Gespecialiseerd Onderwijs

Jesse (16) hoeft niet naar school omdat hij autisme en tics heeft

13.04.24
Steeds meer kinderen in Nederland gaan niet naar school omdat er geen passend onderwijs kan worden gevonden. Zo ook de zestienjarige Jesse de Jong. Hij heeft een vrijstelling, omdat hij autisme en Gilles de la Tourette heeft. Dat betekent dat hij een jaar niet naar school hoeft.
Deel bericht

PO-Raad en Sectorraad GO: groei gespecialiseerd onderwijs dwingt volgend kabinet tot scherpe keuzes

11.04.24
De groei van het gespecialiseerd onderwijs stelt de sector voor grote uitdagingen. Om toch meer leerlingen thuisnabij onderwijs te kunnen bieden, roepen de PO-Raad en Sectorraad Gespecialiseerd Onderwijs in een brief aan de formatietafel op tot een bekostigingssystematiek [...]
Deel bericht

In 2025 mogelijk eerder inzicht in eindexamenresultaat voor vso-leerlingen

05.04.24
Staatsexamenkandidaten van het voortgezet speciaal onderwijs (vso) kunnen in 2025 misschien vier dagen na de bekendmaking van de zogenoemde N-termen horen hoe zij het centraal eindexamen hebben gemaakt.
Deel bericht

Woede in Schotland omdat schoolfotograaf kind in rolstoel van foto's verwijderde

30.03.24
Een schoolfotograaf is na een klus op een basisschool in het Schotse Aberdeenshire in opspraak geraakt. Hij stuurde ouders twee versies van een klassenfoto toe. Op één daarvan waren leerlingen met een fysieke beperking weggelaten. De school heeft excuses gemaakt.
Deel bericht

Geertruida voor eerst op camera over stotteren: 'Wil graag laten zien wie ik écht ben'

30.03.24
Lutsharel Geertruida speelde inmiddels zeven interlands voor Oranje en droeg geregeld de aanvoerdersband van Feyenoord. Toch heeft de televisiekijker hem nog nooit horen praten. Geertruida geeft namelijk geen interviews, omdat hij stottert.
Deel bericht

De eerste stap in een vernieuwd curriculum voor leerlingen die zeer moeilijk leren of met een meervoudige beperking

29.03.24
Alle leerlingen hebben recht op goed onderwijs. Onderwijs dat hen helpt in hun ontwikkeling. Ook wanneer je als leerling zeer moeilijk leert of een meervoudige beperking hebt. Wat moet je kennen, kunnen en hebben ervaren in de onderwijsperiode om actief mee te kunnen doen in de samenleving?
Deel bericht

‘Kinderen zitten nu soms twee dagen op rij thuis’

29.03.24
Het onderwijs staat voor enorme uitdagingen door het aanhoudende personeelstekort. Sommige scholen zijn wegens het tekort al overgegaan op een 4-weekse schoolweek. Een lerares in het speciaal basisonderwijs deelt anoniem haar verhaal met het CNV: ‘We werken structureel over en gaan er letterlijk aan onderdoor. Het kan zo niet meer.’
Deel bericht

Het als volwassene uitwisselen van seksueel getinte berichten met kinderen tot 16 jaar is vanaf 1 juli strafbaar

21.03.24
Dit verbod op 'sexchatting' staat in de nieuwe Wet seksuele misdrijven, die op 19 maart is aangenomen door de Eerste Kamer. Ook sexchatting met jongeren van 16 of 17 jaar in een kwetsbare positie wordt strafbaar.
Deel bericht

Leukste school is een school die durft te kiezen

15.03.24
Door scherpere keuzes te maken over wat wel en niet belangrijk is, hebben basisscholen zelf invloed op het niveau van de basisvaardigheden en de werkbeleving van leerkrachten. Birgit Koeman, leerkracht in het speciaal basisonderwijs wil met dit opinie-artikel de discussie op gang brengen met praktische ideeën en voorstellen.
Deel bericht

Interventieonderzoek in het vmbo, pro en (v)so van start

15.03.24
Is er enig bewijs dat de interventies de resultaten behalen die worden beoogd?
Deel bericht

Smartphonebeleid op school: deze stappen helpen je op weg

14.03.24
Sinds 1 januari 2024 geldt een nieuwe landelijke richtlijn in het voortgezet onderwijs voor smartphones en andere devices in de les. Vanaf het schooljaar 2024/2025 geldt de afspraak ook voor het primair onderwijs en het gespecialiseerd onderwijs.
Deel bericht

In hoeverre draagt inclusief onderwijs bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen in het primair onderwijs?

