Algemeen

Betere leesscores met de lesmethode Lijn 3

22.01.15

De leesscores van kinderen die werken met de nieuwe leesmethode Lijn 3 zijn hoger dan landelijk gemiddeld. Dat blijkt uit een recente analyse van de toetsresultaten van 45 scholen die schooljaar 2013-2014 met de methode gewerkt hebben. De vernieuwde leesdidactiek in Lijn 3 zorgt voor betere CITO-scores (AVI E3 en DMT), blijkt uit het onderzoeksrapport dat in oktober 2014 is verschenen.

Lijn 3 is een complete taalleesmethode voor groep 3 van Uitgeverij Malmberg. In Lijn 3 zijn de nieuwste inzichten op het gebied van taal en lezen verwerkt. Zo staat bij Lijn 3 de letter centraal en wordt er niet gewerkt met zogenaamde kapstokwoorden. Deze nieuwe didactiek zorgt voor betere resultaten met lezen. De scores die de kinderen halen bij de CITO-toetsen (AVI E3 en DMT) aan het einde van het schooljaar zijn significant hoger dan landelijk gemiddeld. Ook bij de tussentijdse CITO-toetsen (wintersignalering) scoren de kinderen hoger.

De 45 basisscholen die meededen aan het onderzoek werkten een jaar lang met Lijn 3. De toetsscores van de kinderen werden door de scholen anoniem beschikbaar gesteld. De scholen vormen een representatieve doorsnede van het Nederlandse onderwijs, waarbij rekening is gehouden met factoren als spreiding in Nederland, schoolgrootte, identiteit en het al dan niet werken met combinatiegroepen. Toetsspecialist Bureau ICE analyseerde in opdracht van Uitgeverij Malmberg de toetsresultaten en berekende de statistische relevantie van de uitkomsten.

Daaruit bleek dat de gevonden verschillen significant zijn. Niet alleen scoren de kinderen met Lijn 3 significant hoger, ook blijkt de groei die kinderen doormaken significant groter dan landelijk gemiddeld.
Het volledige onderzoeksrapport is terug te vinden op http://www.malmberg.nl/Basisonderwijs/Methodes/Lezen/Lijn-3/Ervaringen-met-Lijn-3.htm.

Bezoek Malmberg op de NOT
Malmberg staat op de NOT (hal 9) van 27 t/m 31 januari in de Jaarbeurs. U kunt op de stand de Lijn 3 materialen bekijken en vragen stellen aan de uitgever, auteurs en leerkrachten. Ook kunt u deelnemen aan een van de sessies “Nieuwe inzichten aanvankelijk lezen in Lijn 3” die elke dag worden georganiseerd in het thematheater in hal 9. Aanmelden kan via www.malmberg.nl

Malmberg presenteert op de NOT ook een nieuwe versie van de kleutermethode Kleuterplein én een nieuwe methode voor voortgezet technisch lezen: Station Zuid. Zo ontstaat een compleet vernieuwde doorgaande leerlijn van groep 1 naar groep 8.

Deel bericht
(advertentie)
(Advertentie)
(Advertentie)