De Voorleestent: nieuwe experience in het Kinderboekenmuseum
23.08.21
Voorlezen: je kunt er als (groot)ouders niet vroeg genoeg mee beginnen. Om het nóg magischer te maken opent het Kinderboekenmuseum op 16 september een nieuwe experience voor de allerkleinsten (0 tot 6 jaar).
In De Voorleestent ervaren (groot)ouders en hun kinderen de magie van boeken en verhalen. In een kleine, intieme setting lezen volwassenen voor, terwijl de kinderen het verhaal verrijken door middel van de verschillende omgevingsgeluiden en projecties.
Plezier in (voor)lezen
Het nieuwe schooljaar begint weer en dat betekent dat een nieuwe groep kinderen gaat leren lezen. Als (groot)ouders kun je hiervoor al veel eerder een goede basis leggen door regelmatig voor te lezen, bijvoorbeeld als onderdeel van het vaste ritueel voor het slapengaan. Dat is niet alleen een fijn rustmoment, maar je brengt kinderen hiermee bovendien spelenderwijs in contact met letters en woorden, stimuleert hun fantasie en neemt ze heel even mee naar een andere wereld.
Een ervaring die er hopelijk toe leidt dat ze op latere leeftijd ook zelf met veel plezier een boek pakken of een e-book lezen. Het Kinderboekenmuseum is al meer dan 25 jaar een plek waar het stimuleren van plezier in lezen en schrijven centraal staat. Kinderen van alle leeftijden maken er spelenderwijs kennis met jeugdliteratuur door zelf op ontdekking te gaan in de kleurrijke, interactieve tentoonstellingszalen. Deze nieuwe experience maakt het mogelijk om daarnaast ook even een rustige, maar toch avontuurlijke plek op te zoeken waar je helemaal op kunt gaan in een verhaal.
Ambassadeurs
Presentator Dennis Weening nam zijn dochter Charlie al mee naar De Voorleestent en schrijver Özcan Akyol heeft op deze magische plek al aan een aantal kinderen voorgelezen. Ze zijn zo enthousiast dat we ze ambassadeurs van deze nieuwe experience mogen noemen. "Het is echt hartstikke leuk om hier een boekje te lezen", vertelt Dennis. "We lezen elke avond voor, maar dit is toch heel wat anders dan thuis. Je zit hier letterlijk in de lucht, onder water of in de stad."
Als we nou eens afspreken dat het de bedoeling is dat een kind een boek kiest dat het leuk vindt. En laten we gelijk stoppen met de presentatiegekte rond de boekbespreking.
Tijdens de Kinderjury Stemweken heeft een recordaantal kinderen gestemd op hun favoriete boek van 2021. Precies 52.448 kinderen maakten gebruiken van hun stemrecht. Zes boeken – drie in de categorie 6 t/m 9 jaar en drie in de categorie 10 t/m 12 jaar – maken nu kans om de Kinderjury te winnen, de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken.
De bioscoopfilm, gebaseerd op de boekenreeks De Gorgels van cabaretier Jochem Myjer, wordt deels geanimeerd. Dat heeft producent Burny Bos zondag gezegd in een interview op NPO Radio 1.
De Woutertje Pieterse Prijs voor het beste kinderboek gaat dit jaar naar Terra Ultima, van illustrator Raoul Deleo en ontdekkingsreiziger Noah J. Stern. Dat is bekendgemaakt in een speciale uitzending van De Taalstaat op NPO Radio 1, De Kindertaalstaat. De winnaars ontvangen een bedrag van 15.000 euro.
De dierenverhalen van Toon Tellegen komen tot leven door de linosneden van Mance Post (1925-2013). Dezelfde illustrator gaf in haar potloodtekeningen ook een gezicht aan Madelief, uit de verhalen van Guus Kuijer. Post is een van de eerste tekenaars die zich heeft gespecialiseerd in kinderboeken en haar werk vormt deze voorjaarsvakantie de inspiratiebron voor het activiteitenprogramma in het Kinderboekenmuseum.
Voorlezen uit prentenboeken prikkelt de fantasie en brengt kleuters taal bij. Maar Joris Van Elsen en Emke Op ‘t Eynde zien in hun onderzoeken nog meer positieve effecten: “Zo stimuleer je er wiskundige en probleemoplossende vaardigheden mee.” Kijk mee hoe juf Sarah dat aanpakt.
