11 september 2017 start voor de derde keer Raadgedicht voor kinderen

08.09.17

Gedurende tien weken verschijnt elke maandag een gedicht waarin één woord ontbreekt. De bedoeling is dit ontbrekende woord te raden. Elke vrijdag verschijnt de oplossing in een woordwolk, waarbij ook de ‘foute’ antwoorden getoond worden. De dichter reageert op de ingestuurde woorden.

Honderden schoolklassen stuurden vorig jaar hun oplossing in. Ook dit jaar verwachten we weer veel belangstelling. Raadgedicht is een interactieve manier van lezen en schrijven. De lezer wordt uitgedaagd met de dichter mee te denken. De dichters vinden het spannend om te ervaren welke woorden de lezers voor hun gedicht aandragen. Misschien is het wel beter dan wat ze zelf hebben bedacht?

Leerkrachten zijn enthousiast, want Raadgedicht leidt tot een geconcentreerde manier van lezen en een hernieuwde belangstelling voor poëzie in de klas. De gedichten zijn speciaal voor Raadgedicht geschreven door bekende dichters.

Deze keer zijn dat Kasper Peters, Linda Vogelesang, Tim Gladdines, Gerard Berends, Saskia van der Wiel, Hans Kuyper, Gil van der Heyden, Frank Eerhart, Jos van Hest en Simon van der Geest.

Op de website vind je informatie over de dichters. Ook wordt bij elk gedicht een lesvoorstel gegeven. Winnaars krijgen een vermelding op de erelijst en ze maken wekelijks kans op een poëziepakket van Het Poëziepaleis. Deelname aan Raadgedicht is gratis.

Ga naar www.raadgedicht.nl of download de gratis Raadgedicht app.
De gedichten zijn geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Ook volwassenen mogen meedoen.
Deel bericht
(advertentie)

Kinderboekenambassade geopend

11.06.18
In Den Haag is een kinderboekenambassade geopend. Dat gebeurde tijdens het Kinderboekenfestival dat zondag achter het centraal station in Den Haag werd gehouden.
Deel bericht

Kanshebbers Kinderjury 2018

01.06.18
Welk boeken wordt door jullie gekozen als het allerleukste kinderboek van afgelopen jaar? De top 5 kanshebbers voor elke leeftijdsgroep is nu bekend.
Deel bericht

Voor het eerst Donald Duck voor blinde kinderen

24.05.18
Blinde en slechtziende kinderen kunnen vanaf donderdag kennismaken met de avonturen van Donald Duck in een speciale uitgave van het weekblad.
Deel bericht

De Schrijverscentrale genomineerd voor prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award 2019

17.05.18
De Auteursbond heeft De Schrijverscentrale (voorheen Schrijvers School Samenleving) voorgedragen als Nederlandse inzending voor de prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award 2019, ook wel de Nobelprijs voor de Kinderliteratuur, in de categorie leesbevorderende instelling.
Deel bericht

Wie wint de Prijs van de Jonge Jury 2018?

08.05.18
Drie nominaties voor de Prijs van de Jonge Jury zijn bekend gemaakt. Wie wint er op 6 juni, tijdens de Dag van de Jonge Jury, deze felbegeerde prijs? Is dat Natasza Tardio, Mel Wallis de Vries of Rob Ruggenberg?
Deel bericht

Oproep: Wat wil jij weten van kinderboekenschrijfster Niki Smit?

04.05.18
Schrijfster Niki Smit is bekend van haar populaire boekenserie 100% Coco. En binnenkort verschijnt er weer een nieuw boek van haar. Wij gaan bij Nikki Smit langs om haar te interviewen. We zijn heel benieuwd wat jij van haar wil weten. Dus stel je vraag en wie weet hoor je het antwoord binnenkort in de uitzending!
Deel bericht

Een huis voor Harry verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2019

18.04.18
Een huis voor Harry van Leo Timmers (Querido) is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2019. Het prentenboek zal centraal staan tijdens De Nationale Voorleesdagen, die in de ochtend van woensdag 23 januari 2019 landelijk worden gestart met Het Nationaal Voorleesontbijt.
Deel bericht

Dikkertje Dap in première op Nederlands Film Festival

17.04.18
De familiefilm Dikkertje Dap, gebaseerd op het gelijknamige versje van Annie M.G. Schmidt, gaat zondagmiddag 24 september in première, tijdens de 37e editie van het Nederlands Film Festival.
Deel bericht

