Gouden griffel voor Naar het noorden van Koos Meinderts

04.10.17
De Gouden Griffel, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek, gaat naar Koos Meinderts voor zijn kinderboek Naar het noorden. Meinderts ontving de Griffel tijdens de opening van de Kinderboekenweek op Het Knikkende Knieën Kinderboekenbal in de Stadsschouwburg Amsterdam.
Deel bericht

De bibliotheek op school helpt een hand(je)

14.10.17
Hoe samenwerking Openbare Bibliotheek en school het lezen stimuleert Het gaat goed met het kinderboek! Een dag voordat de jaarlijkse Kinderboekenweek van start ging, werden in de pers juichende cijfers gepubliceerd. Volgens brancheorganisatie KVB Boekwerk werden vorig jaar ruim tien miljoen kinderbo...
Deel bericht

Kinderboekenweek en de NS Kinderboekenruil

13.10.17
Dit jaar kunnen de kinderen op zondag 15 oktober tussen 10.00 en 16.00 uur hun boek ruilen op station Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal.
Deel bericht

Eerste Stripmaker des Vaderlands wil strips op de boekenlijst

13.10.17
Margreet de Heer is vanavond gekozen tot eerste Stripmaker des Vaderlands. Wat ze de komende drie jaar gaat doen? ,,Strips op de literatuurlijst van de middelbare school proberen te krijgen.”
Deel bericht

Eigen kookboek voor 10-jarige Shane Kluivert

12.10.17
Na een lucratieve sponsordeal met Nike en een contract bij het jeugdteam van topclub FC Barcelona krijgt Shane Kluivert nu ook zijn eigen kookboek. Kosmos Uitgevers komt begin volgend jaar met het boek vol recepten van de 10-jarige zoon van Patrick en Rossana Kluivert.
Deel bericht

De Schoolschrijver voorgedragen voor Astrid Lindgren Memorial Award

12.10.17
Stichting De Schoolschrijver is voorgedragen als Nederlandse inzending voor de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) 2018. Deze prijs is de belangrijkste internationale onderscheiding in de kinderliteratuur en wordt ook wel de Nobelprijs voor de jeugdliteratuur genoemd. De nominatie is vanmiddag 12 oktober officieel bekend gemaakt tijdens de Frankfurter Buchmesse.
Deel bericht

Steeds meer Britse beroemdheden schrijven kinderboeken; en niet iedereen is daar blij mee

09.10.17
Nadiya Hussain kan geweldige taarten bakken en Clare Balding is een uitmuntende sportverslaggeefster, maar zijn ze als kinderboekenschrijvers goed genoeg om een hoofdrol te spelen bij de Britse editie van Wereldboekendag?
Deel bericht

Kinderboek over IJsland wint Glazen Globe 2017

07.10.17
Op OBS De Tuimelaar in Hoogvliet is vrijdag 6 oktober de Glazen Globe voor het beste geografische kinderboek uitgereikt aan schrijfster Alda Berglind Egilsdóttir voor haar boek Hoe je een vulkaan kunt blussen.
Deel bericht

'Kinderboeken scoren door stimulerende ouder en hoge kwaliteit'

04.10.17
De verkoop van kinderboeken zit in de lift. Vorig jaar gingen er ruim 10 miljoen boeken over de toonbank, 10 procent meer dan in 2015. Hoe weet het 'ouderwetse' boek zo populair te blijven in een tijd van tablets en vlogs?
Deel bericht

Raad de griezel van de dag

04.10.17
In de Kinderboekenweek gaat alles om griezels. Hoeveel enge boeken ken jij? Hoeveel monsters, draken, gemeneriken uit spannende verhalen? Raad de griezel van de dag!
Deel bericht

Kinderboeken steeds populairder

03.10.17
Kinderboeken zijn steeds populairder. Vorig jaar werden er ruim 10 miljoen kinderboeken verkocht, ruim 10 procent meer dan het jaar ervoor. In 2012 was het aandeel kinderboeken in de totale boekenverkoop 21 procent; vorig jaar was dat gestegen naar 25 procent. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie KVB Boekwerk.
Deel bericht

