Algemeen

Zeeland eerste regionaal transfercentrum voor behoud banen basisschoolleraren

01.07.15

23 Zeeuwse schoolbesturen in het primair onderwijs starten per 1 juli 2015 het Transfercentrum Onderwijs Zeeland (TCOZ) om zoveel mogelijk leraren in dienst te houden. Zeeland heeft te maken met een sterke leerlingendaling: tot 2023 verwachten de deelnemende besturen een gezamenlijke afname van ruim 2000 leerlingen, zo’n 100 klassen.

Werkbehoud, werkzekerheid en werkcreatie
Het TCOZ is een gezamenlijke vervangingspool begonnen van leraren, die inspringen bij ziekte, zwangerschap of langdurig verzuim. De pool bestaat uit vaste leraren, vervangers en nieuw personeel. “Leraren die door de huidige leerlingendaling boventallig zijn verklaard kunnen nu blijven werken. Ook de leraren die zich willen ontwikkelen, kunnen zo veilig iets nieuws proberen. De vervangers die steeds bij verschillende besturen losse vervangingen deden, kunnen we nu een vast contract bieden. Bovendien zijn we ook nog jonge leraren als vervangers aan het werven. Via de vervangingspool doen zij werkervaring op en zorgen we ervoor dat jonge leraren behouden blijven voor het onderwijs. De vervangingspool biedt zo werkbehoud, werkzekerheid en werkcreatie. Daar zijn we als regio echt wel trots op,” zegt Rinus Voet, bestuursvoorzitter van TCOZ.

Regionale transfercentra
In het hele land zijn regionale transfercentra in oprichting. In onder andere Zuid-Limburg, Groningen, Noord-Holland, Groene Hart en Utrecht. De centra krijgen cofinanciering vanuit het sectorplan PO van het Arbeidsmarktplatform PO (Den Haag), Participatiefonds en Vervangingsfonds (Rotterdam/Heerlen). Sociale partners in het primair onderwijs vormen de besturen van deze organisaties. Het sectorplan PO is een van de sectorplannen voor creatie en behoud van werkgelegenheid dat medefinanciering krijgt van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Deel bericht
(advertentie)
(Advertentie)
(Advertentie)