Algemeen

Cursus binnenklimaat voor schoolleiders

28.11.14

Schoolbestuurders zijn per 1 januari 2015 volledig verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van hun schoolgebouwen. Tegen die achtergrond is een zekere basiskennis van het binnenklimaat onmisbaar. Frans Rasenberg, onafhankelijk wetenschapper binnenklimaat, geeft daarom op 15 en 16 januari 2015 een cursus, die is afgestemd op leerkrachten en schoolleiders.

Het binnenklimaat in de meeste scholen is slecht. Het is te warm, te koud, benauwd of het tocht. Leveranciers lijken er weinig aan te kunnen doen. Ze geven een technische uitleg van het systeem en regelen de installatie opnieuw in, maar vaak verbetert er niets.
Wat er echt mis is kan worden ontdekt met eenvoudige huishoudelijke hulpmiddelen. Zuigen de ventilatieroosters voldoende lucht af? Is de doorstroming van de lucht in het hele lokaal voldoende? Ontstaat er overdruk? Of is het alleen aangenaam in de klas als de deur open staat? Ontdek zelf waardoor het te warm wordt in een klas, waardoor er na de les zo'n vieze bedompte lucht hangt, of hoe het komt dat het tocht. Ook zonder technische achtergrond kan iedereen zelf constateren wat er mis is.
De cursus 'Binnenklimaat natuurkundig verklaard' voor schoolleiders duurt één dag. Wetenschapper Frans Rasenberg behandelt aan de hand van natuurkundige principes op begrijpelijke wijze welke factoren bepalend zijn voor het binnenklimaat. Met behulp van praktische hulpmiddelen en een handige luchtmonitor leert hij de deelnemers beoordelen of ventilatiesystemen goed werken.
De cursus is bedoeld voor leerkrachten en schooldirecteuren. Een technische achtergrond is niet nodig. De deelnemers krijgen cursusmateriaal inclusief een Clean Air Monitor mee, zodat ze op school meteen aan de slag kunnen. Na afloop van de cursus zijn zij in staat om aan de installateur uit te leggen wat er mis is met het binnenklimaat in hun school.
Frans Rasenberg, wetenschapper binnenmilieu, heeft in opdracht van het ministerie van Defensie een sensor ontwikkeld, die de algehele luchtkwaliteit meet. Bij de ontwikkeling van de sensor is samengewerkt met de meest geavanceerde laboratoria ter wereld, zoals Nasa en het Nederlandse bedrijf Linde Gas Benelux uit Schiedam.
Deel bericht
(advertentie)
(Advertentie)
(Advertentie)