Gemeente en schoolbesturen zetten handtekening onder plannen voor Eduwiek

22.10.14

21 oktober 2014 - De schoolbesturen van het Roelof van Echten College, Stichting Legato, RENN4 en de gemeente hebben een overeenkomst ondertekend om met elkaar het onderwijsconcept Eduwiek uit te bouwen. Het college zet, in opdracht van de raad, vaart achter de investering in de nieuwe huisvesting voor het voortgezet speciaal onderwijs aan de Voltastraat in Hoogeveen.

Eduwiek biedt onderdak aan leerlingen van het praktijkonderwijs en vmbo van het Roelof van Echten College (RvEC) en aan kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. “Een uniek onderwijsconcept”, zegt Albert Weishaupt, directeur/bestuurder van het RvEC. “Het totale aanbod aan onderwijs en zorg wordt beschikbaar voor alle kinderen, ook voor excellente kinderen. Onder het motto ‘Samen waar het kan, apart als het moet’ kunnen we leerlingen kleinschaligheid bieden als ze dat nodig hebben, maar combinaties van onderwijs als hun talent daarom vraagt. Daarmee maken we een einde aan de stigmatisering van kinderen. Binnen Eduwiek staan de mogelijkheden van het kind centraal.”

Samenwerking
De gemeente ziet Eduwiek als een belangrijk instrument om leerlingen in het speciaal onderwijs toekomstperspectief te bieden. Wethouder Jan Steenbergen: ‘Door de inhoudelijke samenwerking tussen de scholen en de gezamenlijke huisvesting krijgen deze scholieren de best mogelijke leerplek. Het bereidt ze goed voor op een vervolgopleiding. En Eduwiek sluit goed aan op de nieuwe gemeentelijke taken vanuit de decentralisaties.’

Investeringen
Op dit moment zijn de leerlingen ondergebracht in tijdelijke huisvesting. De gemeente investeert zes miljoen euro in de nieuwbouw voor de scholen. Het Roelof van Echten College investeert 11 miljoen euro. Met de investering wordt het totale onderwijsconcept van Eduwiek in één keer gerealiseerd, inclusief de nieuwbouw van het vmbo en praktijkonderwijs van het Roelof van Echten College. Door de samenvoeging op één locatie ontstaat een efficiënte huisvesting. Op de locatie aan de Voltastraat is het nieuwe woon-, zorg- en behandelcentrum van Ambiq al in gebruik.

Planning
De samenwerking en het ontwikkelen van het onderwijsconcept van Eduwiek is volop in gang. Op dit moment wordt er gewerkt aan het ontwerp van het gebouw en de buitenruimte. In 2015 start de bouw van het project en eind 2016 moet Eduwiek gereed zijn voor gebruik.
Deel bericht
(advertentie)

OCW promoot zichzelf in online filmpje

08.05.24
Het ministerie van OCW heeft een promotiefilmpje over zichzelf gemaakt. Daarin vertelt het ministerie onder andere dat het elke dag werkt aan 'een slim, vaardig en creatief Nederland'.
Deel bericht

Ciske de Rat moet leraren naar Amsterdam lokken

08.05.24
De gemeente Amsterdam probeert met de slogan 'Word leraar in Amsterdam voor de Ciskes van nu' leraren over te halen om in de hoofdstad te komen werken.
Deel bericht

Het ongemak van falende leerlingen en studenten

08.05.24
We weten heus allemaal dat we kunnen leren van de fouten die we maken. Maar hoe werkt dat eigenlijk precies? En waarom gaan we dan in 9 van de 10 gevallen toch foutvermijdend aan het werk met onze leerlingen en studenten?
Deel bericht

Grote tevredenheid over onderwijs-cao’s

06.05.24
Het onderwijs is de sector met de meeste werknemers die tevreden zijn over de cao die op hen van toepassing is. Dat meldt het CBS.
Deel bericht

Blog | 4 X 1,25 ? 5

02.05.24
Een vierdaagse schoolweek als oplossing voor het lerarentekort? Geen goed idee volgens recent onderzoek.
Deel bericht

Als pesten samengaat met discriminatie

02.05.24
Discriminatie is een van de redenen waarom kinderen en jongeren gepest worden. Ze worden gepest vanwege bepaalde kenmerken, zoals afkomst, seksuele voorkeur, huidskleur of beperking. Op deze pagina lees je meer over discriminatie en pesten. En wat je ertegen kunt doen.
Deel bericht

Profielwerkstuk Lena en Julia leidt tot album én nummer op de radio: 'Vet!'

30.04.24
Vwo-leerling Lena Slangen (18) had een ambitieus doel met het profielwerkstuk dat ze samen met haar vriendin Julia (17) maakte. Lena wilde als onderdeel van het gezamenlijke werkstuk voor het d'Oultremontcollege in Drunen een eigen album maken en het ook nog eens voor elkaar krijgen dat een nummer daarvan op de radio te horen was. Als dat lukte, zouden ze een tien krijgen. De muzikale droom van Lena ging dinsdagochtend in vervulling.
Deel bericht

Meer jongeren met jeugdhulp, vooral meer tienermeiden

30.04.24
In 2023 kregen 474 duizend jongeren jeugdzorg. Dit zijn er 10 duizend meer dan in 2021, een toename van 2,2 procent. De stijging komt doordat meer jongeren jeugdhulp zonder verblijf krijgen. En het zijn vooral meer meiden van 12 tot 18 jaar die deze vorm van hulp krijgen. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.
Deel bericht

