Duizenden leerlingen minder naar vmbo

11.01.18
Het aantal leerlingen op het vmbo is opnieuw met duizenden leerlingen afgenomen. Ouders zien hun kinderen liever naar havo en vwo gaan. Maar lang niet alle leerlingen halen dat niveau en moeten later alsnog een stapje terug doen, constateren middelbare scholen.
Deel bericht
(advertentie)

'Laat je kind ook tijdens de vakantie veel lezen'

15.07.18
Kinderen die tijdens de zomervakantie geen boeken lezen kunnen wel twee leesniveaus terugzakken. Daarom roept de stichting Kinderzwerfboek op om vooral tijdens de zomervakantie boeken te lezen.
Deel bericht

School maakt gezichten leerlingen zwart op foto: 'Privacy staat voorop'

13.07.18
Jan Kruitbosch kan het nog steeds niet geloven toen één van zijn pleegkinderen thuiskwam met een doos vol werkjes en schoolfoto's van de basisschool. Om privacyredenen had de school de gezichten van alle medeleerlingen zwart gemaakt, zodat ze onherkenbaar waren.
Deel bericht

School in Mijdrecht opnieuw decor Luizenmoeder

12.07.18
Volgens producent Bing vormt de school in Mijdrecht het ideale decor voor de serie die vorige maand de Zilveren Nipkowschijf won. Na het succes van het eerste seizoen wil Bing in het voormalige schoolgebouw ook graag seizoen twee opnemen. Het gemeentebestuur heeft daarmee ingestemd.
Deel bericht

Kind wordt te veel beschermd door volwassenen; hoe, wat en de gevolgen

11.07.18
Kinderen van nu durven niet meer te klauteren en klimmen. Zet een aantal uitdagende situaties voor ze klaar in de gymzaal en leerlingen weten niet wat ze moeten doen. Tot die ontdekking kwam groepsleerkracht Judith Stolwijk. De oorzaak? Die ligt bij de ouders en docenten. Uit angst voor risico's laten volwassen te weinig toe waardoor kinderen hun grenzen niet leren kennen, zegt Stolwijk.
Deel bericht

Sprookjes worden al eeuwen aangepast, 'maar de essentie blijft'

10.07.18
Het magische getal zeven staat centraal bij veel sprookjes: van de zevenmijlslaarzen tot Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Niet voor niets riep de Efteling de zevende dag van de zevende maand (7 juli) uit tot de Dag van het Sprookje. Hoe staat het er tegenwoordig eigenlijk met deze vaak oude verhalen voor? NU.nl vroeg het twee deskundigen.
Deel bericht

RIVM: Kinderen in gevaar door te veel energiedrank

07.07.18
De risicogroep consumeert regelmatig drie blikjes energiedrank per dag of meer. Deze veeldrinkers hebben volgens het RIVM ook andere problemen: ze hebben vaker dan leeftijdsgenoten te maken met scheidende ouders of mishandeling, roken meer en gebruiken regelmatig alcohol en harddrugs.
Deel bericht

Drie kleine scholen in Noord-Groningen zijn gered

07.07.18
De basisscholen in Pieterburen, Garnwerd en Adorp blijven open. Dat hebben de leraren en ouders te horen gekregen van schoolbestuur Lauwers en Eems. De scholen werden de afgelopen jaren bedreigd, omdat ze te weinig leerlingen hadden. De ouders hebben zich verzet tegen de sluiting.
Deel bericht

School is discussie over gezonde traktaties beu: alleen nog een taart van karton

07.07.18
Vanaf volgend schooljaar zijn traktaties niet meer welkom bij basisschool Het Talent in Lent. In plaats van de ouderwetse cupcakes of zakjes snoep viert de school kinderverjaardagen voortaan met zelfgekozen slingers en een kartonnen taart. Als alternatieve traktatie mag het kind kiezen uit een paar activiteiten, zoals langer buitenspelen, een spelletje of de hele dag naast een vriendinnetje zitten
Deel bericht

Definitieve streep door kleutertoets

06.07.18
Kleuters hoeven niet langer op de basisschool onderworpen te worden aan toetsen die hun voortgang testen. Het kabinet zet daar nu definitief een streep doorheen, melden bronnen aan De Telegraaf.
Deel bericht

Reddingsbrigade aan ouders: 'Kijk niet op je telefoon, maar naar je kind'

