Waarom jongeren slecht slapen (en wat je daar als ouder aan kan doen)

23.04.19
Vier op de tien jongeren tussen de 12 en 24 jaar oud slaapt slecht en te kort. Dit komt door huiswerk, piekeren en mediagebruik. Regels van ouders omtrent mediagebruik en een vaste bedtijd kunnen het slaapgedrag verbeteren.
Deel bericht

Is boosheid een gewoonte die je kunt veranderen?

21.04.19
15 was ze inmiddels en zonder vriendinnen. Ze werd niet opgenomen in groepjes omdat ze, als haar iets niet zinde, begon te gillen en schelden. Toen ze een jaar of 7 was, had ik haar in mijn praktijk gehad samen … Lees verder ? Het bericht Is boosheid een gewoonte die je kunt veranderen? ...
Deel bericht

Kleuters op Nijmeegse school kunnen geen cadeau voor Moederdag maken: juf is te druk

20.04.19
Basisschool de Zonnewende in Nijmegen doet het niet meer: vader- en moederdagcadeautjes knutselen. Kleuters hebben hun cadeau zelden op tijd klaar en dan moet de leerkracht dertig werkjes afmaken. Moederdag valt ook vaak aan het einde van de vakantie. Het cadeau moet mee naar huis en verstopt, maar kleuters kijken nauwelijks een dag vooruit, laat staan twee weken.
Deel bericht

Het weer in de meivakantie

18.04.19
Voor de thuisblijver is het weer aan het begin van de meivakantie bijzonder fraai. De zon schijnt in het Paasweekend volop en het wordt in de middag vrij warm, in het zuiden van het land bereikt het kwik mogelijk de zomerse waarde van 25 graden. Na Pasen houdt het Amerikaanse weermodel het tot Koningsdag vrijwel droog in ons land. De invloed van een hogedrukgebied blijft merkbaar
Deel bericht

Tegenwoordig verhuizen ouders voor een populaire school, dat gaat ver [column]

18.04.19
Sinds een aantal jaren is er in de grote steden een loting om een felbegeerde plek op de middelbare school. Is er geen rekening gehouden met de geboortegolf van twaalf jaar geleden? Hadden de scholen dit jaar beter geïnformeerd moeten worden over de ‘overaanmeldingen’?
Deel bericht

Lieve brief van juffen verovert Facebook: ‘Cito laat niet zien wat jou zo speciaal maakt’

15.04.19
Een brief die twee juffen uit Vianen naar hun leerlingen uit groep 8 hebben gestuurd, wordt massaal gedeeld op Facebook. Juf Marjan en juf Anne van basisschool De Voorhof benadrukken dat de kinderen niet te zenuwachtig moeten zijn voor de aanstaande Cito-toets.
Deel bericht

Hoe kun je helpen bij angst of een crisissituatie?

14.04.19
We kunnen het gemakkelijk opmerken wanneer iemand in angst verkeert of wanneer er zich een crisissituatie voordoet. Iemand die erg bang is of in een crisis zit, weet niet meer goed wat te doen en je ziet vaak dat het ...
Deel bericht

Passend onderwijs drijft ouders tot wanhoop

11.04.19
De grootste zorgen van ouders over het onderwijs van hun kinderen gaan over passend onderwijs. Passend onderwijs drijft ouders tot wanhoop. Dat is één van de bevindingen in het rapport van Ouders & Onderwijs. Het grootste punt van zorg is dat veel ouders denken dat leraren niet weten wat ze moeten doen.
Deel bericht

Ouders tevreden over onderwijs

11.04.19
Ouders zijn over het algemeen tevreden over het onderwijs. Dat meldt Ouders & Onderwijs in De Staat van de Ouder. Volgens de landelijke ouderorganisatie zijn ouders met kinderen op de basisschool gemiddeld genomen ‘een stuk tevredener’ dan ouders met kinderen in het voortgezet onderwijs.
Deel bericht

Breng gendergelijkheid dichterbij door luizenmoeder voor werk op school te betalen [column]

08.04.19
Door ouderhulp op basisscholen te belonen, komt de gendergelijkheid op de arbeidsmarkt dichterbij. De overheid zou deze kosten moeten beschouwen als zg. transactiekosten, als gevolg van imperfecties in een markt van vraag naar en aanbod van onderwijs. Omdat niemand deze kosten wil dragen zijn het de moeders die hun arbeidstijd inleveren, om in de diensten te voorzien.
Deel bericht

Gaat jouw kind over?

