Lees jezelf naar buiten

11.04.17
Wat is het heerlijk om zonder jas naar buiten te gaan. De bloemen zijn weer gaan bloeien, de bomen krijgen groene blaadjes. De natuur is weer wakker geworden. Heb jij al lammetjes geaaid of kuikentjes gezien? Lees jezelf naar buiten met deze fijne boeken.
Deel bericht

Ssst! De tijger slaapt is Prentenboek van het Jaar 2018

26.04.17
Ssst! De tijger slaapt, geschreven en geïllustreerd door Britta Teckentrup, is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2018. Naast dit boek werden negen andere prentenboeken gekozen die samen de Prentenboek TopTien van De Nationale Voorleesdagen 2018 vormen.
Deel bericht

Woutertje Pieterse Prijs voor Stella: ster van de zee

09.04.17
Het prentenboek Stella: ster van de zee is bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs. Het boek gaat over een visser die een meisje opvist uit de zee en haar mee naar huis neemt. Maar na een tijdje blijkt ze een reuzin te zijn.
Deel bericht

Nieuw prentenboek: Zes Waardevolle Vrienden

07.04.17
Om een gelukkig en succesvol leven te leiden hebben zowel kinderen als volwassenen veel baat bij de Zes Vaardige Middelen: geven, discipline, geduld, inzet, concentratie en wijsheid. In dit nieuwe prentenboek laten Douwe Hoitsma en Elke Bücheler kinderen kennismaken met de innerlijke wereld van de Zes Vaardige Middelen.
Deel bericht

Hans en Monique Hagen nieuwe Kinderboekenambassadeurs

06.04.17
Vanaf vandaag heeft Nederland weer een nieuwe Kinderboekenambassadeur. En niet één maar zelfs twee: Hans en Monique Hagen. Zij volgen samen Jan Paul Schutten op, die afgelopen twee jaar de eervolle functie had.
Deel bericht

Interview met Stine Jensen

01.04.17
Voel jij je wel eens schuldig? Of schaam je je, ben je boos, of jaloers? Dat kan zo lastig zijn! Filosoof Stine Jensen schreef een boek over emoties. Hoe ze komen, wat je eraan hebt, en wat je eraan kunt doen.
Deel bericht

Ik Wil Een Prentenboek van start op 7 april

24.03.17
Ik Wil Een Prentenboek! wil het plezier in het voorlezen vergroten en mooi uitgevoerde boeken met spannende en verrassende verhalen delen. Ieder jaar zal er een opnieuw uitgegeven prentenboekklassieker verschijnen voor slechts 2 euro. ?Dit jaar start de actie op vrijdag 7 april met het prentenboek De Gruffalo.
Deel bericht

Interventie BoekStart/BoekenPret goed onderbouwd

16.03.17
BoekStart/BoekenPret is door de Erkenningscommissie Jeugdinterventies beoordeeld als goed onderbouwd. Het programma wil het lezen van kinderen tussen 0 en 6 jaar bevorderen waardoor de taalontwikkeling en het leesgedrag wordt gestimuleerd.
Deel bericht

Griezelboeken voor de Kinderboekenweek

12.03.17
Spoken, zombies, skeletten en weerwolven: de Kinderboekenweek 2017 laat je rillen! Griezelen is het thema van het leesfeest dat jaarlijks in oktober gevierd wordt. De kerntitels zijn bekend en Leesplein maakte alvast een lijst met heerlijk griezelige boeken.
Deel bericht

Stemmen voor de Kinderjury 2017

08.03.17
De Selectie voor de Kinderjury is een afbakening van alle titels die verschenen zijn in het jaar voorafgaand aan de campagne De Nederlandse Kinderjury 2017.
Deel bericht

Tekenaar Dick Bruna (89) overleden

17.02.17
Dick Bruna is gisteravond in zijn slaap overleden in zijn woonplaats Utrecht. De tekenaar die vooral bekend werd van Nijntje is 89 jaar geworden.
Deel bericht

Tosca Menten, Jozua Douglas en Manon Sikkel publiceren gezamenlijk nieuwe kinderboekenserie

16.02.17
De drie succesvolle auteurs hebben hun krachten gebundeld en komen als schrijversgenootschap De Lachende Zaag met een reeks IJzersterke Verhalen. Ze leggen zich gezamenlijk toe op het schrijven en verspreiden van nieuwe en oude IJzersterke Verhalen. Waarom? Omdat er nog steeds kinderen zijn die IJzersterke Verhalen nodig hebben!
Deel bericht

Gratis app De Kleine Walvis

25.01.17
Vandaag starten de Nationale Voorleesdagen. Bij het prentenboek is een app gemaakt. Gratis downloaden.
Deel bericht

Nationale Voorleesdagen van start met vele Voorleesontbijten

25.01.17
Vanmorgen is de 14de editie van De Nationale Voorleesdagen gestart met vele Voorleesontbijten in het gehele land.
Deel bericht

Week 51

23.12.16
Iedere week geven we leestips voor alle leeftijden. Deze week waren het er dertien, plus een drietal films voor 15+.
Deel bericht

Boekenweetjes wk. 51

22.12.16
2016 is het Jaar van het Boek. In het kader daarvan valt er op Leesplein iedere donderdag wat te leren over boeken en allerlei aanverwante zaken. Vandaag dyslexie, een ritueel en eindejaarslijstjes.
Deel bericht

Grote verschillen in mediagebruik onder Nederlandse bevolking

21.12.16
In de manier waarop Nederlanders kijken, luisteren, lezen en communiceren is in twee jaar een verandering te zien. Dit blijkt uit de card stack Media:Tijd in kaart van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), waarin dagboekgegevens van bijna 3.000 Nederlanders zijn geanalyseerd.
Deel bericht

Toelichting onderzoek leesbevordering jonge kinderen

21.12.16
Uit onderzoek blijkt dat bijna alle bibliotheken leesbevorderingsactiviteiten voor jonge kinderen verzorgen. BoekStart voor baby´s staat met stip op de eerste plaats.
Deel bericht

Samenwerking openbare bibliotheken met het primair onderwijs

20.12.16
Het rapport van het onderzoek naar de samenwerking van de openbare bibliotheken met het primair onderwijs 2015-2016 is nu beschikbaar. In het onderzoek wordt ingegaan op de dienstverlening van bibliotheken aan basisscholen en aan het speciaal (basis)onderwijs.
Deel bericht

De effecten van een schoolbibliotheek op migrantenleerlingen

20.12.16
Onlangs promoveerde Ellen Kleijnen op haar longitudinale studie naar de effecten van een schoolbibliotheek op het leesgedrag van niet-westerse migrantenleerlingen: op vrijetijdslezen, de houding ten aanzien van lezen en de taal- en leesvaardigheid.
Deel bericht

Tekeningen Fiep Westendorp ontdekt

20.12.16
In de bibliotheek van Wageningen Universiteit zijn een twintigtal nooit gepubliceerde tekeningen van Fiep Westendorp opgedoken. De vondst is bijzonder omdat Westendorp erom bekend stond dat ze haar werk zelf beheerde.
Deel bericht