Bosbessenschool Drunen geeft veel buiten les: ‘De kennis ligt er voor het oprapen’

14.12.18
De Bosbessenschool in Drunen heeft dertien kinderen. Stichting Scala koestert de innovatieve aanpak van passend onderwijs. Buiten leren is essentieel.Nadat Scala en de Inspectie van het Onderwijs groen licht hadden gegeven, is de Bosbessenschool in januari 2016 van start gegaan, intern bij Wereldwijs.
Deel bericht

400 euro boete voor moeder die kinderen dag voor kerstvakantie ziek meldde

14.12.18
Een moeder die haar kinderen een dag voor de kerstvakantie ziek meldde om op vakantie te gaan, moet daar 400 euro boete voor betalen. Ze wilde met het gezin op familiebezoek naar Noorwegen.Als ouders zelf bepalen wanneer hun kind naar school komt, is de leerplicht niet te handhaven", zei de officier van justitie.
Deel bericht

Meisjes stijgen vaker boven schooladvies uit dan jongens

11.12.18
In 2017/’18 zaten meisjes in het derde leerjaar van het voortgezet onderwijs vaker dan jongens op een hoger niveau dan het definitieve advies dat ze kregen in groep 8. Het gaat hierbij om leerlingen die in de tussentijd geen vertraging opliepen.
Deel bericht

Steeds meer peuters op Zeeuws-Vlaamse scholen langs de grens

07.12.18
De Zeeuws-Vlaamse scholen aan de grens krijgen steeds meer peuters in de klas. De invoering van startgroepen in het basisonderwijs lijkt een succes. Peuters mogen daar vanaf hun tweede jaar al naar school, in plaats vanaf hun vierde. Ouders krijgen bovendien een fikse korting.
Deel bericht

Gameverslaving op de basisschool? 'Je moet er op tijd bij zijn'

06.12.18
Verslavingsinstellingen zetten steeds meer in op het voorkomen van gameverslaving bij kinderen. Op jonge leeftijd wordt aan kinderen voorlichting gegeven en ook ouders worden tijdens speciale avonden geïnformeerd.Toch gaat het niet om het aantal uren. Je moet kijken wat er rondom het kind gebeurt. Maakt hij of zij zijn huiswerk nog? Wordt er nog met vriendjes gespeeld?
Deel bericht

Ryan (7) is de best verdienende YouTuber van de wereld

05.12.18
Hij is pas 7 jaar, maar nu al is Ryan de best verdienende YouTuber van de wereld. Op zijn kanaal Ryan ToysReviewtest hij speelgoed en daarmee verdient hij heel veel geld. Het afgelopen jaar namelijk bijna 20 miljoen euro!
Deel bericht

Omdat er zo veel kan, kun je teleurgesteld raken in wat je niet bereikt

05.12.18
De kleuter Cito-toetsen zijn de eerste testen in een leven vol examens, diploma’s en certificaten. En vol ouders die hun kinderen aanmoedigen goede cijfers te halen, want ze willen toch het beste voor hun kind. Hoe beter hij scoort, hoe meer keuzes hij heeft. De wereld ligt dan aan zijn voeten, hij kan worden wat hij wil: dokter, journalist, kunstenaar of uitvinder. Bijna alles kan.
Deel bericht

OPROEP: Meld by Omrop Fryslân lesuitval op middelbare scholen

05.12.18
Moet het middelbaar onderwijs in Fryslân steeds vaker leerlingen naar huis sturen, omdat er geen leraren beschikbaar zijn? Dan gaat het niet alleen om ziekte van een docent, maar ook om dat de school onvoldoende leerkrachten heeft om alle gaten in het lesrooster te vullen.
Deel bericht

Haagse school in hoger beroep in gelijk gesteld in zaak gemiste klassenfoto

05.12.18
Een basisschool uit Den Haag kan volgens het gerechtshof geen discriminatie verweten worden nadat twee zusjes uit een islamitisch gezin het maken van de schoolfoto's miste vanwege het Offerfeest. Hiermee hoeft de school geen boete te betalen aan de moeder. Volgens het hof heeft de school voldoende rekening gehouden met de leerlingen door compenserende maatregelingen te nemen
Deel bericht

Onderzoek Windesheim Zwolle: ‘Meeste pubers gebruiken media ongezond’

04.12.18
Appen of bellen op de fiets, het geluid te hard en een verkeerde houding. De meeste kinderen tussen de 10 en 18 jaar maken zich schuldig aan ongezond mediagebruik. 89% van de 1.741 ondervraagde kinderen zit in een verkeerde houding, 82% neemt geen pauze tijdens langdurig mediagebruik, 74% gebruikt een telefoon tijdens het fietsen, 74% heeft het volume te hard staan ...
Deel bericht

