Kinderen krijgen zakgeld steeds vaker op bankrekening gestort

12.03.18
Kinderen krijgen steeds vaker hun zakgeld op een bankrekening gestort. Ook geven ouders die zakgeld naar hun kinderen overmaken ongeveer vijf euro per maand meer dan ouders die het geld in cash aan hun kinderen geven. Dat blijkt uit onderzoek gedaan onder vijfhonderd kinderen door financiële dienstverlener Deloitte.
Deel bericht
(advertentie)

Driekwart moeders geeft borstvoeding

24.09.18
Driekwart (73%) van de moeders geeft tegenwoordig borstvoeding. De meeste vrouwen denken het gemakkelijk meer dan een half jaar vol te houden, maar in de praktijk lukt dat slechts een kwart (25%). Slechts één op de twintig (6%) maakt het jaar vol.
Deel bericht

Steeds meer kinderen krijgen bijles op voetbalschool

23.09.18
De laatste jaren zijn voetbalscholen in Nederland in opkomst. Op zo'n school krijgen kinderen naast hun normale voetbalclub extra training in een kleinere groep. Tussen januari 2013 en juli 2018 is het aantal voetbalscholen in ons land bijna verdrievoudigd, van 58 naar 155.
Deel bericht

Een appje tikken vergt grammaticaal inzicht

23.09.18
De korte en snelle berichtjes die tieners uitwisselen op hun telefoon, zouden wel eens kunnen wijzen op een goed ontwikkeld taalbewustzijn.
Deel bericht

Logopediewetenschapper Ellen Gerrits pleit voor meer aandacht voor TOS

21.09.18
Op 22 september is het WereldTOSdag om aandacht te vragen voor mensen met een taalontwikkelingsstoornis. Kinderen met TOS hebben moeite met taal.
Deel bericht

Dood vier kinderen bij treinongeluk met bakfiets kinderopvang schokt Oss

20.09.18
Bij een ongeval op een bewaakte spoorwegovergang in Oss, waarbij een bakfiets van een kinderdagverblijf is betrokken, zijn vanochtend vier kinderen om het leven gekomen en twee zwaargewonden gevallen. De verslagenheid in Oss is groot.
Deel bericht

Gouden Penseel voor prentenboek Fabeldieren

19.09.18
Het prentenboek Fabeldieren van illustrator Ludwig Volbeda en auteur Floortje Zwigtman krijgt dit jaar het Gouden Penseel. Die prijs wordt sinds 1973 jaarlijks uitgereikt voor het best geïllustreerde kinderboek.
Deel bericht

‘Lastig om bij pesten naar leraar te stappen’

17.09.18
De aandacht voor pesten op school is groot, maar leidt er nog niet toe dat kinderen er makkelijk mee naar de leerkracht stappen. De Week Tegen Pesten richt zich dit jaar daarom specifiek op de leraren, om hen daar meer bewust van te maken.
Deel bericht

Zijn kleuters zich bewust van de taal die ze leren?

16.09.18
Zijn kinderen zich bewust van de talige regels die zij leren? Een aantal eerdere blogs eindigde ik met die cliffhanger. Op die vraag kan ik nu enigszins een antwoord geven, maar daar komt wel weer een nieuwe cliffhanger voor in de plaats.
Deel bericht

Opinie | Pesten is probleem van ons allemaal

15.09.18
Het is de Week van het Pesten. Pesten is een complex probleem waar we te weinig van weten. Leerkrachten worden onvoldoende getraind om het aan te pakken.
Deel bericht

Week Tegen Pesten 2018 van 17 t/m 21 september

15.09.18
Dit jaar is de Week Tegen Pesten georganiseerd rond het thema Laat je zien! En daarmee bedoelen we jou als leraar. Leerlingen moeten weten dat ze hun leraren kunnen vertrouwen. Zodat ze je weten te vinden en om hulp durven te vragen bij pesten.
Deel bericht

