Zorgen ouders over internetgebruik kinderen

19.06.17
Het CBS publiceerde een artikel over hoe mensen veiligheid op internet ervaren. We lichten er het deel uit over ouders.
Deel bericht

Minister De Jonge: ‘Aanpak kindermishandeling topprioriteit’

20.11.17
Kindermishandeling is vreselijk. Voor tienduizenden kinderen in Nederland is het de dagelijkse realiteit. Kindermishandeling is, samen met andere vormen van huiselijk geweld, het grootste geweldsprobleem van onze samenleving. Het is onze plicht elke vorm van kindermishandeling en huiselijk geweld te stoppen.
Deel bericht

'Kinderen in Nederland hebben weinig vertrouwen in wereldleiders'

20.11.17
Als het aan Nederlandse kinderen ligt zouden wereldleiders vaker naar hen moeten luisteren. 84 procent van de kinderen is van mening dat de wereld dan beter af zou zijn, blijkt uit onderzoek van Unicef.
Deel bericht

Kinderhorloges met SIM-kaart in Duitsland verboden

20.11.17
De Duitse overheid heeft besloten om kinderhorloges met een SIM-kaart te verbieden. Dergelijke horloges kunnen namelijk gebruikt worden om kinderen en hun omgeving af te luisteren. Dit heeft de Duitse toezichthouder Bundesnetzagentur laten weten.
Deel bericht

Op een kameel of schimmel: Sinterklaas is weer in 't land

19.11.17
Sinterklaas en zijn pieten zijn weer in het land, het kan je niet ontgaan zijn. Dit weekeind zijn ze overal feestelijk welkom geheten, van Dokkum tot Kerkrade en van Castricum tot Emmer-Compascuum.
Deel bericht

Sinterklaas toegejuicht bij intocht in Dokkum

18.11.17
Sinterklaas en zijn Pieten zijn aangekomen in Dokkum. "Dag lieve schatten, dag Dokkum!" riep de goedheiligman vanaf het dek van de Pakjesboot toen hij binnen kwam varen.
Deel bericht

Sinterklaas in Dokkum, demonstratie tegen Zwarte Piet verboden

18.11.17
Drie bussen met demonstranten die bij de landelijke sinterklaasintocht wilden protesteren tegen Zwarte Piet, zijn teruggestuurd door de politie. In de bussen zitten mensen van de actiegroep Kick Out Swarte Pyt. De actie in Dokkum is verboden door de locoburgemeester van Dongeradeel.
Deel bericht

Remco Pijpers: 'De digitale generatie bestaat niet'

17.11.17
Jongeren doen hun digitale vaardigheden vooral op in hun vrije tijd, niet op school. Maar helaas laten die vaardigheden nog wel te wensen over, zo blijkt uit de Monitor Jeugd en Media 2017. Scholen kunnen meer doen om leerlingen daarbij te helpen, zegt auteur Remco Pijpers, strategisch adviseur digitale geletterdheid bij Kennisnet.
Deel bericht

Wat speelt mijn kind

17.11.17
Informatieve nieuwe website voor ouders over gamen. Wanneer jouw kind het over BRB heeft, denk jij dan dat hij een nieuwe sandwich bedoelt?
Deel bericht

Monitor Jeugd en Media 2017: minder digitaal vaardig dan gedacht

17.11.17
Jongeren denken vaak dat zij online de weg wel weten en websites prima kunnen beoordelen. In de praktijk blijkt dat zij dit toch minder goed kunnen. Veel jongeren hebben vooral moeite met het zoeken naar betrouwbare informatie op internet. Zo is minder dan de helft van alle leerlingen in staat informatie op websites kritisch te beoordelen.
Deel bericht

Kinderen eten meer fruit, maar nog altijd te weinig

17.11.17
Veel kinderen tot 12 jaar eten minder fruit, groente en vis dan door het Voedingscentrum wordt aanbevolen. Uit een jaarlijkse gezamenlijke enquête van het RIVM, het CBS en het Voedingscentrum blijkt verder dat jonge kinderen (tot 4 jaar) meer fruit en groente eten dan oudere kinderen.
Deel bericht

School en ouders gaan over uiterlijk Piet

16.11.17
School en ouders gaan over de keuze of bij het sinterklaasfeest Piet al of niet zwart is. Dat zegt bestuursvoorzitter Niko Persoon van Zaan Primair in Trouw.
Deel bericht

Laagopgeleide ouder draagt bij aan succes kind

15.11.17
Laagopgeleide ouders met een migrantenachtergrond spelen vaak een belangrijke rol in het succes van hun kinderen. Dat blijkt uit het proefschrift van Sara Rezai, die op 9 november promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Deel bericht

Psycholoog: adhd is als problematisch ervaren gedrag. Geen ziekte dus, maar gedrag

13.11.17
Psycholoog Laura Batstra (44) betwist de visie van hersenwetenschappers dat adhd een ziekte is die altijd bestreden moet worden met medicijnen. 'Druk en dwars gedrag is lastig, maar ook knetternormaal.'
Deel bericht

Uitwijken naar particulier onderwijs

13.11.17
Wat te doen als je kind vastloopt op school? Of wanneer geen school je kind toe kan laten omdat ze de ondersteuning niet kunnen bieden die je kind nodig heeft? Sinds de invoering van de Wet passend onderwijs in 2014 moeten leerlingen met een gedrags- of leerprobleem zoveel mogelijk naar een reguliere school.
Deel bericht

Je kind met een onderneming. Kan dat?

12.11.17
Dit is een gastblog van Marije die schrijft over gewone dagelijkse zaken die juridisch niet altijd duidelijk zijn en waar veel verschillende meningen over kunnen bestaan. Je hoort steeds meer over jongeren die een eigen onderneming hebben.
Deel bericht

Kies je school

12.11.17
Kiezen naar welke middelbare school je wilt gaan is al moeilijk genoeg. Maar de gemeente Amsterdam zit ieder jaar met een nog moeilijker probleem. Hoe zorg je dat zo veel mogelijk leerlingen naar hun favoriete school toe kunnen?
Deel bericht

Weblog | Ouders als conservator van de toetscultuur

12.11.17
Fije Hooglandt is strategisch inspecteur bij de Inspectie van het Onderwijs. Ze adviseert over de vraag hoe toezicht kan bijdragen aan beter onderwijs en ze ontwikkelt nieuwe toezichtsmethodieken. Fije is in hoge mate geboeid door stelseldilemma’s bijvoorbeeld rond toetsing en examens.
Deel bericht

YouTube neemt maatregelen tegen bizarre kindervideo's

11.11.17
YouTube gaat harder optreden tegen kindervideo's die mogelijk schokkend zijn. Na een melding van ongepaste inhoud worden video's direct geblokkeerd voor minderjarigen.
Deel bericht

Oefen het lezen met computerspel De Zevensprong

10.11.17
Ben je meer een speelkind dan een lezer? Liggen de oefenboekjes van school ongeopend op je te wachten? Verbeter dan je leesniveau met het computerspel De Zevensprong.
Deel bericht

Kinderen die niet praten

07.11.17
In iedere klas heb je ze. De stille kinderen. En gelukkig maar want anders wordt het een bende. En sommige kinderen weigeren gewoon te praten Thuis kunnen ze het wel, maar op school en in vreemde situaties doen ze het ...
Deel bericht