YouTube Kids begin 2019 in Nederland beschikbaar

03.12.18
"YouTube Kids komt begin 2019 naar Nederland", meldt een Nederlandse woordvoerder van Google. De kindvriendelijke versie van YouTube verscheen in 2015 in de eerste landen en is te downloaden als app voor Android en iOS. Momenteel is YouTube Kids in 44 landen beschikbaar.
Deel bericht

Leerlingen op het veen krijgen lager schooladvies dan op het zand

02.12.18
Basisschoolleerlingen in Assen, Hoogeveen en Meppel krijgen sneller een hoger schooladvies bij een goede eindtoets dan leerlingen in het oosten van de provincie. Dat zegt Paul Moltmaker, directeur van Plateau Drenthe. Volgens Moltmaker heeft het met de mentaliteit van de mensen te maken. Op het zand willen ouders dat hun kinderen iets hoger instappen.
Deel bericht

Mag je liegen over Sinterklaas?

02.12.18
Als je je kinderen leert dat liegen niet mag, hoe zit het dan met de grote leugen over Sinterklaas? Tsja, dat kan best een dilemma zijn zo merk ik ieder jaar opnieuw aan de vragen die ik krijg.
Deel bericht

Wat doet een verhuizing met kinderen

25.11.18
Onlangs werd aan mij gevraagd om mee te werken aan een artikel van het Eigen Huis Magazine over hoe je het beste kunt verhuizen met jonge kinderen .
Deel bericht

Scholen bij Zwolle zoeken ouders met pabo-diploma

24.11.18
Vier basisscholen in Nieuwleusen (bij Zwolle) zijn op zoek naar ouders die in het verleden een pabo-diploma hebben gehaald en nu wellicht willen komen invallen. We dachten dat het lerarentekort een probleem van de Randstad was, zegt directeur Wiersma. Er zijn jaren geweest dat pabo-afgestudeerden geen werk konden vinden. Waar zijn die gebleven?
Deel bericht

Schoolbesturen: Strengere regels vrijwillige ouderbijdrage en eindtoets op de schop

23.11.18
Geen enkel kind mag worden uitgesloten van activiteiten die de school organiseert, ook al betalen zijn ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet. Dat is het uitgangspunt van een nieuwe richtlijn die de PO-Raad met Ouders & Onderwijs, de belangenvereniging van ouders, heeft afgesproken.
Deel bericht

Kamerleden bezoeken De Bussel waar ‘negatieve pleinpraat’ leidde tot het Verbeterteam

22.11.18
Twee bijzondere initiatieven van De Bussel stonden centraal: het Verbeterteam en Leren met Ouders.Het Verbeterteam nodigt ouders uit om te komen met hun klachten, observaties en suggesties en die niet alleen maar op het schoolplein te spuien.Leren met Ouders: Ouders helpen hun kinderen bij vakken waarmee zij het moeilijk hebben.
Deel bericht

Kinderen adviseren: ‘Open Oudertelefoon, ouders willen ook dingen kwijt’

21.11.18
In navolging van de Kindertelefoon die kinderen anoniem kunnen bellen, roept de Raad van Kinderen het kabinet op om ook voor ouders een Oudertelefoon in het leven te roepen. De 10-jarige Mijntje uit Vleuten: Onze conclusie is dat volwassenen én kinderen betrokken moeten worden. Open daarom voor vaders en moeders een Oudertelefoon, want volwassenen willen ook dingen kwijt.
Deel bericht

Ouders willen verplicht onderwijs over internetveiligheid

21.11.18
Bijna alle ouders vinden dat kinderen verplicht onderwijs over internetveiligheid moeten krijgen op school. Uit het onderzoek blijkt ook dat driekwart van de ouders zich zorgen maakt over wat hun kind allemaal kan tegenkomen op het internet. Een kwart van hen houdt het online gedrag van hun kind daarom stiekem in de gaten.
Deel bericht

Kinderombudsman: 'Steeds groter verschil in geluksgevoel kinderen'

20.11.18
De kloof tussen kinderen die gelukkig zijn en kinderen die ongelukkig zijn in Nederland wordt groter. Een op de tien kinderen is ontevreden over het eigen leven en geeft dat een onvoldoende (gemiddeld een 3,8). Het verschil tussen de twee groepen wordt steeds groter, concludeert Kinderombudsman Margrite Kalverboer dinsdag op basis van onderzoek en gesprekken.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)