Het is nog steeds onduidelijk welke rol jonge kinderen spelen bij de verspreiding van de nieuwe varianten van het coronavirus. Het Outbreak Management Team (OMT) schrijft in een advies dat het onderzoek na de uitbraak van de Britse variant op een school in Bergschenhoek nog niet is afgerond.
Met de verkiezingen in aantocht en de toeslagenaffaire vers in het geheugen pleiten steeds meer partijen en maatschappelijke organisaties voor gratis kinderopvang. Met name de linkerkant van het politieke spectrum wil af van de toeslagen. Maar gratis opvang voor ouders kost in dit geval enkele miljarden.
De basisscholen en kinderopvang blijven vrijwel zeker dicht tot maandag 8 februari. Dat zei demissionair premier Rutte vanmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad.
De uitbraak van de Britse coronavariant in de gemeente Lansingerland lijkt mee te vallen. Dat zeggen onderzoekers nadat ze afgelopen weken heel veel bewoners hebben getest. Net voor de kerstvakantie raakten veel leraren en leerlingen van dezelfde basisschool besmet met corona.
Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling van vrijdag 29 t/m zondag 31 januari 2021 kunt u via de web-app MijnTuinvogeltelling uw telling insturen. MijnTuinvogeltelling is een web-app voor de mobiele telefoon, u hoeft de web-app niet te downloaden.
Ook het heilige geloof in IQ-testen zorgt ervoor dat twaalfjarigen op de verkeerde school terecht komen, stelt klinisch neuropsycholoog Albert Ponsioen.
Net als GroenLinks wil regeringspartij D66 dat kinderopvang gratis wordt. De twee partijen zullen daar vanmiddag een gezamenlijk voorstel voor doen in het Kamerdebat over de toeslagenaffaire en het aftreden van het kabinet.
Ook voor Yannick en Caroline Ponit, die thuis zitten met een pasgeboren tweeling en drie kinderen van 3, 5 en 10 jaar oud. Dat de basisscholen en kinderopvang niet open gaan, noemen ze 'heel zwaar'.
Het kabinet moet met duidelijkere richtlijnen komen voor het gebruik van noodopvang op basisscholen. Dat zegt basisschoolleraar Rinie Boekholt uit de stad Groningen. “Ik baseer mijn mening op verhalen die ik hoor van collega’s uit het land”, vertelt Boekholt. “In tegenstelling tot de lockdown afgelopen voorjaar wordt er nu veel meer gebruik gemaakt van de noodopvang.
De basisscholen en de kinderopvangcentra blijven dicht tot 8 februari, en gaan dus niet eerder open. Dat heeft het kabinet zojuist bekendgemaakt. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde tegen de vervroegde opening, omdat de huidige situatie het niet toelaat. Dat advies wordt overgenomen.
De vraag leeft aan honderdduizenden keukentafels: hoe goed is dat afstandsonderwijs eigenlijk? De ene juf haalt alles uit de kast om kleuters te motiveren, elders wordt gemopperd over onbereikbare leraren. De verschillen zijn nog erg groot.
Thuisonderwijs legt op ouders en kinderen een erg zware druk, zeker als kinderen moeite hebben met leren. Accepteer daarom dat niet alles door kan gaan en schort de lesstof op. Contact houden en positief zijn is het belangrijkste.
Het ziet er slecht uit voor de basisscholen. Voor heropening eind januari lijkt het te vroeg nu het aantal infecties hoog blijft en er onzekerheid is over de Britse variant. Extra maatregelen als een avondklok of reisbeperking zijn inmiddels doorgerekend en volgens sommige OMT’ers hard nodig. ‘We hebben echt een extra zet nodig.’
De scholen zijn al een tijdje dicht en behalve voor het basisonderwijs, blijft dit voorlopig nog zo. De gevolgen voor kinderen en jongeren van deze lockdown zijn enorm en Unicef Nederland vindt de sluiting van de scholen zelfs gevaarlijk. Esther Polhuijs, onderwijsexpert Unicef Nederland en Hans van Goudoever, hoofd Emma Kinderziekenhuis, vertellen in De Nieuws BV.
Er komt vrijwel zeker een centraal inschrijfsysteem voor alle basisscholen in Utrecht waar ouders kinderen moeten aanmelden die voor het eerst naar school gaan. De gemeente en schoolbesturen willen op deze manier alle ouders dezelfde kans geven om hun kind op een school van hun voorkeur geplaatst te krijgen. Nu heeft elke school heeft nog een eigen aanmeldformulier.
Er moet onderzocht worden of ook kinderen gevaccineerd kunnen worden tegen het coronavirus. Dat zeggen twee vooraanstaande deskundigen tegen Nieuwsuur. De oproep is extra urgent vanwege de verspreiding van de Britse variant van het coronavirus.
27 procent van de Nederlandse leerlingen heeft minder leermotivatie omdat ze thuis geen goede plek hebben om te leren en huiswerk te maken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Radboud Docenten Academie en het Kenniscentrum Beroepsonderwijs Arbeidsmarkt onder 21.955 leerlingen van ruim zeventig scholen.
Het kabinet moet alternatieven zoeken voor de sluiting van de scholen. Die oproep doen vijftig organisaties onder aanvoering van Unicef in een verklaring. Ze spreken van "een collectieve vuist tegen de enorme ontwikkelingsrisico's voor kinderen en jongeren".
De vergaande maatregelen in de coronacrisis hebben gevolgen voor de complete samenleving. In gezinnen merken ze dat misschien nog wel het sterkst door het gecombineerd thuiswerken en onderwijs volgen. Het gezin Van den Berg-Hubatka in Eefde weet er alles van. Daar werd de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge dinsdagavond dan ook met argusogen gevolgd.