Algemeen

Gratis hoofdstukken uit een praktijkboek over motivatie in het onderwijs

18.04.14

De onderwijsinspectie stelt, naar aanleiding van het onderwijsverslag, dat Nederlandse leerlingen minder gemotiveerd zijn en minder leerplezier hebben dan leeftijdsgenoten in het buitenland. Leerlingen motiveren blijkt in de praktijk een uitdaging.

Roland Louwerse en Tijl Koenderink schreven om deze reden het boek 'Is het voor een cijfer?' over motivatie in het onderwijs.

De inspectie geeft aan zich zorgen te maken over het feit dat kinderen niet actief betrokken zijn bij lessen. In het VO komt dit voor bij 1 op de 5 lessen, in het basisonderwijs bij bijna 1 op de 10.

Volgens leerlingen daalt de motivatie als zij voor een activiteit niet afgerekend worden met een cijfer. Het boek van Roland Louwerse en Tijl Koenderink geeft het antwoord op de vraag die alle onderwijskundigen tot nu toe niet konden beantwoorden: wat motiveert een kind op school? Aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van geluk, motivatie en presteren wordt in een prettig leesbare tekst met praktische voorbeelden gedemonstreerd hoe kinderen op school weer gemotiveerd kunnen raken en het beste uit zichzelf kunnen halen.

Het is volgens de inspectie belangrijk dat de betrokkenheid wordt afgestemd op de leerling. Dit betekent dat goede leerlingen moeten worden uitgedaagd en dat zwakke leerlingen extra ondersteuning vragen.

VVD-Kamerlid Karin Straus is teleurgesteld over de voortgang van de onderwijsverbeteringen. "We zijn weer een jaar en miljoenen euro's extra verder, maar het onderwijs is wederom niet beter geworden", stelt ze.

"Nog steeds zijn er te veel leraren die niet eens fatsoenlijk kunnen uitleggen, veel scholen vinden de kwaliteit van het onderwijs nauwelijks belangrijk en juist talenten komen onvoldoende uit de verf. Hele generaties leerlingen worden zo op achterstand gezet."

Wilt u weten hoe leerlingen gemotiveerd kunnen worden? En hoe u ze goed in hun vel kunt krijgen en goed tot hun recht kunt laten komen? Lees dan gratis de eerste hoofdstukken van het boek 'Is het voor een cijfer?' op www.motivatieboek.nl.

































Deel bericht
(advertentie)
(Advertentie)
(Advertentie)