Je komt nooit meer van de middelbare school af

10.08.17
Populaire kinderen groeien vaker uit tot gelukkige mensen. Onpopulaire kinderen raken juist vaker in een sociaal isolement. Onze jaren op de middelbare school zijn heel voorspellend, zegt hoogleraar Mitch Prinstein.
Deel bericht

De scholen beginnen weer bijna: jaarlijkse run op schriften, kaftpapier en agenda's

23.08.17
Het nieuwe schooljaar komt eraan en dat betekent een run op schriften, passers, pennen, kaftpapier en agenda's. Jarenlang was in Eindhoven V&D de grootste aanbieder; in de binnenstad werd de halve kelder ingericht met de Schoolcampus
Deel bericht

Kind aan de smartphone? Zes tips om daar als ouder mee om te gaan

22.08.17
Prille pubers zijn (nog) niet in staat om weerstand te bieden aan de eindeloze mogelijkheden die zo'n zalige smartphone biedt, zeggen deskundigen. Kind aan de smartphone? Maak meteen afspraken over het gebruik. En wees een moreel kompas. Zes tips voor ouders van kinderen met een smartphone.
Deel bericht

Kinderboek leert kleintjes wat te doen bij een terreuraanslag

22.08.17
Britse basisscholen bereiden kinderen voor op een terreuraanslag aan de hand van het vrolijk geïllustreerde kinderboek Moggy's Coming. Het boek leert kinderen de drie basisprincipes: wegrennen, verstoppen én de politie bellen. Een bijzondere aanvulling is dat de jonge leerlingen ook geleerd wordt om gewonden te behandelen.
Deel bericht

Ouders uit noodzaak hulpje van overbelaste juf

21.08.17
Wie kan luizen pluizen, helpen met knutselen, het schoolplein opknappen? Met de start van het schooljaar druppelen de klusverzoekjes van school weer binnen.
Deel bericht

Ook Nederlandse kleuter heeft extreme ideeën

21.08.17
Enkele kleuters van een Belgische basisschool zouden onder invloed staan van een extremistische stroming binnen de islam. Daarover uiten leraren van de school in een intern document hun zorgen. Volgens pedagoog Mirte Loeffens speelt het probleem ook in Nederland.
Deel bericht

Duizend Haagse kinderen krijgen gratis smartphone: 'Zonder raken ze geïsoleerd'

21.08.17
Duizend kinderen uit minder vermogende Haagse gezinnen krijgen een gratis smartphone. Zo kunnen ze contact met andere klasgenoten houden en blijven ze op de hoogte van informatie van school die via app-groepen wordt verspreid.
Deel bericht

Fleur krijgt dit schooljaar thuisonderwijs: 'Het is soms best eenzaam'

21.08.17
Kinderen in het midden van het land gaan vandaag voor het eerst weer naar school, Fleur (13) niet. Zij krijgt thuisonderwijs. Nooit te laat voor de schoolbel, maar ook niet gezellig kletsen met leeftijdsgenootjes in de pauze. Fleur gaat al een jaar niet naar school. Niet omdat ze dat wil, maar omdat het niet anders kan.
Deel bericht

Is kennis niet een beetje achterhaald?

20.08.17
Waarom zouden jongeren überhaupt nog naar school moeten, nu je alles wat je wilt weten op Wikipedia en op YouTube kunt vinden? Docenten, maar ook filosofen ontkomen niet aan de vraag waar de toegevoegde waarde van de klas ligt in de 21ste eeuw.
Deel bericht

Tips voor veilig naar school fietsen

19.08.17
Na de zomervakantie gaan veel kinderen voor het eerst in lange tijd weer op de fiets naar school. Dat is even wennen, voor de kinderen én voor andere weggebruikers. Het is dus voor iedereen zaak extra alert te zijn. Echter wat een kind “kan” in het verkeer is erg afhankelijk van zijn leeftijd.
Deel bericht

Docent: ‘Het gaat ons niet om de etiketjes, maar om de juiste begeleiding en hulp’

