‘Eén school voor alle peuters’

05.12.17
Er moet één instelling komen waar peuters tussen 2,5 en 4 jaar oud een beperkt aantal uren per week naar school gaan. Dat zeggen de wethouders van de vier grote steden tegen NRC.
Deel bericht

'Mijn ouders krijgen een pushmelding van al mijn nieuwe cijfers'

17.02.18
Spijbelen, te laat komen of die ene onvoldoende voor je ouders verborgen houden? Dat gaat tegenwoordig niet zo makkelijk meer. Ouders kunnen het schoolgedrag van hun kind bijna real-time volgen via allerlei leerlingvolgsystemen als Magister of SOMtoday.
Deel bericht

Minister de Jonge bindt strijd aan me extremisme en polarisatie

16.02.18
Samen met speciaal rapporteur Naïma Azough heeft minister Hugo de Jonge (VWS) vorige week Platform JEP gelanceerd. Platform JEP staat voor Jeugd preventie Extremisme en Polarisatie.
Deel bericht

Raad eens hoeveel ik van je hou - voor maar 2 euro

16.02.18
Het initiatief ‘Geef een (prenten)boek cadeau’ heeft als missie alle – maar dan ook alle – kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de allermooiste kinderboeken. Het prentenboek van 2018 is Raad eens hoeveel ik van je hou van Sam McBratney en Anita Jeram.
Deel bericht

'Leerlingen groeien op in hun eigen bubbel'

15.02.18
Dat Amsterdamse scholen zo gesegregeerd zijn, maakt het lastig voor docenten om goed burgerschapsonderwijs te geven in de klas. "Leerlingen krijgen geen andere geluiden."
Deel bericht

Steeds minder kinderen sterven door kanker

15.02.18
Er sterven steeds minder kinderen door kanker. Dat meldt het CBS. Begin jaren 70 overleden nog 200 kinderen per jaar aan kanker, maar dat waren er in 2016 iets meer dan zestig.
Deel bericht

Leraren in de rij bij het stakingsloket hebben 'hart voor de zaak'

14.02.18
Een vrije Valentijnsdag voor veel kinderen in Groningen, Drenthe en Friesland. Een groot deel van de basisscholen in het noorden van Nederland is dicht omdat de leraren staken. Dat doen ze ondanks het CAO-akkoord dat afgelopen vrijdag werd bereikt over de verlaging van werkdruk voor leraren.
Deel bericht

Achtstegroepers kijken vooral of middelbare school dichtbij is

13.02.18
Niet kwaliteit, maar afstand is het belangrijkste criterium om een middelbare school te kiezen in Amsterdam. Kinderen willen liever niet dat er lagere niveaus op hun school worden aangeboden en ze zoeken een school met leerlingen die lijken op henzelf.
Deel bericht

Peuterplan: zestien uur voorschools aanbod voor ieder kind

12.02.18
Een goede start voor álle kinderen in Nederland. Dat is wat de PO-Raad, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Sociaal Werk Nederland, Brancheorganisatie Kinderopvang, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang en BOinK willen.
Deel bericht

Activist: geen spijt, doodsbedreiging Sinterklaas was een grap

12.02.18
Het was een grap in een besloten Facebook-gesprek met drie deelnemers en hij heeft er geen spijt van. Dat zegt de activist die in oktober opriep tot het zetten van een prijs op het hoofd van Sinterklaas.
Deel bericht

‘Ouders die kunnen kiezen, kiezen categoraal’

11.02.18
Stimuleer de vorming van brede brugklassen door de keuzevrijheid van ouders in te perken. Dat zegt Eddie Denessen, hoogleraar sociaal-culturele achtergronden en differentiatie in het onderwijs aan de Universiteit Leiden.
Deel bericht

Wat nou slecht imago? 'Op het vmbo zit ik juist goed op mijn plek'

10.02.18
Het vmbo kampt met een slecht imago. Vandaag zei minister Slob een einde te willen maken aan het beeld van het vmbo als "vergaarbak" en een soort "restonderwijs". Terechte woorden, vinden Nancy, Daniël en Saskia. Zij, of hun kind, zijn allemaal trotse vmbo-leerlingen.
Deel bericht

Hallo allemaal - Tien varianten

09.02.18
Van het populaire lied Hallo allemaal uit De Luizenmoeder bestaan ondertussen heel wat variaties, inclusief een versie voor boomwhackers en diverse Carnavalsversies. Je vindt ze op Yurls, inclusief alle fragmenten uit de serie.
Deel bericht

Oproep aan ouders: stop met ‘omhoog drukken’ kinderen naar hoogste schoolniveaus

09.02.18
Ouders moeten stoppen om hun kinderen naar de hoogste schoolniveaus te pushen. De druk om beter te presteren leidt tot veel stress bij leerlingen. Daarvoor waarschuwt minister Arie Slob. ,,Het vmbo is niet een soort vergaarbak van kinderen die niet naar havo of vwo kunnen, en dus maar naar het vmbo moeten. Dit is geen restonderwijs.’’
Deel bericht

‘Sociale media zijn slecht voor gezondheid, kinderen, relaties en democratie’

08.02.18
Oud-medewerkers van Facebook en Google willen actie tegen verslavende sociale media.
Deel bericht

Bizarre oproep tot moord op Sinterklaas

07.02.18
De aanvoerder van de extreemlinkse actiegroep De Grauwe Eeuw wordt verdacht van het oproepen tot een moordaanslag. Beoogd slachtoffer was Stefan de Walle, de acteur die Sinterklaas speelt tijdens de landelijke intocht.
Deel bericht

3,5 miljoen kijkers voor De Luizenmoeder, komt er een NPO 3-record?

05.02.18
De vierde aflevering van de serie De Luizenmoeder heeft gisteravond bijna 3,5 miljoen kijkers getrokken. Dat meldt Stichting KijkOnderzoek (SKO). De komische serie over een basisschool vestigt daarmee mogelijk een kijkcijferrecord voor tv-zender NPO 3 en Nederland 3 over de afgelopen twintig jaar.
Deel bericht

Teun van de Keuken start school in Amsterdams tuinhuis

05.02.18
Presentator Teun van de Keuken heeft een particuliere school opgericht in een tuinhuisje in Amsterdam. Met de actie wil hij aantonen hoe makkelijk het is om een eigen school te beginnen.
Deel bericht

Hoe herkenbaar is De Luizenmoeder?

03.02.18
De tv-serie De Luizenmoeder maakt op het schoolplein de tongen los. Want hoe herkenbaar. En hoe vreselijk. Werkdruk, duikende ouders, protocollen. Kan dat niet beter? Wat vinden ouders, leerkrachten en deskundigen?
Deel bericht

Vanaf 2020 is VVE-aanbod van 16 uur verplicht

03.02.18
Het kabinet kondigde in het regeerakkoord aan 170 miljoen extra te investeren in een verruiming van het aanbod van voorschoolse educatie.
Deel bericht

Ouders pleiten voor 'snipperdagen' voor hun kinderen

02.02.18
Ouders willen vakantiedagen voor hun kinderen krijgen, zodat ze hun kroost van school kunnen houden wanneer ze dat zélf willen. Ze vinden de vaste vakanties veel te star en hekelen het plan om leerplichtambtenaren sneller boetes te laten uitschrijven bij 'luxe verzuim'.
Deel bericht