Winnaar Gouden Poëziemedaille 2022: Rian Visser

01.06.22
Met de gedichtenbundel ‘Alle wensen van de wereld’ kaapt Rian Visser de Gouden Poëziemedaille weg, de prijs voor de beste Nederlandstalige kinderpoëziebundel. Meer dan 105.000 leerlingen gingen aan de slag en kozen hun favoriete gedicht, hun Poëziester.
Deel bericht
(advertentie)

Griffels en Penselen uitgereikt

23.06.22
Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek worden er elk jaar Griffels en Penselen toegekend aan de best geschreven en best geïllustreerde kinderboeken. Het doel hiervan is aandacht vestigen op alle prachtige kinderboeken die in Nederland worden gemaakt en uitgegeven. Voor de zomer worden traditiegetrouw de Zilveren Griffels en Penselen uitgereikt.
Deel bericht

Matilda: The Musical trailer

20.06.22
Sony Pictures Releasing zal Roald Dahl's 'Matilda' the Musical in het Verenigd Koninkrijk uitbrengen in de bioscoop, terwijl streamingdienst Netflix deze musicalfilm in december 2022 online zet.
Deel bericht

Gouden Boek voor De Zoete Zusjes zoeken een schat

16.06.22
Het kinderboek De Zoete Zusjes zoeken een schat (Kosmos) van Hanneke de Zoete, en met illustraties van Iris Boter, is bekroond met een Gouden Boek. Voor kinderboeken betekent dit dat er meer dan 75.000 exemplaren zijn verkocht.
Deel bericht

‘Lezen zorgt voor begrip in de samenleving’

27.05.22
We moeten kinderen het plezier in lezen beter bijbrengen vindt Grietje Braaksma van Boekhandel Broese in Utrecht.
Deel bericht

Guus is de beste voorlezer van het land

26.05.22
Guus is de winnaar van de Nationale Voorleeswedstrijd. Hij/zij kan dus het beste voorlezen volgens de jury. Aan de finale deden 12 kinderen mee. Zij hadden de voorronde in hun provincie gewonnen.
Deel bericht

De winnaars van de Kinderjury-prijs 2022

23.05.22
Thomas van Grinsven & Rutger Vink hebben met hun boek De magische halsband de Kinderjury 2022 gewonnen in de leeftijdscategorie 6 tot en met 9 jaar. In de categorie 10 tot en met 12 jaar wint Kevin Hassing met Mus & kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken. De prijzen werden uitgereikt op de eerste editie van Het Grote Kinderjury Feest dat door CPNB en DPG Media is georganiseerd.
Deel bericht

Opinie | Red de boekbespreking! Maak elkaar weer enthousiast en bevorder het leesplezier

10.05.22
Als we nou eens afspreken dat het de bedoeling is dat een kind een boek kiest dat het leuk vindt. En laten we gelijk stoppen met de presentatiegekte rond de boekbespreking.
Deel bericht

Kinderjury 2022: dit zijn volgens kinderen de zes leukste kinderboeken

09.05.22
Tijdens de Kinderjury Stemweken heeft een recordaantal kinderen gestemd op hun favoriete boek van 2021. Precies 52.448 kinderen maakten gebruiken van hun stemrecht. Zes boeken – drie in de categorie 6 t/m 9 jaar en drie in de categorie 10 t/m 12 jaar – maken nu kans om de Kinderjury te winnen, de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken.
Deel bericht

Bioscoopfilm over De Gorgels wordt toch deels geanimeerd

19.04.22
De bioscoopfilm, gebaseerd op de boekenreeks De Gorgels van cabaretier Jochem Myjer, wordt deels geanimeerd. Dat heeft producent Burny Bos zondag gezegd in een interview op NPO Radio 1.
Deel bericht

'Terra Ultima' wint Woutertje Pieterse Prijs voor beste kinderboek

02.04.22
De Woutertje Pieterse Prijs voor het beste kinderboek gaat dit jaar naar Terra Ultima, van illustrator Raoul Deleo en ontdekkingsreiziger Noah J. Stern. Dat is bekendgemaakt in een speciale uitzending van De Taalstaat op NPO Radio 1, De Kindertaalstaat. De winnaars ontvangen een bedrag van 15.000 euro.
Deel bericht

Voorjaarsvakantie in het Kinderboekenmuseum

21.02.22
De dierenverhalen van Toon Tellegen komen tot leven door de linosneden van Mance Post (1925-2013). Dezelfde illustrator gaf in haar potloodtekeningen ook een gezicht aan Madelief, uit de verhalen van Guus Kuijer. Post is een van de eerste tekenaars die zich heeft gespecialiseerd in kinderboeken en haar werk vormt deze voorjaarsvakantie de inspiratiebron voor het activiteitenprogramma in het Kinderboekenmuseum.
Deel bericht

