Mobielverbod in kleedkamer moet jeugd beschermen tegen naaktfoto's

23.02.17
Dat het verspreiden van naaktfoto's op het internet vreselijke gevolgen kan hebben, werd deze week pijnlijk duidelijk. Onur (15) uit Enschede pleegde zelfmoord nadat een naaktfoto van hem op Instagram belandde. Steeds meer voetbalclubs laten de jeugd hun mobieltje inleveren voordat ze de kleedkamer ingaan.
Deel bericht

Zo kun je op een goede manier over je kind praten

21.02.17
oor ouders, leerkrachten en hulpverleners. Wanneer ouders gaan scheiden of wanneer er zorgen zijn rondom een kind, is het vaak noodzakelijk dat er met anderen wordt gesproken over het kind.
Deel bericht

Naar de middelbare school: 'Klein lijkt me gezellig'

20.02.17
SchoolkeuzeDuizenden achtstegroepers kiezen deze weken een middelbare school. Het Parool volgt vijf kinderen: hoe maken zij hun keuze, en waar komen ze terecht? Vandaag: Keet Boskamp (12).
Deel bericht

Tekenaar Dick Bruna (89) overleden

17.02.17
Dick Bruna is gisteravond in zijn slaap overleden in zijn woonplaats Utrecht. De tekenaar die vooral bekend werd van Nijntje is 89 jaar geworden.
Deel bericht

'Veel kinderen zijn zichzelf kwijtgeraakt'

16.02.17
Van kinderen wordt voortaan zo veel gevraagd dat ze soms niet meer 'zichzelf' kunnen zijn, constateren Francis Jochems en Evelin van Schijndel uit Gemert. De invoering van passend onderwijs draagt daar ook niet altijd aan bij, vinden ze.
Deel bericht

‘ADHD is gewoon een hersenziekte’

16.02.17
ADHD’ers hebben kleinere hersenen. Volgens het Radboudumc moeten we daarom spreken van een hersenziekte.
Deel bericht

In groep 1 al de win-winsi­tu­a­tie herkennen

15.02.17
Protestants-christelijke scholen zijn populair bij niet-gelovige ouders. Veelal willen die scholen zich profileren met een bijzondere pedagogische aanpak. Op De Fontein in Houten doen ze dat met de methode van managementgoeroe Stephen Covey.
Deel bericht

Landelijke Montessori Dag 8 maart 2017

15.02.17
[binnengekomen bericht] Montessorionderwijs is van hoge kwaliteit. Dat brengen de Nederlandse Montessori Vereniging (NMV) en montessorischolen op woensdag 8 maart 2017 onder de aandacht met de landelijke actiedag ‘Kiezen voor montessori’.
Deel bericht

Meerderheid Kamer wil limiet voor ouderbijdrage scholen

14.02.17
De Tweede Kamer wil dat er een limiet komt voor de vrijwillige bijdrage die scholen aan ouders mogen vragen.
Deel bericht

Huiswerkvrije school als alternatief voor dure huiswerkhulp

13.02.17
"Leg je telefoon opzij, ga aan je huiswerk." Voor veel ouders met kinderen die naar school gaan, zijn dit dagelijks terugkerende zinnen. Maar niet alle ouders hebben zin in die strijd om het huiswerk of weten niet hoe ze hun kind het beste kunnen begeleiden.
Deel bericht

Hoe zinnig is het: een gratis schoolontbijt voor elk kind?

11.02.17
Het moet de oplossing zijn voor kinderen die zonder ontbijt naar school komen: elke leerling kan een gratis schoolontbijt pakken. Basisschool Het Rondeel start daar binnenkort mee, en bij gebleken succes zal dit aan alle 2.500 kinderen van de Brede Bossche Scholen in Den Bosch worden aangeboden.
Deel bericht

'Welgesteld kind krijgt vaker dyslexieverklaring'

10.02.17
Kinderen uit het Gooi lijken vaker dyslexie te hebben dan kinderen op een zwarte school. Hoe komt dat? Een reden: een dyslexietest kost zo'n 1.000 euro.
Deel bericht

'Hij noemt dyslectische mensen eigenlijk gewoon lui'

09.02.17
Dyslexie ligt niet aan de kinderen, maar aan het slechte onderwijs. Dat zeggen drie hoogleraren vanochtend in het AD. Met de kinderen zelf zou niet veel aan de hand zijn.
Deel bericht

Waarom geven scholen snoep op open dagen?

08.02.17
Wij zijn enorm verbaasd over de enorme hoeveelheden snoep die worden uitgedeeld. Engelse drop bij Engels, Haribo-snoepzakjes bij Duits, muntendrop bij wiskunde, schalen drop bij de uitgang."
Deel bericht

Ontdek waarom we kinderen soms niet begrijpen

08.02.17
Hoe kan het dat je boos wordt van het ene en van het andere niet en dat je partner of je kind door hele andere zaken worden getriggerd?Hoe werkt het als je bang bent, wat doe je dan bijna automatisch wel en niet?
Deel bericht

Jonge kinderen beïnvloeden elkaars gedrag

07.02.17
Het sociale gedrag van een peuter geeft aan hoe aardig leeftijdsgenoten het kind op 4-jarige leeftijd vinden. Dat blijkt uit onderzoek van Hinke Endedijk die op 10 februari promoveert aan de Radboud Universiteit.
Deel bericht

Beste scholen: belangrijke informatie bij het kiezen van een school

07.02.17
Voor de zestiende keer vergelijkt Elsevier alle scholen in het voortgezet onderwijs met vmbo, havo en vwo. Het helpt ouders en leerlingen op weg bij het kiezen van een passende school.
Deel bericht

Nederlandse jongeren & sexting: vooral Snapchat populair

07.02.17
Snapchat is het sexting-medium onder Nederlandse jongeren, blijkt uit recent onderzoek onder jongeren van 12 tot 17 jaar in het kader van Safer Internet Day 2017. Wat moet je weten?
Deel bericht

Leraren maken zich 'grote zorgen' over segregatie op scholen in Randstad

01.02.17
Met name in de Randstad maken scholen zich zorgen over toenemende segregatie. Kinderen met ouders van niet-westerse afkomst klitten samen: onder invloed van 'de huidige politieke sfeer' voelen zij zich gediscrimineerd of achtergesteld. In een klein deel van de klassen worden gevoelige onderwerpen als homoseksualiteit en terrorisme vermeden.
Deel bericht

'Houd kind tot 14 jaar op basisschool'

31.01.17
Kinderen op hun twaalfde indelen op niveau en naar een vervolgopleiding sturen, is veel te vroeg, zegt Marie-Christine Opdenakker, onderwijskundige aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Deel bericht