Ouders halen kinderen van Amsterdamse voorschool nu die geld kost

13.01.18
Nu de voorscholen niet meer gratis zijn, halen veel ouders hun kinderen ervan af. Vaak gaat het om peuters met een taalachterstand, die de voorschool juist hard nodig hebben.
Deel bericht
(advertentie)

Druk ouders middelbare schooladvies onacceptabel

19.03.18
Driekwart van de leerkrachten ervaart druk van ouders bij het middelbare schooladvies. Dat blijkt uit een peiling van CNV Onderwijs en het tv-programma EenVandaag onder ruim 2.200 leraren. Meer dan de helft van de leraren heeft daarbij wel eens te maken met grensoverschrijdend gedrag, zoals schelden en dreigmailtjes.
Deel bericht

Gemeente Amsterdam dringt aan op ouderbijdrage van 50 euro

16.03.18
Op voorstel van de SP, met steun van Groenlinks en de PvdA, gaat het stadsbestuur er bij scholen op aandringen dat de ouderbijdrage in het basisonderwijs niet hoger wordt dan 50 euro.
Deel bericht

Videodiensten moeten kinderen beschermen tegen gewelddadige porno

15.03.18
Online videodiensten hebben de verantwoordelijkheid om kinderen actief te beschermen tegen schadelijke inhoud. Die conclusie trekt het Commissariaat voor de Media uit een uitspraak van de rechter.
Deel bericht

Media Ukkie Dagen 2018

15.03.18
Mediawijzer.net organiseert dit jaar voor de zevende keer de Media Ukkie Dagen. Dit keer met als thema: Dreumesen, peuters en kleuters mediawijs?
Deel bericht

Duizenden leraren basisonderwijs opnieuw de straat op

14.03.18
Duizenden leraren, schoolleiders en ouders demonstreerden vandaag in Amsterdam voor goed onderwijs, een beter salaris en een lagere werkdruk voor leraren. Naar schatting waren er 15.000 tot 20.000 demonstranten op de been.
Deel bericht

Waarom leraren in het basisonderwijs woensdag staken

14.03.18
Naar verwachting staken woensdag duizenden leraren in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht in de zogenoemde estafettestaking. Waarom is deze staking nodig en hoe ziet een gemiddelde werkdag in het basisonderwijs eruit? Een leraar en een directeur leggen uit.
Deel bericht

Tussenjaar en bijgespijkerde leraar voor hoogbegaafd kind

14.03.18
Hoogbegaafde leerlingen moeten betere begeleiding krijgen van bijgeschoolde leraren en hulp krijgen van experts. Ook kunnen zij na groep 8 een tussenjaar volgen voor ze naar de middelbare school gaan.
Deel bericht

Amsterdamse ouders steunen stakende leraren

14.03.18
Een groep ouders uit Oost, Zeeburg en IJburg steunt de stakende basisschoolleraren. Onder de naam Ouders voor Goed Onderwijs lopen ze woensdag mee met de demonstratie.
Deel bericht

Hetze tussen vader en juf in Sneek: moet zijn kind van school?

14.03.18
Mag een Sneker basisschool een kind verwijderen van wie de vader ruzie voert met de leerkracht? Rechter C.H. de Groot van de Leeuwarder rechtbank denkt eigenlijk van niet. ,,Er moet sprake zijn van ernstig wangedrag en dat zie ik hier niet zo.''
Deel bericht

Ouders roeren zich steeds meer in debat over lerarentekort in onderwijs

14.03.18
Op de school van haar twee kinderen in de Amsterdamse Watergraafsmeer is nog geen vervanger geregeld voor een leerkracht die volgende week met zwangerschapsverlof gaat. De reden: er is niemand beschikbaar, terwijl het toch echt een populaire school is.
Deel bericht

Het geloof in ‘kunnen groeien’ stimuleren

13.03.18
Vaak geven wij als kleuteronderwijzer feedback op het resultaat van wat kinderen doen. Bijvoorbeeld “Wat een mooie tekening” of “Wat ben jij slim”. Wanneer je dat doet, ga je een ‘fixed mindset’ stimuleren. Wanneer je resultaat, intelligentie of aangeboren talent gaat prijzen, blijkt dat kinderen minder uitdagingen aangaan.
Deel bericht

Tieners, ouders, en de worsteling met de smartphone

12.03.18
De smartphone: nog maar tien jaar geleden kwamen de eerste modellen op de markt, en begon een revolutie die nog niet tot stilstand is gekomen. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone en is het gebruik ervan op bijna alle plekken geaccepteerd.
Deel bericht

Kinderen krijgen zakgeld steeds vaker op bankrekening gestort

12.03.18
Kinderen krijgen steeds vaker hun zakgeld op een bankrekening gestort. Ook geven ouders die zakgeld naar hun kinderen overmaken ongeveer vijf euro per maand meer dan ouders die het geld in cash aan hun kinderen geven. Dat blijkt uit onderzoek gedaan onder vijfhonderd kinderen door financiële dienstverlener Deloitte.
Deel bericht

Koopgedrag helft kinderen beïnvloed door vlogs

12.03.18
De helft van de kinderen in groep 5 tot en met 8 van de basisschool laat zijn koopgedrag beïnvloeden door vlogs waarin ze het product hebben gezien. Een op de zes kinderen zegt zelfs dat dat heel vaak voorkomt, meldt het platform Wijzer in Geldzaken op basis van onderzoek van Kantar Public.
Deel bericht

Landelijke Luizendag 2018

07.03.18
De Landelijke Luizendag wordt elk jaar op de woensdag na de voorjaarsvakantie georganiseerd door het Landelijk Steunpunt Hoofdluis, een vereniging opgericht door ouders.
Deel bericht

School moet boete betalen voor slechte begeleiding bij dyslexie

07.03.18
Het Pius X College in Bladel moet de ouders van een dyslectische oud-leerling een schadevergoeding betalen, omdat de school hem niet goed heeft begeleid. Dat oordeelde de rechtbank Oost-Brabant.
Deel bericht

Jongen van 11 schrijft boek over bitcoin, maar belegt zelf liever in Google

05.03.18
Hij zocht een manier om snel rijk te worden. Maar in plaats van zijn zakgeld in bitcoins te steken, besloot de 11-jarige Andrew Courey er een boek over te schrijven. Als hij voor zijn veertiende 20 miljoen dollar verdiend heeft, mag hij van zijn ouders van school af.
Deel bericht

Vakantie on demand

03.03.18
De vakanties in het voorjaar nodigen uit tot luxeverzuim. Maar niet op negen basisscholen waar ouders zelf mogen bepalen wanneer ze op vakantie gaan.
Deel bericht

Maarten wil nooit meer naar school

02.03.18
In Zeeland zaten vorig schooljaar 42 leerplichtige kinderen langdurig thuis. De 16-jarige Maarten van den Berge uit Stavenisse is één van hen. Hij gaat al ruim drie jaar niet naar school. Hij ontspoorde volledig in het voortgezet onderwijs.
Deel bericht

De overblijf, het verzwegen ongemak van De Luizenmoeder

02.03.18
De overblijf is een van de ongemakkelijkste hoekjes van het schoolse leven, en krijgt onmiskenbaar de prijs voor het meest verzwegen onderwerp van school. Ook De Luizenmoeder weet er nog geen raad mee.
Deel bericht