Algemeen

Prentenboek over vriendelijkheid, elkaar helpen, blijdschap en bij elkaar horen

16.09.14

De vier hartsvrienden is een prentenboek over de Vier Hartkwaliteiten. De Vier Hartkwaliteiten zijn: vriendelijkheid, mededogen (elkaar helpen), blijdschap en gelijkmoedigheid (bij elkaar horen). De Vier Hartkwaliteiten zijn weliswaar afkomstig uit het boeddhisme maar zijn in feite algemeen menselijke kwaliteiten.

Ze stimuleren innerlijke wijsheid en compassie bij kinderen en bevorderen positieve gevoelens en gedachten.

De vier Hartkwaliteiten zijn krachtige remedies tegen negatieve emoties. De beoefening brengt kinderen, leerkrachten en ouders hierdoor op een eenvoudige en directe manier emotioneel in balans. Hieronder worden de vier kwaliteiten en hun tegengestelde emoties genoemd:

Vriendelijkheid versus boosheid, irritatie en frustraties
Mededogen versus hulpeloosheid en pestgedrag
Blijdschap versus jaloezie en klaaggedrag
Gelijkmoedig- en gelijkwaardigheid versus discriminatie en sterke emotionaliteit

Inhoud van het prentenboek
Vier hartsvrienden, Pablo, Ali, Kitty en Victorino wonen samen in het bos. Deze vier vrienden doen alles samen: spelen, eten en slapen. Hiermee zijn ze volmaakt gelukkig. Het lijken misschien
gewone dieren, maar dat zijn ze niet – ze hebben allemaal iets heel bijzonders. Hun bijzonderheid leren we kennen als de Vier Hartkwaliteiten, die zij ook aan andere dieren leren. Spelenderwijs wordt de deur geopend naar een vredige samenleving. Waar staan de dieren voor?

Pablo Paard staat voor gelijkmoedigheid. Hij is ontspannen, evenwichtig en sluit niemand buiten. Iedereen mag altijd meedoen van hem. Hij geeft raad aan Hein Konijn die zich eerst buitengesloten voelt en later vriendjes met de andere konijntjes wordt.

Ali Aap staat voor vriendelijkheid. Hij is nooit boos en is aardig voor iedereen. Hij geeft raad aan de dwarse Boris Bok, die na een beetje oefenen een blije en aardige bok wordt.

Kitty Kikker staat voor mededogen. Hij komt de chagrijnige Eduard Eend tegen, die denkt dat hij alles in zijn eentje moet doen. Kitty leert Eduard hoe hij zijn problemen de baas kan worden.

Victorino Vogel staat voor blijdschap. Hij is altijd vrolijk, geeft complimentjes en gunt iedereen van alles. Hij is nooit jaloers. Victorino leert Kentucky Kip tevreden te zijn met wat zij zelf heeft en met wat anderen hebben.

Het verhaal is uit drie delen opgebouwd. Het eerste deel gaat over de beoefening van de hartkwaliteiten bij dieren, in het tweede deel staat de beoefening bij mensen centraal en tenslotte richt het boek zich tot de kinderen zelf om deze vier kwaliteiten ook te beoefenen. Achter in het boekje staan praktische aanwijzingen voor ouders, verzorgers en leerkrachten. Ten slotte zijn nog enkele oefeningen opgenomen.

U kunt het boek bestellen bij www.hethartvanonderwijs.nl. of bij www.milinda-uitgevers.nl.
Deel bericht
(advertentie)
(Advertentie)
(Advertentie)