Ouders Amsterdam halen massaal peuters van voorschool vanwege kosten

13.09.18
Ouders halen massaal hun kinderen van de voorschool nu die geld kost. In buurten waar het peuteronderwijs belangrijk is, is de terugloop het grootst.
Deel bericht

Taaltraject Samenleren van start: voor ouders van peuters en kleuters in Groningen

12.09.18
Taaltraject Samenleren van start: voor ouders van peuters en kleuters in Groningen.
Deel bericht

Schoollaptop voor veel ouders te duur

09.09.18
De ouderorganisatie Ouders&Onderwijs slaat alarm over het feit dat sommige ouders van middelbare scholieren grote moeite hebben om dure digitale leermiddelen, zoals laptop of tablet voor hun kroost te bekostigen. 20 procent heeft er grote moeite mee, 9 procent van de ouders lukt het helemaal niet om die te betalen.
Deel bericht

Oproep Rode Kruis aan ouders: Leer kind al jong 112 bellen

09.09.18
Leer kinderen al vanaf hun zesde in welke situaties zij 112 moeten bellen. Die oproep doet het Rode Kruis aan ouders. Uit een peiling van de hulporganisatie blijkt dat veel jonge kinderen niet weten hoe en wanneer zij alarm moeten slaan.
Deel bericht

Negatief gedrag positief benaderen doe je zo

08.09.18
Om iets te kunnen leren moet een kind fouten maken, ondeugend zijn, grenzen overtreden, liegen, bedriegen en misschien wel eens iets stelen. Wat wij als ouders en opvoeders meestal doen als een kind een regel overtreedt of iets fout doet,...
Deel bericht

Herziene 'handreiking medisch handelen in het basisonderwijs'

08.09.18
Met de herziene en aangescherpte 'handreiking medisch handelen in het basisonderwijs' voert de PO-Raad de motie van Van Meenen14 uit. Het verlenen van medische zorg of jeugdhulp valt niet onder de zorgplicht van scholen: scholen zijn niet verplicht om medische handelingen te verzorgen en ook individueel personeel kan niet worden verplicht de handelingen te verrichten.
Deel bericht

Instagram komt met een speciale handleiding voor ouders van tieners

08.09.18
Instagram heeft een speciale handleiding gelanceerd voor ouders van tieners. Volgens de makers begrijpen ouders de app vaak niet, terwijl tieners er veel tijd op doorbrengen. De handleiding legt uit hoe de app werkt en leert ouders meer over de privacy-instellingen.
Deel bericht

Onderzoek naar sharenting: hoe zien ouders de privacy van hun kind?

07.09.18
De Britse communicatiewetenschapper Sonia Livingstone leidt een groot onderzoeksproject over online privacy, waarbij het hele gezin betrokken wordt. Zo voerde haar team onder andere een studie uit naar de opvattingen van ouders over de privacy van hun kinderen. Linda Duits zet de uitkomsten op een...
Deel bericht

Ouders willen voortgezet vrijeschool onderwijs in Uden

06.09.18
Liefst volgend schooljaar al zou er in Uden een nieuwe school moeten zijn voor voortgezet vrijeschool onderwijs. Een groep ouders is al enige tijd met de voorbereidingen bezig en hoopt met zo'n zestig leerlingen van start te kunnen. Zij denken meer aan een vmbo-vrijeschool onder de vlag van een bestaande onderwijsinstelling.
Deel bericht

Kinderen delen meer met ouders: ‘Zelfs papa praat over emoties’

06.09.18
Jongeren vinden het niet meer erg om thuis over hun angsten of enge dromen te praten. Ze delen hun zorgen met hun vader en hun moeder, blijkt uit onderzoek. Vooral vaders zijn beter geworden om te praten over hun emotie. "Mijn dochter is een papa's kindje, ik begrijp haar beter dan haar moeder." Vaders van nu willen vaak anders zijn dan hun eigen vader die vroeger vaak weinig thuis was.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)