Algemeen

Kijkwijzer biedt hulp bij aanpak professionele ruimte

29.04.15

Waar begin je als je als school aan de slag wilt met professionele ruimte? Hoe pak je het aan? In de Kijkwijzer professionele ruimte van Voion vind je achtergronden en werkvormen om concreet aan de slag te gaan en de dialoog in school op gang te brengen. U kunt de kijkwijzer gratis downloaden via Voion.nl. Ook organiseert Voion in juni een drietal regionale bijeenkomsten rondom dit thema.

Professionals de ruimte geven, stimuleren van eigenaarschap, het onderwijs teruggeven aan de docent, lerende schoolorganisaties: het zijn kenmerkende ingrediënten van het huidige debat over het docentschap in het voortgezet onderwijs. Een relevant debat omdat het een belangrijke sleutel is voor schoolontwikkeling en verbetering van onderwijskwaliteit. Maar het is geen eenvoudig debat. Veel scholen zoeken naar aanpakken om het gesprek te starten of om vervolgstappen te zetten. Daarnaast is het een veelomvattend onderwerp. Het docentschap binnen scholen is niet los te zien van verschillende aspecten van een schoolorganisatie, of het nu gaat om structuur, cultuur, beleid of leiderschap.

Kijkwijzer professionele ruimte
Voion heeft het initiatief genomen om in nauwe samenwerking met een samenwerkingsverband van zes besturen in Noord-Holland, Stichting Werkkring, de Kijkwijzer professionele ruimte te ontwikkelen. Adviesbureau KOCK heeft in interactie met diverse betrokkenen binnen Stichting Werkkring de opzet en inhoud van deze kijkwijzer uitgewerkt. De Kijkwijzer professionele ruimte bevat achtergronden over het begrip professionele ruimte en concrete hulpmiddelen om de dialoog in school op gang te brengen. Er is met name gezocht naar manieren om het wat conceptuele begrip ‘professionele ruimte’ in verband te brengen met meer alledaagse thema’s en vraagstukken binnen de school. Het vertrekpunt is daarbij telkens de opvatting van medewerkers over de ervaren en gewenste invloed op onderwijskundige en organisatorische zaken. Uit de ervaringen binnen scholen van Werkkring blijkt dat docenten en leidinggevenden enthousiast zijn om er mee aan de slag te gaan.

Themabijeenkomsten in juni
Wilt u meer weten over de kijkwijzer? Kom dan naar één van de regionale themabijeenkomsten in juni. Deze themabijeenkomsten zijn bedoeld voor directieleden, teamleiders en HR-professionals die handvatten willen om in hun eigen school de dialoog over professionele ruimte op gang te brengen of die vanuit het begrip professionele ruimte willen nadenken over personeels- en organisatievraagstukken. De deelnemers maken kennis met de Kijkwijzer professionele ruimte en we bieden een handreiking bij het toepassen van de kijkwijzer in de eigen school.

De bijeenkomsten starten om 13.00 uur (met een broodje) en eindigen rond 17.00 uur.
16 juni 2015, OMO-kantoor, Tilburg
17 juni 2015, Dominicanenklooster, Zwolle
25 juni 2015. Minkema College, Woerden

Meer informatie vindt u op www.voion.nl
Deel bericht
(advertentie)
(Advertentie)
(Advertentie)