Nu ook in Nederland dode (16) bij extreme online 'challenge', ouders waarschuwen

15.06.17
Een 16-jarige jongen uit Arkel is in mei om het leven gekomen tijdens een 'choking challenge': het bewust afknijpen van zuurstof om in een roes te raken. Het is een van de vele 'spellen' waarmee jongeren elkaar op sociale media uitdagen tot extreem gedrag. Deskundigen denken dat betere voorlichting nodig is.
Deel bericht

Is kennis niet een beetje achterhaald?

20.08.17
Waarom zouden jongeren überhaupt nog naar school moeten, nu je alles wat je wilt weten op Wikipedia en op YouTube kunt vinden? Docenten, maar ook filosofen ontkomen niet aan de vraag waar de toegevoegde waarde van de klas ligt in de 21ste eeuw.
Deel bericht

Tips voor veilig naar school fietsen

19.08.17
Na de zomervakantie gaan veel kinderen voor het eerst in lange tijd weer op de fiets naar school. Dat is even wennen, voor de kinderen én voor andere weggebruikers. Het is dus voor iedereen zaak extra alert te zijn. Echter wat een kind “kan” in het verkeer is erg afhankelijk van zijn leeftijd.
Deel bericht

Docent: ‘Het gaat ons niet om de etiketjes, maar om de juiste begeleiding en hulp’

16.08.17
Van ouders tot leraren tot kindercoaches. Uit alle hoeken hebben we reacties gekregen op ons artikel ‘diagnosticering door pseudo-deskundigen’. In dat verhaal kwamen deskundigen aan het woord die zich zorgen maken over de vele (verkeerde of ongegronde) diagnoses die worden gegeven aan kinderen.
Deel bericht

Wilhelmus verplichte kost als Rutte III er komt

16.08.17
Scholen moeten leerlingen les gaan geven in de tekst, betekenis en melodie van het Wilhelmus. Ook moeten Nederlanders op hun 18e verjaardag van hun burgemeester een boekje krijgen over de geschiedenis van Nederland met een uitleg van onze ‘democratische rechtsstaat’.
Deel bericht

Kinderombudsvrouw: gruwelijk dat een moeder alleen wordt uitgezet

14.08.17
Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer spreekt er schande van dat een vrouw zonder haar kinderen op het vliegtuig naar Armenië is gezet. "Het is gruwelijk dat de moeder vandaag alleen is uitgezet. Een enigszins beschaafd land doet dit niet."
Deel bericht

Je komt nooit meer van de middelbare school af

10.08.17
Populaire kinderen groeien vaker uit tot gelukkige mensen. Onpopulaire kinderen raken juist vaker in een sociaal isolement. Onze jaren op de middelbare school zijn heel voorspellend, zegt hoogleraar Mitch Prinstein.
Deel bericht

Alexander (8) bloeit op door zijn therapiehonden Rags en Bente

10.08.17
"Door een hond leer ik hoe ik moet omgaan met anderen", zegt de 8-jarige Alexander. "Ik krijg er meer zelfvertrouwen door." Het klinkt misschien ongewoon, maar het komt steeds vaker voor: een hond als therapeut.
Deel bericht

Autisme: effect van muziektherapie verwaarloosbaar

09.08.17
Jonge kinderen met een autismespectrumstoornis die naast hun reguliere behandeling ook individuele muziektherapiesessies krijgen, lijken daar geen voordeel van te ontvangen.
Deel bericht

Motorrijders steken gepest jongetje hart onder de riem met escorte naar school

08.08.17
De eerste schooldag is altijd spannend, maar de 11-jarige Amerikaanse Phil Mick had écht geen zin om aan het nieuwe schooljaar te beginnen. Hij werd vorig jaar zo gepest door zijn klasgenoten dat de moed hem in de schoenen was gezonken. Maar dat was buiten vijftig motorrijders gerekend, die besloten om Phil op indrukwekkende wijze af te zetten bij de school.
Deel bericht

Zo voorkom je een tabletnek en gameboyrug bij kinderen

08.08.17
Houdingexperts maken zich zorgen over toenemende rug- en nekklachten van basisschoolkinderen, schrijft het AD vandaag. Kinderen hangen onderuit op hun stoel, hebben een te hoge of te lage tafel of komen niet met hun voeten op de grond. We vroegen fysiotherapeut Marlous Kelderman om tips voor kinderen om ze een betere houding te leren.
Deel bericht

Scholen, let op voor tabletnek bij kinderen

08.08.17
Veel leerlingen op de bassischool hangen onderuit op hun stoel of zitten achter een te hoge of juist te lage tafel. Daardoor groeit het aantal kinderen met rug- en nekklachten. Houdingexperts slaan alarm.
Deel bericht

Sanoma stopt met Naar School

08.08.17
Sanoma stopt per direct met de printuitgave van het magazine Naar School, een spin-off van maandblad Ouders van Nu. Het nummer dat nu in de winkels ligt, is het laatste. Het blad, dat vijf keer per jaar verscheen, werd in 2015 gelanceerd voor ouders van schoolgaande kinderen, en won dat jaar de Mercur voor Lancering van het Jaar.
Deel bericht

Moeder richt opvang op voor autistische kinderen die niet naar school kunnen

07.08.17
Culemborg krijgt een nieuwe opvang voor kinderen die door autisme niet naar school kunnen. Andere vestigingen zitten ook al in de planning. Gemeente en Rijk zijn enthousiast. Oprichter is Marieke Stolte, moeder van een dochter met autisme. De bedoeling is dat Linawijs in de watertoren komt.
Deel bericht

Groningse kinderen leggen langste weg af naar basisschool

04.08.17
Basisschoolkinderen in Groningen moeten, van alle kinderen in Nederland, gemiddeld de langste afstand naar het gebouw afleggen.
Deel bericht

Kinderen moeten risico’s leren nemen (opinie)

03.08.17
Kinderen moeten zelf leren inschatten waar hun grenzen liggen. We moeten risico’s omarmen, want dat is goed voor de ontwikkeling.
Deel bericht

Elke stad zijn eigen kinderkrant

01.08.17
In 2009 richtte Angelique van Tilburg, met succes, in Rotterdam de eerste lokale kinderkrant van Nederland op. Nu wil ze heel Nederland aan de kinderkrant helpen. Het streefjaar is 2020.
Deel bericht

Te weinig aandacht voor slimme kinderen op school: 'Ik heb nooit geleerd door te zetten'

01.08.17
Voor kinderen die niet goed meekomen op school, is genoeg aandacht. Maar dat geldt niet voor kinderen die zich met gemak door alle stof heen slaan, zeggen deskundigen. "Veel kinderen zijn daardoor depressief en gaan met grote tegenzin naar school."
Deel bericht

Ouders veeleisend? Ja, met een reden (opinie)

31.07.17
Het is een wonder dat niet meer ouders de school aanklagen, vindtSwanet Woldhuis. Vooral ouders van zorgleerlingen.
Deel bericht

Week van de opvoeding 2017. Dit jaar is het thema ‘buiten de lijntjes’.

30.07.17
Van 2 oktober tot en met 8 oktober 2017 vindt de Week van de Opvoeding plaats. Ouders én professionals die te maken hebben met opvoeden staan er niet alleen voor. Dit jaar is het thema ‘buiten de lijntjes’.
Deel bericht

Alarm om gehoorverlies jonge kinderen

29.07.17
Bijna een op de vijf kinderen tussen de 9 en 11 jaar lijdt aan gehoorverlies. Voor een deel van hen is dit blijvend. Onderzoekers zien een relatie met het veelvuldig hebben van een oorontsteking.
Deel bericht