04.07.18
Strandwachten in heel Nederland zien ouders aan het water naar hun telefoon turen. Nu waarschuwt de Reddingsbrigade Nederland de ouders: let niet op de smartphone, maar op de kinderen.Maar ouders zijn echt de eerst verantwoordelijken voor hun kind. Er zijn zo veel mensen op het strand, het is onmogelijk om iedereen in de gaten te houden.''
Deel bericht

Belang ouderbijdragen steeds groter

03.07.18
Met een ouderbijdrage krijgt een kleine groep scholen er bovenop de rijksbijdrage gemiddeld 10 procent aan inkomsten bij. Ouders die kleinere klassen willen, moeten betalen. ‘De afgelopen jaren is er enorm door de overheid op het onderwijs bezuinigd’, en daarom vraagt een algemeen bijzondere school voor de vakleerkrachten en kleine klassen een vrijwillige ouderbijdrage van meer dan 1000 euro.
Deel bericht

Deze moeder gaat met een podcast op de bres voor beter onderwijs

02.07.18
Pettersson was het Zweedse onderwijs gewend, waar kinderen veel ruimte hebben, mogen spelen en waar meer en hoger opgeleide leerkrachten voor de klas staan. En daar gaat het over in haar podcast Opgejaagd; de kwaliteit van het onderwijs. Pettersson interviewt andere ouders, leerkrachten, experts en draait ze dagen mee in klaslokalen.
Deel bericht

Eerste Hulp bij Thuiszitten: 4000 kinderen met autisme zitten gedwongen thuis

29.06.18
Naar schatting vierduizend kinderen met autisme tussen de 4 en 18 jaar zitten gedwongen thuis, omdat ze geen passend onderwijs krijgen. Dat moet veranderen, zegt Monique Post van de stichting Vanuit autisme bekeken (VAB).
Deel bericht

Johan (49) smeert brood voor arme Rotterdamse basisschoolleerlingen

28.06.18
Rotterdammer Johan Muurlink gokt dat hij momenteel dagelijks dertig tot veertig kinderen op twee scholen in de wijk Bloemhof van lunch voorziet.Een vriendin gaf hem tips: leg uit wat je doet, vraag duidelijk om wat je nodig hebt.Gelukkig zeiden winkeltjes uit de buurt: Johan, we gaan je helpen met het brood." Zijn buren zijn sinds het begin betrokken en via zijn donatiepagina komt ook geld binnen.
Deel bericht

Kleuters hebben steeds meer zelfbeheersing

27.06.18
Kleuters van nu kunnen een snoepje beter laten liggen dan die van veertig jaar geleden. Hoe komt dat?
Deel bericht

Leerplicht versus luxeverzuim: stiekem eerder op vakantie

27.06.18
Vanaf 7 juli hebben de eerste scholieren alweer officieel zomervakantie. Het zuiden van Nederland krijgt dan als eerste regio vrij. Maar wat als je nou al een paar dagen eerder op vakantie wil? Om de file te ontwijken? Of omdat een vlucht twee dagen eerder de helft goedkoper blijkt te zijn? Wat dan?
Deel bericht

Investeren in jonge kind loont

27.06.18
“Er is veel te weinig aandacht voor het preventief bijsturen van ongewenst gedrag op jonge leeftijd”, vindt prof. dr. Bram Orobio de Castro. “Bovendien is dit vooral kindgericht, terwijl de hulpverlening bij jonge kinderen juist via de ouders moet verlopen. Preventie is ten onrechte een ondergeschoven kindje.”
Deel bericht

Topcoaches willen een sporttoets voor alle kinderen

25.06.18
Nederlandse topsportcoaches willen dat er een bewegingstoets komt voor alle kinderen in Nederland. Ze zijn een handtekeningenactie gestart om dat voor elkaar te krijgen.
Deel bericht

Ruim de helft van 4- tot 12-jarigen beweegt voldoende

22.06.18
Ruim de helft van de kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar voldeed in 2017 aan de Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Bijna twee derde deed volgens opgave van de ouders wekelijks aan sport.
Deel bericht

'Hallo allemaal': Zilveren Nipkowschijf voor De Luizenmoeder

21.06.18
De populaire comedyserie De Luizenmoeder, met in de hoofdrol Ilse Warringa als Juf Ank,heeft de Zilveren Nipkowschijf gewonnen. De serie van AVROTROS speelt zich af op een basisschool en toont een komische uitvergroting van het gedrag van ouders en schoolpersoneel.
Deel bericht