Algemeen

Basisschoolleerlingen bedenken winnende onderzoeksvraag over T. rex

30.06.15

De afgelopen weken hebben ruim 100 scholen onderzoek gedaan naar de T. rex. Dat deden ze met het projectthema dat uitgeverij Blink Educatie samen met onderzoeksinstituut Naturalis heeft ontwikkeld.

In het thema gaan leerlingen zelf op onderzoek uit. Competenties als samenwerken, kritisch denken, creativiteit en andere 21st century skills komen in de lessenserie uitgebreid aan bod. Uiteindelijk mochten de leerlingen een wetenschappelijke vraag over de T. rex opsturen naar Naturalis. De beste vraag gaat vervolgens echt onderzocht worden. Deze vraag was van leerlingen van de Nutsschool uit Wassenaar.

Projectthema T. rex

Elk leerjaar is er een vakoverstijgend thema beschikbaar bij de methodes wereldoriëntatie van Blink Educatie. In dit project adviseren basisschoolleerlingen een organisatie bij een vraagstuk dat echt speelt en waarvan de organisatie benieuwd is hoe kinderen daar naar kijken. Paleontoloog en dino-expert Anne Schulp riep leerlingen op om hun wetenschappelijke vraag over de T. rex in te sturen. Naturalis gaat in 2016 namelijk de eerste Europese T. rex in het museum laten zien en doet de komende tijd veel onderzoek naar deze dino. Halverwege het projectthema konden de kinderen in een live webinar vragen stellen aan Anne om er achter te komen wat al bekend is over de T. rex.

“Door een echte vraag van een organisatie worden leerlingen gemotiveerd en zien ze hoe de vakgebieden in de ‘echte wereld’ relevant zijn.” aldus Lian van de Wiel, uitgever van de methodes.



Winnende vraag

Leerlingen uit groep 6 van de Nutsschool in Wassenaar bedachten de winnende vraag: ‘Wat is de doodsoorzaak van de Tyrannosaurus rex en hoe weten jullie dat?’ Jurylid Anne Schulp: “Het is een interessante vraag; specifiek, over onze T. rex en te beantwoorden door onderzoek. We weten het antwoord nog niet. Er zitten krassen voorop de linker bovenkaak die spannend zijn. Ze zien er nauwelijks genezen uit, wat kan betekenen dat ze een vervelende ontmoeting heeft gehad vlak voor het eind van haar leven.”

De leerlingen gingen vandaag naar Naturalis om nog meer te ontdekken over de T. rex. Ze werden bijgepraat over de actuele stand van zaken rondom het onderzoek van de T. rex. Ook hebben ze een botten-bingo gedaan en zagen al een echte tand van de T. rex. Krista Leusink van de afdeling educatie van Naturalis: “Uit de reacties van de kinderen kon je goed merken dat ze al intensief met het onderwerp bezig waren geweest; ze stelden hele goede vragen over T. rex.”



Vernieuwende lesmethodes wereldoriëntatie

Het projectthema is onderdeel van de vernieuwende, digitale lesmethodes wereldoriëntatie (Grenzeloos, Eigentijds en Binnenstebuiten) van Blink Educatie. Deze lesmethodes gaan uit van ontdekkend leren waarbij kinderen zelf op onderzoek uitgaan. Het projectthema is integraal onderdeel van de methode en ieder jaar wordt een nieuw en actueel thema ontwikkeld in samenwerking met een organisatie. Van de Wiel: “Het bereiken van leerlingen is het uitgangspunt in onze methodes. Doordat leerlingen veel zelf doen en onderzoeken, zijn ze veel gemotiveerder en onthouden ze de lesstof beter.” Inmiddels kiest 1 op de 3 scholen voor deze lesaanpak.



Over Blink Educatie

Blink Educatie is het zusje van Blink Uitgevers, bekend van Bobo, Okki, Taptoe en National Geographic Junior. Blink Educatie maakt vernieuwende, digitale lesmethodes waarbij het bereiken van de leerling het uitgangspunt is. Onze lesmethodes zijn erop gericht om leerlingen te prikkelen, nieuwsgierig te maken en vooral veel zelf te laten ervaren en ontdekken. Dit vanuit de wetenschap dat wanneer leerlingen zelf actief zijn, ze zich sneller ontwikkelen, en ze ook leerstof beter begrijpen, en langer onthouden.
Deel bericht
(advertentie)
(Advertentie)
(Advertentie)