Eerste Stripmaker des Vaderlands wil strips op de boekenlijst

13.10.17
Margreet de Heer is vanavond gekozen tot eerste Stripmaker des Vaderlands. Wat ze de komende drie jaar gaat doen? ,,Strips op de literatuurlijst van de middelbare school proberen te krijgen.”
Deel bericht
(advertentie)

Tieners lezen steeds minder boeken

20.09.18
Het aantal tieners dat wekelijks minstens 10 minuten aaneengesloten leest is enorm gedaald, meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau. In 2006 las nog 65 procent thuis af en toe een boek. In 2016 was dat 40 procent.
Deel bericht

Gouden Penseel voor prentenboek Fabeldieren

19.09.18
Het prentenboek Fabeldieren van illustrator Ludwig Volbeda en auteur Floortje Zwigtman krijgt dit jaar het Gouden Penseel. Die prijs wordt sinds 1973 jaarlijks uitgereikt voor het best geïllustreerde kinderboek.
Deel bericht

De Grote Vriendelijke Podcast

19.09.18
De Grote Vriendelijke Podcast (De GVP) is de eerste Nederlandse podcast over jeugdliteratuur. Een initiatief van kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw). Doel van de onafhankelijke podcast is ouders, leerkrachten, mensen uit het boekenvak en andere kinderboekenliefhebbers maandelijks te informeren over en te enthousiasmeren voor de jeugdliteratuur.
Deel bericht

Arend van Dam wint Thea Beckmanprijs

17.09.18
Arend van Dam heeft dit jaar de Thea Beckmanprijs gewonnen voor zijn jeugdroman De reis van Syntax Bosselman.
Deel bericht

Carry Slee: ‘Ringo Starr vond ik er zo lief uitzien’

13.09.18
Wekelijks worden we bedolven onder de nieuwe films, boeken, muziek, festivals, dvd’s en games. Tijd om het kaf van het koren te scheiden. Met deze week: schrijver Carry Slee van wie net kinderboek Juf Braaksel en de magische ring verscheen.
Deel bericht

Lekker lezen: het belang van leesmotivatie

10.09.18
Wetenschappelijk congres 2018 over leesmotivatie, donderdag 13 december in congrescentrum Antropia in Driebergen. Wat is het geheim van succesvolle leesbevordering? Leesmotivatie. Wanneer de leesvlam bij kinderen eenmaal goed brandt, dooft deze niet zo snel meer uit. Leesmotivatie zet een positieve leesspiraal op gang: een kind dat graag leest, leest meer en beter
Deel bericht

Raadgedicht gaat voor de vierde keer van start

04.09.18
Maandag 10 september 2018 gaat Raadgedicht voor de vierde keer van start. Iedereen vanaf 10 jaar kan gratis meespelen via de website www.raadgedicht.nl en via de gratis Raadgedicht app (voor iPhone en Android). Zowel scholen als individuele deelnemers kunnen meedoen.
Deel bericht

Zeeuwse kinderen lezen steeds meer

08.08.18
Kinderen in Zeeland lezen steeds meer. Scholieren in het voortgezet onderwijs en jongvolwassenen juist minder. Ook lenen bibliotheken vaker boeken voor kleuters en basisschoolleerlingen uit. Dat blijkt uit de Jeugdmonitor Zeeland van ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. Dit leesonderzoek wordt eens in de vier jaar uitgevoerd.
Deel bericht

Vakantielezen 2018 - doorlezen loont!

31.07.18
Ook dit jaar biedt Stichting Lezen met steun van Stichting Kinderpostzegels Nederland het project Vakantielezen aan voor scholen in krimp- en anticipeergebieden. Inmiddels zijn 7500 kinderen blij gemaakt met een Vakantieleestasje. Naar verwachting krijgt het project een vervolg in 2019. Deelname dit jaar is helaas niet meer mogelijk.
Deel bericht

Veendammer kleuter koning te rijk in eigen bibliotheek

26.07.18
Nils uit Veendam is waarschijnlijk de jongste bibliothecaris van het land. Net 5 geworden heeft hij thuis een eigen bibliotheek met meer dan 300 boeken.Toen Nils werd gevraagd wat hij voor zijn verjaardag wilde, wist hij het meteen. Z’n grootste wens was een eigen bibliotheek. Het gaat Nils om de boeken. De kleuter is dol op boeken en is elke week in de bibliotheek in Veendam te vinden.
Deel bericht

Erica Terpstra schrijft kinderboek

24.07.18
Erica Terpstra heeft een kinderboek geschreven bij de nieuwe tentoonstelling over Boeddha in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Een knipoog van de Boeddha, met illustraties van Geertje Alders, verschijnt in september.
Deel bericht

'Laat je kind ook tijdens de vakantie veel lezen'

15.07.18
Kinderen die tijdens de zomervakantie geen boeken lezen kunnen wel twee leesniveaus terugzakken. Daarom roept de stichting Kinderzwerfboek op om vooral tijdens de zomervakantie boeken te lezen.
Deel bericht

Kinderboekenschrijver Tonke Dragt (87) over ‘haar’ Netflix-serie: ‘Als híj die brief maar bezorgt!’

13.07.18
Tonke Dragt breekt op haar 87ste internationaal door nu er een Engelstalige Netflix-serie is aangekondigd van haar kinderboek De brief voor de koning. Ze is dolblij met het nieuws, maar zal met een kritisch oog naar de productie kijken.
Deel bericht

Jeugdroman Brief voor de Koning van Tonke Dragt wordt Netflix-serie

12.07.18
Netflix gaat een van de meest geliefde jeugdromans van ons taalgebied verfilmen: De Brief voor de Koning van Tonke Dragt. De abonneezender is steeds meer gecharmeerd van Nederlands drama.
Deel bericht

Sprookjes worden al eeuwen aangepast, 'maar de essentie blijft'

10.07.18
Het magische getal zeven staat centraal bij veel sprookjes: van de zevenmijlslaarzen tot Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Niet voor niets riep de Efteling de zevende dag van de zevende maand (7 juli) uit tot de Dag van het Sprookje. Hoe staat het er tegenwoordig eigenlijk met deze vaak oude verhalen voor? NU.nl vroeg het twee deskundigen.
Deel bericht

Minder dan een kwart van de leerlingen vindt lezen erg leuk, wat te doen?

10.07.18
Het leesplezier van Nederlandse leerlingen daalt, net als hun leesvaardigheid. Scholen en bibliotheken zetten kinderboekenschrijvers in, of een voorleeshond.
Deel bericht

Prijs van de Nederlandse Kinderjury bekend

27.06.18
Volgens 25.000 stemmende kinderen in Nederland zijn De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen (Terra-Lannoo) van Andy Griffiths en Terry Denton, vertaald door Edward van de Vendel en Het leven van een loser 11 – Drie keer niks (De Fontein) van Jeff Kinney, vertaald door Hanneke Majoor, de winnaars van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2018.
Deel bericht

Kinderboekenambassade geopend

11.06.18
In Den Haag is een kinderboekenambassade geopend. Dat gebeurde tijdens het Kinderboekenfestival dat zondag achter het centraal station in Den Haag werd gehouden.
Deel bericht

Kanshebbers Kinderjury 2018

01.06.18
Welk boeken wordt door jullie gekozen als het allerleukste kinderboek van afgelopen jaar? De top 5 kanshebbers voor elke leeftijdsgroep is nu bekend.
Deel bericht

Voor het eerst Donald Duck voor blinde kinderen

24.05.18
Blinde en slechtziende kinderen kunnen vanaf donderdag kennismaken met de avonturen van Donald Duck in een speciale uitgave van het weekblad.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)