BLIKSEM - Nieuw tijdschrift voor kinderen

25.06.17
Sinds kort is BLIKSEM verkrijgbaar, een geïllustreerd magazine voor ´kleine donders´ van vier tot zeven jaar. Het is volgens de makers zo speciaal dat het vraagt om een bijzondere plek in de boekenkast.
Deel bericht

Thema Christelijke Kinderboekenmaand 2017: Bibbers in je buik

18.09.17
BCB, de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en muziekvak organiseert in oktober 2017 voor de 23ste keer de Christelijke Kinderboekenmaand met als thema ‘Bibbers in je buik’. Dit thema heeft raakvlakken met het thema van de algemene Kinderboekenweek ‘Griezelen’.
Deel bericht

Thea Beckmanprijs naar Rob Ruggenberg voor Haaieneiland

17.09.17
In Museumpark Archeon is zaterdagochtend de Thea Beckmanprijs 2017 uitgereikt aan schrijver Rob Ruggenberg voor zijn jeugdboek Haaieneiland. Ook de kinderjury koos voor Haaieneiland als beste jeugdboek.
Deel bericht

POLS Nieuwsbrief Basisonderwijs 401

14.09.17
Nieuwsbrief voor het basisonderwijs met deze week onder andere werkboekjes en een escaperoom bij het thema van de Kinderboekenweek 2017: Gruwelijk eng.
Deel bericht

Sjakie (van de chocoladefabriek) had zwart moeten zijn

14.09.17
Roald Dahl wilde van Sjakie uit zijn beroemde kinderboek Sjakie en de chocoladefabriek (1964) aanvankelijk een zwart jongetje maken.
Deel bericht

11 september 2017 start voor de derde keer Raadgedicht voor kinderen

08.09.17
Gedurende tien weken verschijnt elke maandag een gedicht waarin één woord ontbreekt. De bedoeling is dit ontbrekende woord te raden. Elke vrijdag verschijnt de oplossing in een woordwolk, waarbij ook de ‘foute’ antwoorden getoond worden. De dichter reageert op de ingestuurde woorden.
Deel bericht

Canadees onderzoek: Kinderenboeken met dieren minder leerzaam

02.09.17
Kinderboeken over dieren zijn minder leerzaam dan kinderboeken over mensen. Dat zeggen wetenschappers aan de universiteit van Toronto na een onderzoek onder kleuters. Volgens de onderzoekers is het voor kinderen moeilijk zich in dieren te verplaatsen en nemen zij de lessen van pluizige hoofdrolspelers daarom minder goed op.
Deel bericht

Kinderboek leert kleintjes wat te doen bij een terreuraanslag

22.08.17
Britse basisscholen bereiden kinderen voor op een terreuraanslag aan de hand van het vrolijk geïllustreerde kinderboek Moggy's Coming. Het boek leert kinderen de drie basisprincipes: wegrennen, verstoppen én de politie bellen. Een bijzondere aanvulling is dat de jonge leerlingen ook geleerd wordt om gewonden te behandelen.
Deel bericht

Dikkertje Dap in première op Nederlands Film Festival

26.07.17
De familiefilm Dikkertje Dap, gebaseerd op het gelijknamige versje van Annie M.G. Schmidt, gaat zondagmiddag 24 september in première, tijdens de 37e editie van het Nederlands Film Festival.
Deel bericht

Miep Diekmann (1925 - 2017), de 'kenau van de jeugdliteratuur'

11.07.17
Jeugdboekenschrijfster Miep Diekmann is overleden, meldt haar uitgeverij. Diekmann (92) stierf zondag in Scheveningen. Ze produceerde zo'n zeventig kinder- en jeugdboeken, waarvoor de in Assen geboren schrijfster vaak teruggreep op haar eigen jeugdjaren op de Antillen.
Deel bericht

Beleef je favoriete boeken met deze uitstapjes

11.07.17
Avonturen lezen is heerlijk. Maar nog leuker is het om je favoriete verhaal in het echt te beleven. Deze boeken komen tot leven waar je bij staat! Maak een van deze uitstapjes. Bij mooi weer buiten en bij regen lekker binnen.
Deel bericht

Zilveren Griffels en Penselen 2017 uitgereikt

22.06.17
De Griffeljury heeft gisteren op de MidzomerKinderboekenBorrel in Amsterdam zeven kinderboeken bekroond met een Zilveren Griffel, de vakprijs voor de beste kinderboeken van het afgelopen jaar. De Penseeljury reikte twee Zilveren Penselen en twee Zilveren Paletten uit.
Deel bericht

'Schuld' van Mel Wallis de Vries wint de Prijs van de Jonge Jury

08.06.17
Het is in totaal al de vijfde keer dat Mel Wallis de Vries de prijs in ontvangst neemt, maar ze is er nog steeds hartstikke blij mee. Ook Anouk Saleming viel in de prijzen: haar boek Paradise now won de Jonge Jury Debuutprijs 2017. Bekijk de video.
Deel bericht

[EduAd] De officiële lespakketten kinderboekencampagnes bestellen t/m 9 juni

07.06.17
U kunt tot en met 9 juni 2017 hier uw materialen en lespakketten en materialen voor de beste kinderboekencampagnes voor het schooljaar 2017/2018 bestellen.
Deel bericht

De Vakantiebieb is weer open

03.06.17
Gratis lezen zonder met boeken te hoeven sjouwen. Wie wil dat nou niet? Download de gratis App Vakantiebieb op een tablet of smartphone en lees heel juni, juli en augustus zonder zorgen (en zonder wifi) het ene na het andere boek.
Deel bericht

Nominaties Thea Beckmanprijs 2017

03.06.17
De nominaties voor de Thea Beckmanprijs 2017 zijn bekend gemaakt. Dit is de prijs voor het beste historische jeugdboek.
Deel bericht

Dag van de Jonge Jury

29.05.17
Op woensdag 7 juni 2017 vindt de Dag van de Jonge Jury plaats. Een uniek eendaags festival waarin jeugdboeken en auteurs centraal staan. Leerlingen volgen workshops en gaan in gesprek met hun favoriete auteurs.
Deel bericht

Hanna Verboom en Jochem Myjer winnen Hebban Award voor Beste Luisterboek

29.05.17
Actrice Hanna Verboom en cabaretier Jochem Myjer zijn de eerste winnaars van de Hebban Awards voor Beste Luisterboeken van het Jaar. Myjer wordt bekroond voor de luisterversie van zijn eigen populaire kinderboek De Gorgels. Er werden bijna vierduizend stemmen uitgebracht.
Deel bericht

Eva Koning is Voorleeskampioen 2017

18.05.17
Eva Koning uit Prinsenbeek (Noord-Brabant) is de beste voorlezer van 2017. Zij won vandaag de finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. Eva las voor uit Spinder van Simon van der Geest.
Deel bericht

Nominaties Prijs van de Jonge Jury bekend

09.05.17
Wie ontvangt dit jaar de Prijs van de Jonge Jury? Vandaag zijn de drie nominaties bekend gemaakt. De winnaar wordt op 7 juni bekend gemaakt tijdens de Dag van de Jonge Jury.
Deel bericht

Het Kinderboekenweekgeschenk voor 2017 is Kattensoep

09.05.17
Het Kinderboekenweekgeschenk voor 2017 is Kattensoep geschreven door Janneke Schotveld en geïllustreerd door Annet Schaap. Boeli logeert met zijn kat Obama bij zijn opa. Er is iets vreemds aan de hand in opa’s buurt: er verdwijnen katten. Samen met opa’s buurmeisje Lucy probeert Boeli het mysterie op te lossen.
Deel bericht