Algemeen

Groep 8 hackt digibord juf Elske

17.05.16

Vandaag hebben Stichting CodeUur, Q42, Blink en het SIDN fonds samen met Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn, het eerste projectthema over programmeren en computational thinking voor Nederlandse basisscholen gelanceerd. Het projectthema Smart life is voor alle bassischolen gratis toegankelijk.

Amsterdam, 17 mei 2016 – Stichting CodeUur, Q42 en Blink introduceren, met behulp van het SIDN fonds, het eerste programmeerlesmateriaal Computational Thinking voor Nederlandse basisscholen. Het lesprogramma ‘Smart Life’ leert kinderen om te begrijpen waarom en hoe je kunt programmeren en wat je ermee kunt. In dit geval leren ze om hun eigen leefomgeving zo leuk mogelijk te maken door er een beetje magie aan toe te voegen door hun omgeving ‘smart’ te maken. Zo ontdekken ze bijvoorbeeld hoe je de radio kunt laten aangaan als de kat door het kattenluikje naar buiten gaat. Het lesprogramma wordt gratis aangeboden aan alle basisscholen van Nederland.

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn heeft het lesprogramma ‘Smart Life’ vandaag geïntroduceerd door met groep 8 van de Haagse basisschool HSV het digibord van juf Elske te hacken.

Het lesprogramma
Met het lesprogramma ‘Smart Life’ gaan de kinderen aan de slag met een opdracht vanuit een bestaande organisatie. Door een echte vraag van een organisatie worden leerlingen gemotiveerd en zien ze hoe de vakgebieden in de ‘echte wereld’ relevant zijn. Bij dit projectthema ‘Smart Life’ doen leerkrachten gedurende vijf lessen een programmeerproject met de klas. Zo ontdekken kinderen de basisprincipes van het programmeren en gaan ze zelf aan de slag.

Zij maken in de eerste les kennis met ‘Smart Life’ en wat het is. Hoe kan hun leven slimmer worden met behulp van technologie, computers en programmeren? In les twee wordt er al geprogrammeerd en bij les drie worden kinderen uitgedaagd het digibord te hacken. Dit laatste is overigens alleen mogelijk als de leerkracht zelf hiervoor een eenvoudige modificatie aan het bord heeft gedaan. In les vier en vijf ontwikkelen kinderen met hun klasgenoten een ontwerp en sturen dat naar een vakjury. Het beste en meest creatieve idee wint een excursie naar Q42, waar kinderen workshops krijgen over smart life.

Ook voor leerkrachten met beperkte digitale kennis
De lessen ‘Smart Life’ vallen onder het vak wereldoriëntatie. Zo kunnen de lessen eenvoudig een plek krijgen in het huidige, bestaande curriculum. De lessen zijn te vinden op de websites van CodeUur en Blink, en zijn zonder voorkennis van programmeren vrij te gebruiken door alle leerkrachten vanaf groep 5 van de basisschool. De voorbereiding voor de lessen ‘Smart Life’ bedraagt voor een leerkracht, net als andere lessen, circa vijf à tien minuten. De lessen vindt u op: https://wereld.blink.nl.


Deel bericht
(advertentie)
(Advertentie)
(Advertentie)