Algemeen

Debatteer mee: Samen leiding geven aan schoolontwikkeling

11.11.15

In het onderwijs gebeurt veel: leraren die steeds meer verantwoordelijkheid nemen voor de schoolontwikkeling en die van zichzelf, schoolleiders die willen innoveren en een lerende organisatie voorstaan, en technologische innovaties in en buiten de klas. Hoe kun je dit soort processen in dialoog met elkaar vormgeven, als schoolleider en lerarenteam?

Arbeidsmarktplatform PO, Voion en De Balie organiseren een debatreeks voor het primair en voortgezet onderwijs waar deze en andere vragen aan de orde komen. We nodigen alle leraren, schoolleiders en bestuurders uit om mee te praten, te denken en ervaringen in te brengen. Felix Rottenberg is uw moderator. Elk debat heeft zijn eigen thema; het slotdebat in 2016 is voor beide onderwijssoorten.

Iedere bijeenkomst mondt uit in het benoemen van concrete handvatten waarmee onderwijsprofessionals aan de slag kunnen.

1e (avond)debat 19 november 2015 (20:00 tot 22:00 uur) Vernieuwend leiderschap in de school (primair onderwijs)
Tijdens het eerste debat staat vernieuwend leiderschap van schoolleiders en leraren in het primair onderwijs centraal. Hoe kan een enthousiaste leerkracht bijdragen aan schoolontwikkeling, bijvoorbeeld door de invoering van Engels vanaf groep 1? Uit deze casus die besproken zal worden tijdens het debat bleek dat, ondanks de grote interesse van het team, de praktijk toch weerbarstig was. Een ander voorbeeld uit de praktijk dat benut wordt is een pilot van het Arbeidsmarktplatform PO. Tijdens deze pilot gingen schoolleiders in het schooljaar 2014/2015 met hun lerarenteams aan de slag met een vernieuwingsvraagstuk in de eigen school. Denk aan het doorbreken van klassenstructuren, het meer benutten van de eigen kracht van leerkrachten of het vergroten van de ouderbetrokkenheid.

Hoe zijn zij tijdens deze pilot met hun uitdagingen omgegaan? Hoe gaven de schoolleiders vertrouwen aan hun team en pakten leraren met plezier hun eigen ruimte en verantwoordelijkheid op. Wanneer is samenwerking lastig? En wat zou u zelf doen? En wat wilt u het Arbeidsmarktplatform PO meegeven?

Met deze en andere concrete casussen gaan leraren, schoolleiders en bestuurders tijdens het debat de uitdaging aan om nieuwe of beproefde aanpakken te formuleren. Met Dorien König (Leraar van het jaar Utrecht 2015 en voorzitter Groene Golf), Suzanne Confurius (directeur basisschool De Ark) en Martin Bootsma (Leraar van het Jaar 2011 van A. Bekemaschool).

Overige debatten
- 27 januari 2016, 17:00 tot 19:00 uur (primair onderwijs)
- 10 februari 2016, 17:00 tot 19:00 uur (voortgezet onderwijs)
- 9 maart 2016, 17:00 tot 19:00 (voortgezet onderwijs)
- 24 mei 2016, 17:00 tot 19:00 (slotbijeenkomst voor primair en voortgezet onderwijs)

Houdt voor het programma van deze debatten de websites van Arbeidsmarktplatform PO en Voion in de gaten. Deelname is gratis.
Deel bericht
(advertentie)
(Advertentie)
(Advertentie)