Poll | 'Stress en faalangst liggen op de loer bij het toetsen van kinderen'

16.04.18
Het is de week dat de eindtoetsen voor de basisschool van start gaan, maar draven we niet door met het toetsen van kinderen? Stress en faalangst liggen op de loer.
Deel bericht
(advertentie)

Liegen peuters en kleuters?

17.03.19
Regelmatig krijg ik in mijn praktijk vragen van ouders over hun peuter of kleuter die liegt. Dit zijn altijd hele interessante gesprekken omdat achter die vraag natuurlijk heel veel schuilgaat. Ouders ervaren dat hun peuter of kleuter liegt en willen …
Deel bericht

Staking onderwijs: deze ondernemers spinnen er garen bij

15.03.19
Van musea, pretparken tot sportclubs en dierentuinen: ze buitelen bijna over elkaar heen om ouders en hun kroost morgen naar binnen te lokken. Wie een snelle blik op Twitter werpt, ziet de ene na de andere actie en activiteit voorbijkomen. Bij Sea Life in Scheveningen bijvoorbeeld kunnen kinderen voordelig naar binnen. Of bij de rollerdisco in Rotterdam grappen ze dat daar niet gestaakt wordt.
Deel bericht

De drukke dag van leerkracht Yvonne (die vandaag niet gaat staken)

15.03.19
VIDEO: Vandaag is de landelijke onderwijsstaking. Duizenden leerkrachten leggen hun werk neer, om te staken voor minder werkdruk en meer salaris. Om te kijken hoe druk de leerkrachten anno 2019 eigenlijk zijn, liepen we een dag mee met juf Yvonne.
Deel bericht

8x Dit doe je met de kinderen tijdens de lerarenstaking

13.03.19
Het onderwijs staakt op vrijdag 15 maart. Dat betekent een dag vrij voor scholieren. Nog geen plannen? Het Parool tipt de leukste activiteiten voor deze extra vrije dag.
Deel bericht

[EduAd] Koopjes in Ochten op 30 maart

11.03.19
Ben jij gek op koopjes? Dan zien we je 30 maart graag in Ochten. Ontdek hartverwarmende koopjes waaronder ontwikkelings-, constructie- en creatief materiaal, fietsjes en meubilair met hoge korting. Voor kinderopvang, basisonderwijs of gewoon voor thuis.
Deel bericht

Landelijke Montessoridag 2019

11.03.19
Montessori-educatie is meer dan onderwijs. Dat brengen de Nederlandse Montessori Vereniging (NMV) en montessorischolen op woensdag 13 maart 2019 onder de aandacht met de Landelijke Montessoridag 2019. Scholen door het hele land zetten de deuren open.
Deel bericht

Wat is het verschil tussen opvoeden en ouderschap?

10.03.19
De opvoeding van kinderen is de laatste honderd jaar ingrijpend veranderd. Waar het vroeger vooral van belang was dat je kind een beetje netjes opgroeide en goed terecht kwam in het volwassen leven, was vooral het dagelijks leven van belang … Lees verder ? Het bericht Wat is het verschil...
Deel bericht

Jongeren eten niet gezond genoeg en bewegen niet genoeg

06.03.19
Dit blijkt uit het rapport 'Gezondheid en Welzijn van Scholieren'. Minder dan de helft van de jongeren eet dagelijks groente en in het VO eet slechts een derde van de jongeren dagelijks fruit. Scholieren in het voortgezet onderwijs hebben over het algemeen minder gezonde eetpatronen dan scholieren van groep 8 van de basisschool.
Deel bericht

Wat is pro-sociaal gedrag en waarom is dit belangrijk?

03.03.19
Kinderen die zich empathisch gedragen en iets voor anderen over hebben, zijn vaak socialer in de groep en hebben meer vriendjes en worden ook aardiger gevonden door anderen. Wat kunnen en moeten kinderen leren om pro-sociaal gedrag te kunnen vertonen?
Deel bericht

Nieuwe handreiking ouderraadpleging

28.02.19
Tips nodig voor de organisatie van een ouderraadpleging? In de nieuwe handreiking Ouderraadpleging van projectgroep Versterking medezeggenschap vindt u een helder stappenplan en handige praktijkvoorbeelden. Scholen zijn in een aantal gevallen wettelijk verplicht ouders te raadplegen.
Deel bericht