Drieluik Gelijke kansen in het onderwijs

30.09.17
Is het mogelijk kinderen met verschillende achtergronden gelijke kansen te geven? Welke rol spelen ouders, leerkrachten en docenten, schoolbestuurders, schoolleiders, gemeenten en de politiek? Wat kunnen wij zelf doen?
Deel bericht

Dit boek moet vluchtelingkinderen wegwijs maken in Nederland

29.09.17
Als moeder van twee kinderen van 11 en 5 stelde Myrna Floor zich voor hoe het voor vluchtelingkinderen is als ze net in Nederland aankomen. Floor wilde kinderen van vluchtelingen een welkomstgevoel geven en maakte in samenwerking met Nederlandse kinderen het boek Welkom in Nederland.
Deel bericht

Leerkrachten stellen met Yurls prachtige verzamelingen samen met aanvullend lesmateriaal bij het thema van de Kinderboekenweek

27.09.17
Leerkrachten hebben met Yurls weer prachtige verzamelingen met aanvullend lesmateriaal voor de Kinderboekenweek samengesteld. Mooie downloads, video’s, spelletjes, webpaden, Escaperoom, etc.
Deel bericht

Christelijke scholen tegen griezelige Kinderboekenweek

27.09.17
Christelijke basisscholen hekelen het thema van de Kinderboekenweek 'Gruwelijk eng', die volgende week woensdag begint. Ze vinden dat het kinderen onnodig bang maakt en dat boeken over geesten en spoken niet bij het geloof passen.
Deel bericht

Kinderboekenschrijvers massaal weg bij Querido Kind

26.09.17
Zo'n dertig kinderboekenschrijvers stappen op bij hun uitgeverij Querido Kind. De schrijvers, onder wie Guus Kuijer, Anna Woltz en Toon Tellegen, zijn solidair met de redactie die was vertrokken na een conflict over de toekomst van de uitgeverij.
Deel bericht

Kinderboekenweek, de downloads en internetopdrachten

23.09.17
Voor de Kinderboekenweek hebben we al onze downloads en internetopdrachten verzameld op Internetwijzer Basisonderwijs, dus de werkboekjes, Eduboeken, de quiz, lesbrieven, webpaden, Escaperoom, digilessen Rian Visser, deurhangers en nog veel meer.
Deel bericht

Tip voor de Kinderboekenweek: schrijven door toeval

22.09.17
Heb jij al inspiratie voor de Kinderboekenweek in je klas? Doe mee met kinderboekenschrijver Janneke Schotveld en ervaar hoe je aan de hand van het toeval een verhaal kan verzinnen. Kidsweek in de Klas ontwikkelde samen met De Schoolschrijver deze inspirerende les op het gebied van creatief schrijven. En jij kunt hem voor je klas downloaden.
Deel bericht

Gouden Penseel voor Martijn van der Linden en Gulden Palet voor Mattias de Leeuw

20.09.17
De Penseeljury heeft in het Rijksmuseum het prentenboek Tangramkat van illustrator Martijn van der Linden (Lemniscaat) bekroond met het Gouden Penseel, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek dat het afgelopen jaar in Nederland is uitgegeven.
Deel bericht

Thema Christelijke Kinderboekenmaand 2017: Bibbers in je buik

18.09.17
BCB, de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en muziekvak organiseert in oktober 2017 voor de 23ste keer de Christelijke Kinderboekenmaand met als thema ‘Bibbers in je buik’. Dit thema heeft raakvlakken met het thema van de algemene Kinderboekenweek ‘Griezelen’.
Deel bericht

Thea Beckmanprijs naar Rob Ruggenberg voor Haaieneiland

17.09.17
In Museumpark Archeon is zaterdagochtend de Thea Beckmanprijs 2017 uitgereikt aan schrijver Rob Ruggenberg voor zijn jeugdboek Haaieneiland. Ook de kinderjury koos voor Haaieneiland als beste jeugdboek.
Deel bericht