13.03.24
Effecten van inclusief onderwijs op de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften variëren. Die lopen uiteen van geen effecten op sociaal gedrag, zelfvertrouwen, zelfbeeld en werkhouding tot negatieve of positieve effecten.
Deel bericht

Zeven tips voor werken met speciale kinderen

13.03.24
Werken met speciale kinderen in de klas kan best zonder labels plakken. Het Onderwijsblad verzamelde tips bij experts. Wacht niet op de diagnose, maar kijk naar de ondersteuningsbehoefte.
Deel bericht

Acht jongens jarenlang seksueel misbruikt door leraar in Leiden

12.03.24
Een 64-jarige man uit Leiden heeft van de rechtbank in Den Haag twaalf jaar cel opgelegd gekregen voor het jarenlang seksueel misbruiken van acht tieners. Zijn slachtoffers waren kwetsbare jongens die de man had leren kennen via een Leidse school voor speciaal onderwijs, waar hij als leraar en mentor werkte.
Deel bericht

Toezicht door de NVWA op scholen en onderwijsinstellingen

08.03.24
Naast de Inspectie van het Onderwijs bezoekt ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) scholen en onderwijsinstellingen. Deze inspectie houdt onder andere toezicht op het rookverbod, de veiligheid van speeltoestellen en voedselveiligheid in kantines. Meestal komt de NVWA onaangekondigd l...
Deel bericht

Conceptkerndoelen burgerschap en digitale geletterdheid opgeleverd

07.03.24
Veel scholen zijn in de afgelopen jaren aan de slag gegaan met burgerschap en digitale geletterdheid. Maar er waren nog geen kerndoelen. En daardoor was het niet duidelijk wat leerlingen hiervoor moeten leren. Daarom is het zo belangrijk dat er ook voor deze leergebieden kerndoelen komen [...]
Deel bericht

Nieuwe bestanden vangnetbepaling voor GO beschikbaar

07.03.24
Eind 2023 heeft DUO 2 bestanden gepubliceerd die gebruikt kunnen worden voor de uitvoering van de vangnetbepaling voor go-scholen.
Deel bericht

32 nieuwe pilots van start in schooljaar 2024/2025

07.03.24
Het ministerie van OCW heeft officieel bekendgemaakt dat 32 pilot-aanvragen in het kader van de regeling Impuls Open Leermateriaal zijn toegekend. Met de 25 pilots die al lopen binnen het programma komt het totaal aantal pilots op 57. Opvallend is dat de pilots erg divers zijn in samenstelling en thema, zo zijn er initiatieven die zich bezig gaan houden met wereldburgerschap, AI, bewegingsonderwijs en de basisvaardigheden.
Deel bericht

Afscheidscadeau | Mijn schooltijd 2016-2024

29.02.24
[EduAd] Afscheidscadeau voor groep 8. Een prachtig aandenken met het wereldnieuws, hypes en sport uit hun acht basisschooljaren. Voor- en achter in het boek is ruimte voor eigen foto’s en herinneringen!
Deel bericht

Platform Perspectief Jongeren: ‘Houd scholen te allen tijde open’

28.02.24
Houd scholen ook in het geval van nieuwe calamiteiten open, versterk de verbinding tussen onderwijs en jeugdhulp en investeer in de kwaliteit van schoolgebouwen, dit en meer adviseert het Platform Perspectief Jongeren in haar eindadvies dat op 7 februari aan de Tweede Kamer is aangeboden. De PO-Raad vindt de conclusies zeer herkenbaar en onderschrijft de aanbevelingen uit dit advies.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)