Algemeen

Sectorplan voor 1500 banen voor leerkrachten primair onderwijs van start

09.04.14

De sociale partners in het primair onderwijs, verenigd in het Arbeidsmarktplatform PO en het Vervangingsfonds/Participatiefonds, zijn verheugd over de goedkeuring van het sectorplan door minister Asscher (SZW). Daarmee kan de sector ontslagen van leraren voorkomen en jonge leraren aantrekken waardoor minimaal 1500 extra onderwijsbanen kunnen ontstaan.

Patrick Banis, secretaris Arbeidsmarktplatform PO, en Denis Vijgen, directeur Vervangingsfonds/Participatiefonds: ‘De sociale partners vinden dat het sectorplan praktische en financiële ondersteuning biedt aan schoolbesturen om samen de knelpunten op de arbeidsmarkt op te vangen. Het voorkomen van ontslag van ervaren leraren en van onderwijsondersteuners is belangrijk voor de kwaliteit van het onderwijs. Dat geldt ook voor het behoud en werven van jong personeel. Het zou daarom heel mooi zijn als veel schoolbesturen de kansen van het sectorplan benutten om over voldoende divers personeel te beschikken. Voor nu maar ook voor de toekomst als veel leraren met pensioen gaan.’

Transfercentra en meer jonge leraren
Om ervoor te zorgen dat meer leraren hun baan behouden en de sector over voldoende jonge leraren beschikt staan drie aanpakken onder het motto ‘Samen aan de slag voor het onderwijs van morgen’ in het sectorplan centraal:
1. Regionale transfercentra voor bemiddeling van werk naar werk in die regio’s waar nog tot 2020 krimp zal zijn. Daarmee kan de sector minimaal 840 boventallige personeelsleden behouden en wordt hun instroom in de WW voorkomen.
2. Landelijke mobiliteitstools voor de transfercentra en andere samenwerkingsverbanden van schoolbesturen elders in het land. Voorbeelden zijn een ‘helpdesk mobiliteit en een ‘PO-makelaar’.
3. Hogere instroom van jongere leraren en onderwijsondersteuners door bijvoorbeeld oudere collega’s andere taken te geven naast het lesgeven. Schoolbesturen nemen dan onder andere – ook - additioneel een jonge werkloze leraar in dienst.
De uitvoering van het plan vindt in twee jaar tijd plaats. Het is aan de schoolbesturen zelf om van de subsidiemogelijkheden en tools van het sectorplan gebruik te maken.

Werkgelegenheid afgenomen
In het sociaal akkoord tussen regering en sociale partners van april 2013 is onder meer afgesproken dat het ministerie van SZW cofinanciering geeft voor sectorplannen die de werkgelegenheid in stand houden of stimuleren. Met 169.900 medewerkers in 2012 is het primair onderwijs een grote werkgever in de publieke sector. Door de leerlingenkrimp is de werkloosheid op de basisscholen, ook in het speciaal onderwijs, toegenomen en is de werkgelegenheid gedaald. De afgelopen drie jaar van ruim 133.000 naar 122.500 fulltimebanen. Het aantal WW-uitkeringen is met bijna zestig procent gestegen naar 5.612 uitkeringen in 2012. Pabo-afgestudeerden zijn vaker werkloos of hebben veelal tijdelijke contracten, en dreigen nu verloren te gaan voor het onderwijs. In 2012 werken er 135.043 leraren in het primair onderwijs. Daarvan vallen 31.457 leraren (23,3 procent) in de leeftijdscategorie ouder dan 55 jaar. De gemiddelde leeftijd van leerkrachten in 2012 is 43,2 jaar en zal door pensioneringen waarschijnlijk licht gaan dalen. Het sectorplan kan bijdragen aan een goede balans van de leeftijdsopbouw.
Deel bericht
(advertentie)
(Advertentie)
(Advertentie)