Hans Hagen: Kinderen van lezende ouders worden zelf goede lezers

03.12.17
Kinderen van lezende ouders hebben vijf keer zoveel kans om goede lezers te worden als andere kinderen. Deze boodschap dragen Hans en Monique Hagen, schrijvers van de boeken van 'Jubelientje', uit als Kinderboekenambassadeurs van Nederland.
Deel bericht

Minder steun voor staking

13.12.17
Veel ouders van basisschoolleerlingen vinden het onzin dat onderwijzers nog meer gaan staken. Maar de actievoerders blijven meer geld eisen van minister Slob (Onderwijs). Als hij die eisen niet inwilligt, volgen er nieuwe acties, zo kondigden zij aan.
Deel bericht

'Misschien moeten we maar een week gaan staken'

12.12.17
Als de politiek de eisen van de leraren in het basisonderwijs niet inwilligt, gaan de juffen en meesters na de feestdagen opnieuw actie voeren. Van januari tot de zomervakantie zijn dan estafette-acties te verwachten, zegt Jan van de Ven van belangengroep PO in Actie.
Deel bericht

Ouders & Onderwijs: Steun ouders neemt per staking af

12.12.17
Basisschoolleraren leggen vandaag voor de tweede keer dit jaar het werk neer. Ze staken voor meer salaris en een lagere werkdruk. Dit terwijl de steun voor de stakingen bij ouders afneemt.
Deel bericht

Begrip voor lerarenstaking, maar hoe moet het met de opvang?

12.12.17
De organisatoren van de landelijke staking in het basisonderwijs verwachten dat ruim 90 procent van de basisscholen dinsdag de deuren sluit. Dat de staking doorgaat is pas een week bekend, dat maakte het regelen van opvang een uitdaging.
Deel bericht

Bioscopen en pretparken klaar voor staking

08.12.17
Dinsdag 12 december zal de tweede landelijke staking van de leraren in het basisonderwijs plaatsvinden. Net als bij de vorige staking in oktober zoeken ouders naar opvang of uitjes voor hun kinderen. Bioscopen en pretparken hebben aangegeven hun programmering aan te passen, pretparken zullen extra personeel inzetten en bij de kinderopvang worden alle zeilen bijgezet.
Deel bericht

Loot boxes – gokken voor kinderen

07.12.17
De grens tussen gamen en gokken begint te vervagen. Moet je je kinderen daar wel aan blootstellen? Tony van Rooij signaleert een nieuw probleem.
Deel bericht

Hoe houd je angst binnen de perken?

06.12.17
De ene mens heeft meer aanleg voor angst dan de andere. Angst heeft echter de neiging om heel snel groter te worden en uit de hand te lopen. Dit komt doordat we zaken vermijden om de angst te ontlopen.
Deel bericht

Strijden tegen de onderwijssegregatie

05.12.17
Steeds meer kinderen, steeds diverser, steeds meer gesegregeerd. Dat is het probleem voor onderwijs-wethouders in de steden.
Deel bericht

‘Eén school voor alle peuters’

05.12.17
Er moet één instelling komen waar peuters tussen 2,5 en 4 jaar oud een beperkt aantal uren per week naar school gaan. Dat zeggen de wethouders van de vier grote steden tegen NRC.
Deel bericht

Leraren staken definitief opnieuw op 12 december

05.12.17
Docenten op de basisschool gaan op 12 december opnieuw staken, heeft de organisatie PO in actie bevestigd. Het is de tweede keer dat een hele dag wordt gestaakt en ouders opvang voor hun kinderen moeten regelen: eerder staakten de leraren al begin oktober.
Deel bericht

Museum met videogames opent in oude V&D van Zoetermeer

03.12.17
Pacman, Tetris, Space Invaders en nog veel meer andere videogames kunnen gespeeld worden in het Nationaal Videogame Museum, gevestigd in het Stadshart van Zoetermeer.
Deel bericht

Sinterklaasboeken met nieuwe Pieten

01.12.17
De Pieten veranderen en de Sinterklaasboeken gaan hierin mee. De leukste Sinterklaasboeken om voor te lezen met Gekleurde Pieten, Witte Pieten of Roetveeg Pieten zetten wij voor jullie op een rij.
Deel bericht

Zo leer je kleuters beter communiceren

29.11.17
Door kringgesprekken op de juiste manier te voeren, kunnen leerkrachten er al binnen acht weken voor zorgen dat kleuters beter communiceren en redeneren. Simpele wijzigingen blijken een groot effect te hebben.
Deel bericht

Voorlezen in de kinderopvang met BoekStart

29.11.17
BoekStart in de kinderopvang is leesbevorderingsprogramma voor de kinderopvang. Het is een uitbreiding van BoekStart, om kinderen van 0-4 jaar, hun ouders en pedagogisch medewerkers intensief met boeken en lezen in aanraking te laten komen via de kinderopvang.
Deel bericht

YouTube verwijdert 150.000 ongepaste kindervideo's

28.11.17
YouTube heeft in de afgelopen week ruim 150.000 video's verwijderd die op kinderen waren gericht, maar ongepast materiaal bevatten.
Deel bericht

Steeds meer kinderen op basisschool krijgen bijles

27.11.17
Het was lange tijd vooral een ding op de middelbare school, maar uit onderzoek van het NOS Jeugdjournaal blijken steeds vaker kinderen op de basisschool bijles te volgen.
Deel bericht

Schoolkosten voor ouders van Zeeuwse middelbare scholieren verschillen flink

27.11.17
Ouders van leerlingen op Zeeuwse middelbare scholen zijn tientallen tot honderden euro’s per jaar kwijt aan schoolkosten. De bijdragen die gevraagd worden, verschillen flink. Bovendien zoeken scholen soms de grenzen van de wet op.
Deel bericht

Angst voor vertrek kansarme kinderen uit peuterspeelzalen

27.11.17
Onrust over nieuwe plannen met peuterspeelzalen. Die vallen vanaf 2018 onder de wet Harmonisatie Kinderopvang. De branche is bang dat kinderen uit achterstandswijken wegblijven omdat ze de nieuwe regels te ingewikkeld vinden én het ouders mogelijk meer geld gaat kosten.
Deel bericht

Ouderschap is leiderschap

26.11.17
Ouders zeggen regelmatig tegen mij: “Mijn kind wil dat niet”. Eigenlijk zeggen ze met die zin dat het hen niet lukt om hun kind van gedachten te laten veranderen.
Deel bericht

Verslag van een heldentocht in Nederlands onderwijsland

26.11.17
De Gelukkige School is de reconstructie van een 21ste eeuwse strijd om de grondwettelijke vrijheid van onderwijs. Astrid Schutte vertelt het verhaal van drie leerkrachten en één zakenvrouw die vochten voor het ideaal van een school waar het kind écht centraal staat. Oud-leerlingen laat ze terugblikken op de school en de rol die deze speelde in hun verdere leven.
Deel bericht