“Er zit meer in een prentenboek dan je denkt”

18.02.22
Voorlezen uit prentenboeken prikkelt de fantasie en brengt kleuters taal bij. Maar Joris Van Elsen en Emke Op ‘t Eynde zien in hun onderzoeken nog meer positieve effecten: “Zo stimuleer je er wiskundige en probleemoplossende vaardigheden mee.” Kijk mee hoe juf Sarah dat aanpakt.
Deel bericht

Het Leesteam opent de Kinderjury Leesweken

09.02.22
De Leesweken van de Kinderjury zijn officieel van start gegaan! Leesteamleden Anne-Roos, Azra, Branna, Hadia, Hannah, Howaïda, Lizzy, Mert, Mia, Ruben, Sverre en Tem hebben ieder op hun eigen bijzondere manier de Leesweken op hun basisschool feestelijk geopend. Na de Leesweken kan er gestemd worden voor de Kinderjury 2022: door meerdere boeken te lezen kunnen kinderen zelf hun favoriete boek bepalen.
Deel bericht

Prinses Laurentien leest voor tijdens start Nationale Voorleesdagen 2022

18.01.22
Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden leest op woensdagochtend 26 januari voor tijdens het Nationale Voorleesontbijt in Integraal Kind Centrum het Duet in Uithoorn. Het Voorleesontbijt is de aftrap van de Nationale Voorleesdagen.
Deel bericht

Het grote TOS mysterie - Taalontwikkelingsstoornis uitgelegd in een strip

16.01.22
Persbericht - Het grote TOS mysterie is geschreven voor kinderen met en zonder TOS vanaf ongeveer 10 jaar. Het doel is om meer bekendheid te creëren voor TOS en kinderen te enthousiasmeren voor taalwetenschap. Het stripverhaal is geschreven en getekend door Wouter Goudswaard en gebaseerd op het promotieonderzoek van Imme Lammertink. Zij onderzocht waarom het leren van taal niet voor ieder kind vanzelfsprekend is.
Deel bericht

Filosofisch verhaal voor kinderen vanaf 3 jaar: Hier wacht ik

14.01.22
Persbericht - Hier wacht ik vertelt een vrolijk filosofisch verhaal op rijm voor kinderen vanaf drie jaar van Martine Lejeune (auteur) en Eduard Plancke (illustrator).
Deel bericht

Ver weg, een dromerig prentenboek voor jonge kinderen

05.01.22
Ver weg gaat over Sam, die helemaal opgaat in zijn verzameling dierenknuffels. Graag zou hij de landen bezoeken waar de dieren van nature thuis horen. Werkelijkheid, droom en dagdroom lopen in het verhaal in elkaar over. Op de Noordpool gaat een IJsbeer mee terug naar huis met Sam. Maar de IJsbeer wil graag weer terug. Sam moet een moeilijke keuze maken. Zal Sam hierin over zijn schaduw kunnen stappen?
Deel bericht

Een Australisch duo kinderboekenschrijvers: geliefd, tegendraads, idealistisch en succesvol

14.12.21
Het nieuwe kinderboekenweek-geschenk wordt geschreven door twee Australiërs: Andy Griffiths en Terry Denton. Wie zijn deze succesvolle auteurs die al jaren de lijstjes met bestverkochte kinderboeken domineren?
Deel bericht

Wetenschappers en onderwijsprofessionals schetsen de voorwaarden voor beter leesonderwijs

08.12.21
Hoe kunnen we van onze leerlingen betere en gemotiveerde lezers maken? Wetenschappers, onderwijsexperts en professionals uit de praktijk schetsen daarvoor een raamwerk in Beter leesonderwijs: van weten naar doen! Het is van belang dat scholen de urgentie onder ogen zien en in actie komen, aldus dit visiestuk. De leden van de Kennistafel effectief Leesonderwijs stellen acties voor.
Deel bericht

De Kinderboekenweek 2022 heeft als thema Gi-ga-groen

08.12.21
Ga mee op avontuur om al het moois van de natuur te zien en te ontdekken wat jij kan doen om haar te helpen! Leer bijzondere dierenweetjes in informatieve boeken, dompel je onder in spannende verhalen over woeste buitenavonturen of verwonder je over prachtige natuurillustraties in prentenboeken. Kom daarna mee naar buiten. De Kinderboekenweek 2022 is Gi-ga-groen!
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)