Tienermeisjes zien geen kwaad in sturen naaktfoto's

24.04.17
Zeven op de tien pubermeisjes die naaktfoto’s van zichzelf versturen, hebben daar geen spijt van. Het verspreiden van andermans foto is strafbaar, maar daarvan zijn veel jongeren zich niet bewust.
Deel bericht

Waar moet je op letten bij concentratie problemen

24.04.17
Ze blijven komen, de vragen over concentratie problemen. Echter, deze vragen worden met rasse schreden ingehaald door vragen over faalangst. Wat is er toch aan de hand dat kinderen steeds jonger worden doorverwezen met dit soort problemen?
Deel bericht

De kinderen van de Maartenschool

21.04.17
De Sint Maartenschool in Nijmegen krijgt geen geld meer voor zorg. Wat blijft er dan nog over van een plek waar zwaar beperkte kinderen alle aandacht krijgen?
Deel bericht

Kind stapt vaker zelf naar Kinderombudsman

19.04.17
Steeds meer kinderen nemen contact op met de Kinderombudsman. In 2016 meldden zich 327 kinderen en jongeren met een vraag, een hulpverzoek of een klacht bij de Kinderombudsman; twee keer zo veel als in 2015. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Kinderombudsman, dat op 19 april is gepubliceerd.
Deel bericht

'Kijk in de spiegel, pesten zit in onze samenleving'

19.04.17
Het antipestbeleid van scholen is dweilen met de kraan open, schrijft Bamber Delver. Nederland heeft een pestcultuur en scholen zijn daarvan de afspiegeling.
Deel bericht

Eindtoets van de basisschool: wat weet jij nog?

19.04.17
Het zijn spannende dagen voor de kleine 180.000 leerlingen uit groep 8 van het basisonderwijs: ze maken vanaf dinsdag de verplichte eindtoets. Ze moeten onder meer vragen beantwoorden over taal en rekenen.
Deel bericht

Cito, IEP, Route 8: welke eindtoets doet mijn kind eigenlijk?

18.04.17
De Centrale Eindtoets, de IEP-toets, Route 8... en zo kunnen we nog wel even doorgaan, want er zijn inmiddels zes eindtoetsen in het basisonderwijs. Enkele jaren geleden deden veel scholen de Centrale Eindtoets van de overheid, die veel mensen kennen als de Cito-toets.
Deel bericht

Steeds meer eindtoetsen op de basisschool, wat hebben kinderen daaraan?

18.04.17
Vanaf vandaag worden de verplichte eindtoetsen in groep 8 weer afgenomen. En dat gebeurt lang niet altijd met de vertrouwde Citotoets, basisscholen kunnen ondertussen kiezen uit zes verschillende toetsen.
Deel bericht

Kind van hoogopgeleide ouders krijgt vaker aangepast advies voor middelbare school

18.04.17
Een derde van de kinderen scoort op de verplichte eindtoets in groep 8 hoger dan het niveau waarop hun school de leerlingen zelf inschat. Voor 13.000 leerlingen (een op de vijf) leidde dat vorig jaar alsnog tot een hoger schooladvies voor de middelbare school.
Deel bericht

Peuters met tablets slapen korter

15.04.17
Zelfs kinderen die nog in de luiers zitten spelen tegenwoordig met tablets. Leuk al dat scrollen en swipen, maar peuters die met touchscreens in de weer zijn krijgen wel minder slaap, zagen Britse psychologen.
Deel bericht

Zo kiest u de perfecte school voor uw kind

13.04.17
Het maakt veel uit naar welke school een kind gaat, concludeert de Onderwijsinspectie. Maar het kiezen van de perfecte school is een hels karwei. Drie adviezen.
Deel bericht

Schooltijden zijn onhandig, maar ouders klagen er niet over

12.04.17
School- en werktijden sluiten slecht op elkaar aan. Waarom spreken ouders scholen daar niet op aan?
Deel bericht

Grote verschillen tussen scholen, zo scoort jouw basisschool

12.04.17
De Onderwijsinspectie concludeert dat er grote verschillen zijn tussen het onderwijsaanbod op scholen. Hierdoor krijgen niet alle leerlingen even goede kansen. Buurtfacts bracht de eindscores van basisscholen in kaart, zodat de resultaten te vergelijken zijn.
Deel bericht

Autistische Sesamstraat personage Julia gisteren voor het eerst op tv

12.04.17
Het heeft even geduurd, maar het autistische Sesamstraat personage Julia is eindelijk op de televisie verschenen. In een aflevering over autisme maakte Julia gisteren haar debuut in de Amerikaanse versie van Sesamstraat.
Deel bericht

Verkeerslawaai schaadt ontwikkeling kinderen

11.04.17
Het RIVM gaat in Nederland onderzoeken hoe kinderen lijden onder lawaai. 5-jarigen die wonen in een omgeving met veel verkeersgeluid, lopen tot drie maanden achter in hun ontwikkeling, blijkt uit recent Duits onderzoek.
Deel bericht

Opvoeden tot .. ja wat?

10.04.17
Iedere ouder is op de ene of andere manier aan het opvoeden. De ene ouder doet dat heel bewust en de andere ouder rolt door de dagen.
Deel bericht

Afgewezen door 12 Amsterdamse scholen: 'Het maakt me verdrietig'

09.04.17
"Ik ben verdrietig. Het is oneerlijk." De 11-jarige Eloïse wil dolgraag naar het St. Ignatiusgymnasium in Amsterdam, maar is uitgeloot. En ook op 11 andere scholen in haar stad is ze niet welkom. "Het lotingssysteem is gewoon stom."
Deel bericht

KindMedia.nl - Nieuwe website van Digidreumes

08.04.17
Digidreumes, een initiatief van Het Kinderopvangfonds, is per 1 januari 2017 overgedragen aan Sardes, waar het opgenomen is in het project Kind & Media. De nieuwe website is nu online.
Deel bericht

11-jarige Amerikaanse jongen verhangt zich na 'internetgrap'

08.04.17
Een 11-jarig jongetje heeft zich in de Amerikaanse staat Michigan opgehangen, nadat hij valse berichten op sociale media had gelezen. Volgens de berichten had zijn 13-jarige vriendin zelfmoord gepleegd, maar dat bleek niet waar te zijn.
Deel bericht

Steeds meer kinderen naar de opvang: nu boven de 700.000

07.04.17
Steeds meer kinderen maken gebruik van opvang. Volgens cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en de Belastingdienst gingen in het vierde kwartaal van vorig jaar 702.000 kinderen naar de kinderopvang.
Deel bericht