Deskundigen luiden noodklok om belabberd onderwijsniveau, dit moet er veranderen

29.04.24
Leerlingen worstelen met taal en rekenen, ze hebben geen idee wat ’t kofschip is en docenten met kennis van zaken zijn niet aan te slepen. Het is een opsomming van het ‘belabberde’ niveau van het onderwijs. Onderwijsdeskundigen weten wat er moet veranderen en treden in De Telegraaf met vier concrete voorstellen naar buiten.
Deel bericht

Permanent huizen beschikbaar voor leerkrachten in Lelystad

29.04.24
Woningbouwstichting Centrada houdt in Lelystad voortaan 20 woningen beschikbaar om met voorrang leerkrachten te kunnen huisvesten. Een proef hiermee van twee jaar is succesvol gebleken, zodat is besloten om er nu een permanente regeling van te maken.
Deel bericht

Minister: ‘Twijfel over doorstroomtoets onwenselijk’

27.04.24
'Het is onwenselijk dat er wordt getwijfeld aan de betrouwbaarheid van de doorstroomtoets en aan de rol die de toets speelt bij het vergroten van kansengelijkheid.' Dat benadrukt minister Paul.
Deel bericht

De inschrijving voor de verkiezing Leraar van het Jaar 2024 geopend

27.04.24
Begin oktober wordt weer de titel Leraar van het Jaar uitgereikt aan vier bijzondere leraren uit het po, vo, so en mbo. De inschrijving voor de verkiezing Leraar van het Jaar 2024 is nu geopend. Tot en met 10 mei a.s. kunnen leraren, schoolleiders, onderwijs(ondersteunend) personeel, maar ook leerlingen en ouders hun favoriete leraar aanmelden voor de verkiezing.
Deel bericht

Kabinet gaat met onderwijs, politie en bedrijven in gesprek over Jodenhaat

26.04.24
Het demissionaire kabinet gaat een bijeenkomst organiseren op het Catshuis over het groeiende antisemitisme. De Kamer wil dat premier Mark Rutte afspraken maakt met vertegenwoordigers uit verschillende sectoren om te zorgen dat de Joodse gemeenschap veilig blijft.
Deel bericht

Aanmelden voor ‘Experiment teambevoegdheid 10-14 onderwijs’ opnieuw mogelijk

26.04.24
Het ‘Experiment teambevoegdheid 10-14 onderwijs’ – dat in de zomer van 2024 zou stoppen – is verlengd met vijf jaar. Scholen die aan dit experiment willen deelnemen, kunnen zich tot en met 31 mei aanstaande hiervoor aanmelden. Ook scholen die eerder al meededen, moeten (opnieuw) een aanvraag doen.
Deel bericht

Door ‘kansrijke’ adviezen krimpen praktijkonderwijs en vmbo

26.04.24
Nu basisscholen leerlingen 'kansrijk' moeten adviseren op basis van de uitslag van de doorstroomtoets, krijgen praktijkscholen en vmbo's minder aanmeldingen. Daarover schrijven diverse media.
Deel bericht

Scholen gestopt met inhuur uitzendkrachten: zo komen ze toch aan leraren

26.04.24
Invalkrachten op scholen in Brabant zijn steeds vaker zzp’ers en leraren met een tijdelijk contract. Een docent inhuren via een uitzendbureau is twee keer zo duur, blijkt uit een berekening van de Algemene Rekenkamer. De middelbare scholen in onze provincie zijn om die reden een jaar geleden al gestopt met het inhuren van leraren via uitzendbureaus.
Deel bericht

Relatief weinig discriminatie in onderwijs

25.04.24
Van de incidenten die vorig jaar door anti-discriminatievoorzieningen zijn geregistreerd, had 7% betrekking op het onderwijs. Dat is relatief weinig vergeleken met andere sectoren.
Deel bericht

Blog | Gepresenteerde conceptkerndoelen digitale geletterdheid: een doorwrochte beschrijving die vraagtekens oproept

25.04.24
Positief nieuws uit de kraamkamer van de vernieuwde SLO. Een groep van tien docenten uit PO en VO samen met een aantal curriculumexperts van de SLO hebben een doorwrocht document gepresenteerd waarin de conceptkerndoelen voor het nieuwe vak digitale geletterdheid – DG – staan geformuleerd. Vraag is wel hoe men al dit moois in de klas gerealiseerd kan krijgen.
Deel bericht

Deze scholen presteren ondermaats, hoe verbeteren zij hun onderwijs?

25.04.24
Twintig Gelderse scholen voldoen niet aan de eisen van de Onderwijsinspectie, blijkt uit een analyse van Omroep Gelderland op basis van de inspectierapporten. Recent trok de Inspectie aan de bel, omdat een groeiend aantal scholen een onvoldoende krijgt. Het betekent niet dat overal het onderwijs slecht is [...]
Deel bericht

AOb-columnist: ‘Leraren zeurderige en onderpresterende beroepsgroep’

25.04.24
De reden dat leraren in deeltijd werken is niet de hoge werkdruk, maar dat ze het dankzij hun hoge salarissen kunnen betalen. Dat stelt AOb-columnist Ton van Haperen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)