16.08.17
Van ouders tot leraren tot kindercoaches. Uit alle hoeken hebben we reacties gekregen op ons artikel ‘diagnosticering door pseudo-deskundigen’. In dat verhaal kwamen deskundigen aan het woord die zich zorgen maken over de vele (verkeerde of ongegronde) diagnoses die worden gegeven aan kinderen.
Deel bericht

Wilhelmus verplichte kost als Rutte III er komt

16.08.17
Scholen moeten leerlingen les gaan geven in de tekst, betekenis en melodie van het Wilhelmus. Ook moeten Nederlanders op hun 18e verjaardag van hun burgemeester een boekje krijgen over de geschiedenis van Nederland met een uitleg van onze ‘democratische rechtsstaat’.
Deel bericht

Kinderombudsvrouw: gruwelijk dat een moeder alleen wordt uitgezet

14.08.17
Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer spreekt er schande van dat een vrouw zonder haar kinderen op het vliegtuig naar Armenië is gezet. "Het is gruwelijk dat de moeder vandaag alleen is uitgezet. Een enigszins beschaafd land doet dit niet."
Deel bericht

Alexander (8) bloeit op door zijn therapiehonden Rags en Bente

10.08.17
"Door een hond leer ik hoe ik moet omgaan met anderen", zegt de 8-jarige Alexander. "Ik krijg er meer zelfvertrouwen door." Het klinkt misschien ongewoon, maar het komt steeds vaker voor: een hond als therapeut.
Deel bericht

Autisme: effect van muziektherapie verwaarloosbaar

09.08.17
Jonge kinderen met een autismespectrumstoornis die naast hun reguliere behandeling ook individuele muziektherapiesessies krijgen, lijken daar geen voordeel van te ontvangen.
Deel bericht

Motorrijders steken gepest jongetje hart onder de riem met escorte naar school

08.08.17
De eerste schooldag is altijd spannend, maar de 11-jarige Amerikaanse Phil Mick had écht geen zin om aan het nieuwe schooljaar te beginnen. Hij werd vorig jaar zo gepest door zijn klasgenoten dat de moed hem in de schoenen was gezonken. Maar dat was buiten vijftig motorrijders gerekend, die besloten om Phil op indrukwekkende wijze af te zetten bij de school.
Deel bericht

Zo voorkom je een tabletnek en gameboyrug bij kinderen

08.08.17
Houdingexperts maken zich zorgen over toenemende rug- en nekklachten van basisschoolkinderen, schrijft het AD vandaag. Kinderen hangen onderuit op hun stoel, hebben een te hoge of te lage tafel of komen niet met hun voeten op de grond. We vroegen fysiotherapeut Marlous Kelderman om tips voor kinderen om ze een betere houding te leren.
Deel bericht

Scholen, let op voor tabletnek bij kinderen

08.08.17
Veel leerlingen op de bassischool hangen onderuit op hun stoel of zitten achter een te hoge of juist te lage tafel. Daardoor groeit het aantal kinderen met rug- en nekklachten. Houdingexperts slaan alarm.
Deel bericht

Sanoma stopt met Naar School

08.08.17
Sanoma stopt per direct met de printuitgave van het magazine Naar School, een spin-off van maandblad Ouders van Nu. Het nummer dat nu in de winkels ligt, is het laatste. Het blad, dat vijf keer per jaar verscheen, werd in 2015 gelanceerd voor ouders van schoolgaande kinderen, en won dat jaar de Mercur voor Lancering van het Jaar.
Deel bericht

Moeder richt opvang op voor autistische kinderen die niet naar school kunnen

07.08.17
Culemborg krijgt een nieuwe opvang voor kinderen die door autisme niet naar school kunnen. Andere vestigingen zitten ook al in de planning. Gemeente en Rijk zijn enthousiast. Oprichter is Marieke Stolte, moeder van een dochter met autisme. De bedoeling is dat Linawijs in de watertoren komt.
Deel bericht

Groningse kinderen leggen langste weg af naar basisschool

04.08.17
Basisschoolkinderen in Groningen moeten, van alle kinderen in Nederland, gemiddeld de langste afstand naar het gebouw afleggen.
Deel bericht