Algemeen

Directeur Haagse Duinoordschool 2500e geregistreerde directeur basisonderwijs

20.05.15

Directeur Primair Onderwijs Fons Dingelstad verwelkomt vandaag namens staatssecretaris Dekker de heer Fabrie, directeur van de PC Duinoordschool te Den Haag als 2500e registerdirecteur onderwijs. In nog geen jaar tijd zijn al 2207 directeuren en 293 adjunct-directeuren geregistreerd als Registerdirecteur Onderwijs of Registeradjunct-directeur Onderwijs.

Staatssecretaris Dekker: ‘Een register voor beroepen in het onderwijs zorgt ervoor dat de beroepsgroep zelf kwaliteitseisen aan het beroep stelt. Dat geldt voor leraren, maar ook voor schoolleiders. Het schoolleidersregister heeft een goede start heeft gemaakt, ik zie een verdubbeling van dit aantal graag tegemoet.’

Ursie Lambrechts, voorzitter Schoolleidersregister PO: ‘Schooldirecteuren hebben een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid. Door het in relatief korte tijd hoge aantal registraties laten zij zien dat ze die ook nemen. Dat is goed voor hun eigen professionalisering en voor de kwaliteit van hun onderwijsteam en het onderwijs. Ook ouders kunnen zien of een schoolleider zijn vak bijhoudt.’

Kwaliteit onderwijs
Schoolleiders hebben grote invloed op de ontwikkeling van de kwaliteit van het onderwijs. Door te blijven professionaliseren, kunnen zij de uitdagingen van het beroep nu en in de toekomst aan. Het Schoolleidersregister PO borgt de professionalisering van schoolleiders. Door te voldoen aan de criteria laten schoolleiders zien dat zij zich medeverantwoordelijk voelen voor hun verdere professionalisering en kwaliteit. In Cao-afspraken is registreren voor schoolleiders verplicht gesteld. Het Schoolleidersregister PO is in 2013 opgericht.

Blijvend werken aan professionalisering
Met een afgeronde schoolleidersopleiding, toetsend assessment of EVC-procedure kunnen schoolleiders zich registreren als Registerdirecteur Onderwijs (RDO) of als Registeradjunct-directeur (RADO). Vervolgens werken zij in vier jaar toe naar herregistratie. Ook dat kan op verschillende manieren. Naast het volgen van een masteropleiding kunnen schoolleiders zich via formeel of informeel leren professionaliseren op zeven thema’s. Deze thema’s zijn in samenspraak met de beroepsgroep vastgesteld.

Openbaar register
Iedereen kan zien of een schoolleider ingeschreven staat in het register. Dit kan door te zoeken op naam van de school of op plaats. De zichtbare gegevens zijn de naam van de schoolleider, de naam van de school en de vestigingsplaats van de school. Alle overige informatie is alleen zichtbaar voor de schoolleider zelf.
Deel bericht
(advertentie)
(Advertentie)
(Advertentie)