Hoe goed kinderen lezen is in hoge mate erfelijk

09.04.18
Wanneer je als kind goed kunt lezen, dan lees je veel en graag. Onderzoek dat deze week gepubliceerd wordt, wijst uit dat het juist níet andersom is. Anders gezegd, de voor de hand liggende gedachtegang dat vlotte lezers er zo bedreven in zijn juist omdat ze boekenkasten vol hebben verslonden, is incorrect.
Deel bericht

Actie ´Geef een prentenboek cadeau´ is gestart

06.04.18
Het prentenboek van 2018 is Raad eens hoeveel ik van je hou van Sam McBratney en Anita Jeram. Nu voor 2 euro in de boekhandel.
Deel bericht

Nederland Leest Junior: Voortreffelijk kindermenu op school

22.03.18
Sinds 2016 heeft Nederland Leest ook een Junioreditie. Deze editie is speciaal gemaakt voor basisschoolkinderen van 10 tot 14 jaar (groep 7 en 8 van de basisschool en jaar 1 en 2 van de middelbare school). Vanwege het thema Voeding is dit jaar gekozen voor Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden van Jan Paul Schutten.
Deel bericht

Inktaap voor Martin Michael Driessen

13.03.18
Schrijver Martin Michael Driessen heeft de Inktaap 2018 gewonnen. Hij kreeg de literaire prijs dinsdag uitgereikt in de Doelen in Rotterdam voor zijn verhalenbundel Rivieren. De Inktaap is de jongerenprijs van de Nederlandse literatuur.
Deel bericht

Leerlingen verrast met plek in Senaat Kinderjury

08.03.18
Twaalf kinderboekenschrijvers zijn vandaag het land ingetrokken om twaalf kinderen in de klas te verrassen met een plek in de Senaat van de Nederlandse Kinderjury.
Deel bericht

Kinderjury 2018

07.03.18
Alle boeken die in 2017 zijn verschenen doen mee aan de Kinderjury. Vanaf 7 maart kan er weer worden gestemd.
Deel bericht

Vijf boeken genomineerd voor Woutertje Pieterse Prijs

22.02.18
Vijf boeken zijn genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige jeugd- of kinderboek. De titels zijn woensdag bekendgemaakt.
Deel bericht

Raad eens hoeveel ik van je hou - voor maar 2 euro

16.02.18
Het initiatief ‘Geef een (prenten)boek cadeau’ heeft als missie alle – maar dan ook alle – kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de allermooiste kinderboeken. Het prentenboek van 2018 is Raad eens hoeveel ik van je hou van Sam McBratney en Anita Jeram.
Deel bericht

Leesplein gaat stoppen vanwege Algemene Verordening Gegevensbescherming

16.02.18
Een aantal digitale diensten van de Koninklijke Bibliotheek (KB) wordt door derden beheerd. Dit maakt de dienstverlening niet alleen kostbaar, maar brengt ook veiligheidsrisico´s met zich mee.
Deel bericht

Ronja de roversdochter, door Astrid Lindgren, te koop voor 2 euro

08.02.18
Het initiatief ‘Geef een (prenten)boek cadeau’ heeft als missie alle – maar dan ook alle – kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de allermooiste kinderboeken. Het jeugdboek van 2018 is Ronja de roversdochter van Astrid Lindgren.
Deel bericht

Voorlezen met plezier

24.01.18
Stichting Lezen, Stichting Taalvorming en het Nederlands Jeugdinstituut hebben nieuw materiaal ontwikkeld voor Opstapje, Opstap en VVE Thuis: Voorlezen met plezier. Door deze reeks activiteiten worden ouders zich bewuster van het belang van voorleesvaardigheden en -plezier. Voorlezen draagt bij aan een positieve houding van kinderen ten opzichte van lezen.
Deel bericht

Prinses leest peuters en kleuters voor in Kinderboekenmuseum

24.01.18
Prinses Laurentien leest woensdagochtend n het Kinderboekenmuseum in Den Haag peuters en kleuters voor uit het prentenboek van het jaar 'Ssst! De tijger slaapt'. Dit doet ze in het kader van het Nationale Voorleesontbijt.
Deel bericht