07.04.19
Het is weer aftellen.Nog een aantal weken en dan is het alweer zomer en gaat je kind over, hij gaat afstromen of hij blijft zitten.Nu is het moment om een pas op de plaats te maken en te ontdekken hoe …
Deel bericht

Handreiking ondersteunt medezeggenschapsraad bij kennis financieel beleid

06.04.19
De medezeggenschapsraad heeft een belangrijke taak rondom het financieel beleid van de school. Om medezeggenschapsraden hierbij de ondersteunen heeft Versterking medezeggenschap een Handreiking Financieel beleid ontwikkeld.
Deel bericht

Slob legt schuld lerarentekort bij schoolbesturen

06.04.19
Het huidige lerarentekort is mede te wijten aan de schoolbesturen. Dat heeft onderwijsminister Slob na een werkbezoek aan de regiozender NH Nieuws. Volgens de minister hebben de schoolbesturen de afgelopen jaren te weinig gedaan om personeel vast te houden. Hij zegt dat de besturen in de tijd waarin er nog personeel was, leraren geen vaste contracten gaven.
Deel bericht

Bingewatchen komt steeds vaker voor onder jonge kinderen

05.04.19
Een review van 7 jaar Iene Miene Media-onderzoek laat zien dat kinderen van 0 tot en met 6 jaar hun dagelijkse schermtijd van met een kwartier uitgebreid hebben en schermen steeds vaker in hun eentje gebruiken. Het bericht Bingewatchen komt steeds vaker voor onder jonge kinderen verscheen eerst op ...
Deel bericht

Van Ark: kinderarmoede onacceptabel in welvarend Nederland

03.04.19
Het aantal huishoudens met kinderen dat een laag inkomen heeft, gaat omlaag en ieder kind dat in een gezin met een laag inkomen opgroeit kan meedoen; dat zijn de ambities van staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij het terugdringen van kinderarmoede. De inzet is dat ieder kind dat in een gezin met een laag inkomen opgroeit maatschappelijk kan meedoen.
Deel bericht

AIVD waarschuwt voor toenemende invloed radicale predikers in onderwijs

03.04.19
De AIVD waarschuwt in zijn jaarverslag voor radicale invloeden in het onderwijs. De inlichtingendienst schrijft dat "radicaalislamitische aanjagers" een steeds nadrukkelijker rol spelen in het onderwijsaanbod voor jonge moslims.De dienst noemt naschoolse lessen in Arabisch en de islam als voorbeelden, "op het eerste oog laagdrempelig en onschuldig".
Deel bericht

Zijn je ouders rijk, dan heb je meer kans op je vwo-diploma

02.04.19
Sander Schimmelpenninck, hoofdredacteur van Quote, was heel stellig: kinderen met rijke ouders hebben drie keer zoveel kans op een vwo-diploma, als kinderen die het met minder moeten doen. Er is een significant verschil, maar de 300 procent van Schimmelpenninck is wat overdreven. Er is sprake van ongeveer 10 tot 15 procent meer kans om het vwo af te maken.
Deel bericht

Ouders, geef thuis het goede voorbeeld [opinie]

02.04.19
Jongeren turen te vaak en te lang op hun mobiel, overdag en ’s nachts. Dat leidt tot concentratieproblemen. Docenten hebben steeds meer last van de gevolgen van intensief smartphonegebruik door leerlingen. Ouders kunnen helpen dit terug te dringen door het goede voorbeeld te geven.
Deel bericht

Wat is gewetenvorming?

31.03.19
Oneerlijkheid, onrecht, je niet aan afspraken houden, iets pikken wat niet van jou is. Maar ook: vriendelijk en meelevend zijn, iets voor een ander over hebben die het moeilijk heeft, je kunnen voorstellen dat een opmerking die je hebt gemaakt … Lees verder ? Het bericht Wat is gewetenvo...
Deel bericht

Jonge kinderen worden steeds vaker alleen gelaten met tablet en smartphone

29.03.19
Jonge kinderen van 0 tot en met 6 jaar zijn meer tijd gaan besteden aan media en daarbij gebruiken ze media steeds vaker alleen. Ouders maken zich zorgen over de online veiligheid en hoe ze het mediagebruik van hun kind in de hand kunnen houden. Dit blijkt uit een review van zeven jaar Iene Miene Media-onderzoek die bij de start van de Media Ukkie Dagen 2019 is gepresenteerd.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)