De Leesweken van de Kinderjury zijn officieel van start gegaan! Leesteamleden Anne-Roos, Azra, Branna, Hadia, Hannah, Howaïda, Lizzy, Mert, Mia, Ruben, Sverre en Tem hebben ieder op hun eigen bijzondere manier de Leesweken op hun basisschool feestelijk geopend. Na de Leesweken kan er gestemd worden voor de Kinderjury 2022: door meerdere boeken te lezen kunnen kinderen zelf hun favoriete boek bepalen.
Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden leest op woensdagochtend 26 januari voor tijdens het Nationale Voorleesontbijt in Integraal Kind Centrum het Duet in Uithoorn. Het Voorleesontbijt is de aftrap van de Nationale Voorleesdagen.
Persbericht - Het grote TOS mysterie is geschreven voor kinderen met en zonder TOS vanaf ongeveer 10 jaar. Het doel is om meer bekendheid te creëren voor TOS en kinderen te enthousiasmeren voor taalwetenschap. Het stripverhaal is geschreven en getekend door Wouter Goudswaard en gebaseerd op het promotieonderzoek van Imme Lammertink. Zij onderzocht waarom het leren van taal niet voor ieder kind vanzelfsprekend is.
Persbericht - Hier wacht ik vertelt een vrolijk filosofisch verhaal op rijm voor kinderen vanaf drie jaar van Martine Lejeune (auteur) en Eduard Plancke (illustrator).
Ver weg gaat over Sam, die helemaal opgaat in zijn verzameling dierenknuffels. Graag zou hij de landen bezoeken waar de dieren van nature thuis horen. Werkelijkheid, droom en dagdroom lopen in het verhaal in elkaar over. Op de Noordpool gaat een IJsbeer mee terug
naar huis met Sam. Maar de IJsbeer wil graag weer terug. Sam moet een moeilijke keuze maken. Zal Sam hierin over zijn schaduw kunnen stappen?
Het nieuwe kinderboekenweek-geschenk wordt geschreven door twee Australiërs: Andy Griffiths en Terry Denton. Wie zijn deze succesvolle auteurs die al jaren de lijstjes met bestverkochte kinderboeken domineren?
Hoe kunnen we van onze leerlingen betere en gemotiveerde lezers maken? Wetenschappers, onderwijsexperts en professionals uit de praktijk schetsen daarvoor een raamwerk in Beter leesonderwijs: van weten naar doen! Het is van belang dat scholen de urgentie onder ogen zien en in actie komen, aldus dit visiestuk. De leden van de Kennistafel effectief Leesonderwijs stellen acties voor.
Ga mee op avontuur om al het moois van de natuur te zien en te ontdekken wat jij kan doen om haar te helpen! Leer bijzondere dierenweetjes in informatieve boeken, dompel je onder in spannende verhalen over woeste buitenavonturen of verwonder je over prachtige natuurillustraties in prentenboeken. Kom daarna mee naar buiten. De Kinderboekenweek 2022 is Gi-ga-groen!
Het Kinderboekenweekgeschenk wordt volgend jaar geschreven door de Australiërs Andy Griffiths en Terry Denton, bekend van de reeks De waanzinnige boomhut. Het is voor het eerst in de 68-jarige geschiedenis van de Kinderboekenweek dat een buitenlandse auteur en illustrator het geschenk verzorgen.
De natuur vormt een onuitputtelijke bron van inspiratie voor de mens. Dat laat Walvissen in de wind en meer fantastische uitvindingen uit de natuur zien. Hoewel de informatie over de afgeleide technische vindingen beperkt is, is deze uitgave als inspiratieboek voor kinderen, de wetenschappers van de toekomst, zeker geslaagd.
Schrijver Pieter Koolwijk heeft met zijn boek Gozert de Gouden Griffel gewonnen, de belangrijkste Nederlandse literatuurprijs voor kinderboeken. Het boek, met illustraties van Linde Faas, gaat over de belevenissen van hoofdpersoon Ties en zijn denkbeeldige vriend Gozert.
Persbericht - Van 6 t/m 30 oktober staat 'Worden wat je wil' centraal in het Kinderboekenmuseum. Het is dit jaar het thema van de Kinderboekenweek en waar je kun je nu beter ontdekken wat het inhoudt om schrijver te worden?
Deze blog werd geschreven door Kato Luyckx en Eva Dierickx van de APhogeschool Juf Ilham toonde de cover van het boek aan de kleuters. ‘HUH?!’ De kleuters keken elkaar verbaasd aan en begonnen luid te lachen. ‘Dit is […]