Tieners lezen steeds minder boeken

18.01.18
Het aantal tieners dat wekelijks minstens 10 minuten aaneengesloten leest is enorm gedaald, meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau. In 2006 las nog 65 procent thuis af en toe een boek. In 2016 was dat 40 procent.
Deel bericht
(advertentie)

Zeeuwse kinderen lezen steeds meer

08.08.18
Kinderen in Zeeland lezen steeds meer. Scholieren in het voortgezet onderwijs en jongvolwassenen juist minder. Ook lenen bibliotheken vaker boeken voor kleuters en basisschoolleerlingen uit. Dat blijkt uit de Jeugdmonitor Zeeland van ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. Dit leesonderzoek wordt eens in de vier jaar uitgevoerd.
Deel bericht

Vakantielezen 2018 - doorlezen loont!

31.07.18
Ook dit jaar biedt Stichting Lezen met steun van Stichting Kinderpostzegels Nederland het project Vakantielezen aan voor scholen in krimp- en anticipeergebieden. Inmiddels zijn 7500 kinderen blij gemaakt met een Vakantieleestasje. Naar verwachting krijgt het project een vervolg in 2019. Deelname dit jaar is helaas niet meer mogelijk.
Deel bericht

Veendammer kleuter koning te rijk in eigen bibliotheek

26.07.18
Nils uit Veendam is waarschijnlijk de jongste bibliothecaris van het land. Net 5 geworden heeft hij thuis een eigen bibliotheek met meer dan 300 boeken.Toen Nils werd gevraagd wat hij voor zijn verjaardag wilde, wist hij het meteen. Z’n grootste wens was een eigen bibliotheek. Het gaat Nils om de boeken. De kleuter is dol op boeken en is elke week in de bibliotheek in Veendam te vinden.
Deel bericht

Erica Terpstra schrijft kinderboek

24.07.18
Erica Terpstra heeft een kinderboek geschreven bij de nieuwe tentoonstelling over Boeddha in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Een knipoog van de Boeddha, met illustraties van Geertje Alders, verschijnt in september.
Deel bericht

'Laat je kind ook tijdens de vakantie veel lezen'

15.07.18
Kinderen die tijdens de zomervakantie geen boeken lezen kunnen wel twee leesniveaus terugzakken. Daarom roept de stichting Kinderzwerfboek op om vooral tijdens de zomervakantie boeken te lezen.
Deel bericht

Kinderboekenschrijver Tonke Dragt (87) over ‘haar’ Netflix-serie: ‘Als híj die brief maar bezorgt!’

13.07.18
Tonke Dragt breekt op haar 87ste internationaal door nu er een Engelstalige Netflix-serie is aangekondigd van haar kinderboek De brief voor de koning. Ze is dolblij met het nieuws, maar zal met een kritisch oog naar de productie kijken.
Deel bericht

Jeugdroman Brief voor de Koning van Tonke Dragt wordt Netflix-serie

12.07.18
Netflix gaat een van de meest geliefde jeugdromans van ons taalgebied verfilmen: De Brief voor de Koning van Tonke Dragt. De abonneezender is steeds meer gecharmeerd van Nederlands drama.
Deel bericht

Sprookjes worden al eeuwen aangepast, 'maar de essentie blijft'

10.07.18
Het magische getal zeven staat centraal bij veel sprookjes: van de zevenmijlslaarzen tot Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Niet voor niets riep de Efteling de zevende dag van de zevende maand (7 juli) uit tot de Dag van het Sprookje. Hoe staat het er tegenwoordig eigenlijk met deze vaak oude verhalen voor? NU.nl vroeg het twee deskundigen.
Deel bericht

Minder dan een kwart van de leerlingen vindt lezen erg leuk, wat te doen?

10.07.18
Het leesplezier van Nederlandse leerlingen daalt, net als hun leesvaardigheid. Scholen en bibliotheken zetten kinderboekenschrijvers in, of een voorleeshond.
Deel bericht

Prijs van de Nederlandse Kinderjury bekend

27.06.18
Volgens 25.000 stemmende kinderen in Nederland zijn De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen (Terra-Lannoo) van Andy Griffiths en Terry Denton, vertaald door Edward van de Vendel en Het leven van een loser 11 – Drie keer niks (De Fontein) van Jeff Kinney, vertaald door Hanneke Majoor, de winnaars van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2018.
Deel bericht

Kinderboekenambassade geopend

11.06.18
In Den Haag is een kinderboekenambassade geopend. Dat gebeurde tijdens het Kinderboekenfestival dat zondag achter het centraal station in Den Haag werd gehouden.
Deel bericht

Kanshebbers Kinderjury 2018

01.06.18
Welk boeken wordt door jullie gekozen als het allerleukste kinderboek van afgelopen jaar? De top 5 kanshebbers voor elke leeftijdsgroep is nu bekend.
Deel bericht

Voor het eerst Donald Duck voor blinde kinderen

24.05.18
Blinde en slechtziende kinderen kunnen vanaf donderdag kennismaken met de avonturen van Donald Duck in een speciale uitgave van het weekblad.
Deel bericht

De Schrijverscentrale genomineerd voor prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award 2019

17.05.18
De Auteursbond heeft De Schrijverscentrale (voorheen Schrijvers School Samenleving) voorgedragen als Nederlandse inzending voor de prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award 2019, ook wel de Nobelprijs voor de Kinderliteratuur, in de categorie leesbevorderende instelling.
Deel bericht

Wie wint de Prijs van de Jonge Jury 2018?

08.05.18
Drie nominaties voor de Prijs van de Jonge Jury zijn bekend gemaakt. Wie wint er op 6 juni, tijdens de Dag van de Jonge Jury, deze felbegeerde prijs? Is dat Natasza Tardio, Mel Wallis de Vries of Rob Ruggenberg?
Deel bericht

Oproep: Wat wil jij weten van kinderboekenschrijfster Niki Smit?

04.05.18
Schrijfster Niki Smit is bekend van haar populaire boekenserie 100% Coco. En binnenkort verschijnt er weer een nieuw boek van haar. Wij gaan bij Nikki Smit langs om haar te interviewen. We zijn heel benieuwd wat jij van haar wil weten. Dus stel je vraag en wie weet hoor je het antwoord binnenkort in de uitzending!
Deel bericht

Een huis voor Harry verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2019

18.04.18
Een huis voor Harry van Leo Timmers (Querido) is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2019. Het prentenboek zal centraal staan tijdens De Nationale Voorleesdagen, die in de ochtend van woensdag 23 januari 2019 landelijk worden gestart met Het Nationaal Voorleesontbijt.
Deel bericht

Dikkertje Dap in première op Nederlands Film Festival

17.04.18
De familiefilm Dikkertje Dap, gebaseerd op het gelijknamige versje van Annie M.G. Schmidt, gaat zondagmiddag 24 september in première, tijdens de 37e editie van het Nederlands Film Festival.
Deel bericht

Hoe goed kinderen lezen is in hoge mate erfelijk

09.04.18
Wanneer je als kind goed kunt lezen, dan lees je veel en graag. Onderzoek dat deze week gepubliceerd wordt, wijst uit dat het juist níet andersom is. Anders gezegd, de voor de hand liggende gedachtegang dat vlotte lezers er zo bedreven in zijn juist omdat ze boekenkasten vol hebben verslonden, is incorrect.
Deel bericht

Actie ´Geef een prentenboek cadeau´ is gestart

06.04.18
Het prentenboek van 2018 is Raad eens hoeveel ik van je hou van Sam McBratney en Anita Jeram. Nu voor 2 euro in de boekhandel.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)