Klassikaal onderwijs? Het dorp Overloon mag het zeggen

28.02.19
Welk onderwijs gaan de leerlingen van de Josefschool in Overloon krijgen? Klassikaal onderwijs of zelf bepalen waar ze hun energie op een schooldag in willen steken. Dit zijn uitersten waar de inwoners van het dorp zich over mogen gaan uitspreken. Leidraad is deze discussies is een “ koerskaart” waarop de vragen of stellingen al zijn opgesteld.
Deel bericht

Motie: ‘Zorg dat alle kinderen bovenbouw toegang tot computer hebben’

28.02.19
Alle basisschoolleerlingen in de bovenbouw moeten gebruik kunnen maken van een laptop of computer. Dat zegt Paul Eigenhuijsen van de Nijmeegse partij VoorNijmegen.Nu. Ouders met een laag inkomen kunnen in Nijmegen op dit moment alleen een beroep doen op de bijzondere bijstand voor de aanschaf van een laptop of computer als hun kind in groep 6 zit.
Deel bericht

Langer kleuteren of naar groep 3? 'Luister naar de leerkracht'

27.02.19
Eén op de tien kinderen doet groep 2 nog een jaartje over. Dat is op korte termijn een goede keuze, maar volgens het ministerie en de PO-Raad kan dat jaartje extra kleuteren later voor problemen zorgen. Zij adviseren kinderen gelijk door te laten stromen naar groep 3.Volgens de onderwijsinspectie zit er geen deadline aan het moment waarop kinderen wel of niet doorstromen naar groep 3.
Deel bericht

Tweedeling neemt toe: Kinderen op school steeds meer in eigen bubbel

27.02.19
De vrije school is in opmars: in Rotterdam is het aantal de afgelopen jaren bijvoorbeeld verdubbeld. Landelijk daalde het aantal basisscholen spectaculair, maar schoolvormen als Montessori, Jenaplan en de vrije scholen doen het juist goed.Met name hoogopgeleide ouders kiezen voor deze scholen, waar volgens hen meer aandacht is voor creativiteit en ontwikkeling.
Deel bericht

Cito-paniek bij ouders zorgt voor wildgroei aan bijlesbedrijven

23.02.19
Omdat de toets nu zo zwaar weegt, willen sommige ouders en verzorgers de resultaten van hun kind opkrikken in groep 8 door het extra te laten oefenen. Het aantal bedrijven dat bijlessen en eindtoetstrainingen aanbiedt, is in rap tempo gestegen. Het zijn er nu bijna 70 procent meer dan vier jaar geleden. Ook geven ouders meer geld uit aan het bijspijkeren van hun jonge kind.
Deel bericht

Nieuwe handreiking Ouderraadpleging op infowms

22.02.19
Versterking medezeggenschap heeft een nieuwe handreiking Ouderraadpleging gepubliceerd op www.infowms.nl. In de handreiking staan tips voor de organisatie van een ouderraadpleging met een helder stappenplan en (praktijk)voorbeelden. Scholen zijn in een aantal gevallen wettelijk verplicht de ouders te raadplegen.
Deel bericht

Ouderorganisaties willen integrale aanpak thuiszitters

22.02.19
Twee ouderorganisaties dringen er bij de Tweede Kamer op aan de thuiszittersproblematiek integraal aan te pakken met behulp van de adviezen uit het recent verschenen rapport van Marc Dullaert. Ouders en Onderwijs toont een overzicht van de problemen waar ouders in de praktijk tegenaan lopen.
Deel bericht

Julia (11) gaat al 1,5 jaar niet naar school

22.02.19
Er zijn steeds meer kinderen die lange tijd niet naar school gaan. Politici maken zich grote zorgen over deze groep, die thuiszitters worden genoemd. Julia van 11 is ook een thuiszitter. Ze gaat al anderhalf jaar niet naar school. Julia is hoogbegaafd en volgens haar moeder paste het werk op haar laatste school niet goed bij Julia. Ze werd niet genoeg uitgedaagd en verveelde zich.
Deel bericht

Kamer: financiering scholen ernstig gehandicapte kinderen eenvoudiger

22.02.19
Het moet voor ouders van ernstig gehandicapte kinderen eenvoudiger worden om een schoolplek voor hun kroost gefinancierd te krijgen. Nu moeten ze nog langs verschillende loketten om het geld bij elkaar te krijgen. De Tweede Kamer wil dat daar een einde aan komt. De regeringspartijen willen één loket, waar de ouders alles kunnen regelen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)