Jacobine Geel en Hans de Jong nieuwe leden Raad van Toezicht Stichting Petje af Nederland

07.06.18

Met groot genoegen maakt Stichting Petje af bekend dat met ingang van 1 juni Jacobine Geel en Hans de Jong zijn toegetreden als leden van de Raad van Toezicht.

Jacobine Geel (1963) is voorzitter van het bestuur van GGZ Nederland en presentatrice van het televisieprogramma Jacobine op zondag (KRO-NCRV). Hans de Jong (1957) is president van Philips Nederland en onder andere bestuurslid van VNO-NCW en FME. Beiden zijn toegetreden tot de Raad van Toezicht van Stichting Petje af Nederland

Over Petje af
In Nederland zijn gelijke kansen voor ieder kind nog niet vanzelfsprekend. Stichting Petje af is er al jaren van overtuigd dat de plek waar de wieg heeft gestaan, nooit de kansen in de toekomst mag bepalen. Daarom organiseert zij weekendscholen voor kinderen van 10 tot en met 14 jaar uit sociale achterstandssituaties. Middels een praktijkgerichte onderwijsmethode ontdekken kinderen de wereld en komen zij in aanraking met verschillende rolmodellen, kunst en cultuur. De kinderen worden zich bewust van hun talenten, ontwikkelen een positief zelfbeeld en perspectief voor de toekomst.

Bijvoorbeeld Yassine; hij is elf jaar en zit al bijna drie jaar op Petje af. Het themablok Ondernemen vond hij het meest inspirerend. “Ik word later psychiater en dan begin ik mijn eigen psychiatriepraktijk zodat ik kinderen kan helpen die ADHD hebben.”

Jacobine Geel en Hans de Jong willen er graag aan bijdragen om meer kinderen een kans op een betere toekomst te bieden.

“Vanuit mijn functie bij GGZ Nederland weet ik hoe moeilijk het is om binnen de gezinnen waar deze kwetsbare jongeren opgroeien, mogelijkheden te blijven zien. Het is heel mooi dat Petje af hen helpt om hierin stappen te zetten. Ik zet mij er graag voor in om kinderen een kans te geven. Kinderen én hun ouders, want dat vind ik een van de sterkste kanten van de aanpak van Petje af; dat ook de ouders bij het proces betrokken worden”, aldus Jacobine Geel.

Via de kinderen bouwt Petje af aan een krachtige en betrokken samenleving. Hans de Jong: “Door ons in te zetten voor deze nieuwe generatie krijgen wij er als bedrijven uiteindelijk jonge, enthousiaste medewerkers voor terug. Het is een win-win situatie, voor de kinderen en voor het land in zijn geheel.”

Groei
Directeur-bestuurder Brecht van Schendel van Petje af Nederland is verheugd dat, na het toetreden van Bernard Wientjes per 1 februari, ook Jacobine Geel en Hans de Jong zitting nemen in de Raad van Toezicht. Petje af is gegroeid naar een landelijke organisatie en start het nieuwe schooljaar met 17 weekendscholen door het hele land. “Ik ben heel blij dat deze Raad van Toezicht zijn expertise en kennis wil inzetten om nog meer Petje af-locaties op te richten en meer kinderen in Nederland te helpen”, aldus Brecht van Schendel.

Petje af organiseert al 11 jaar weekendscholen. Dit doet zij in samenwerking met haar founding partners: het Oranje Fonds, Stichting Kinderpostzegels en ondernemersnetwerk De Nederlandsche Maatschappij voor Nijverheid en Handel. Om de landelijke groei te bewerkstelligen is naamsbekendheid, steun en draagvlak bij de gouden driehoek van onderwijs, overheid en het bedrijfsleven van groot belang.

Meer informatie over Petje af? Kijk dan op www.petjeaf.nl.
Deel bericht
(advertentie)

Laptop voor Apeldoornse brugklassers uit minimagezinnen

15.08.18
De Stichting Leergeld schiet toekomstige brugklassers uit Apeldoornse minimagezinnen te hulp. Als hun ouders niet genoeg geld hebben om een laptop te bekostigen trekt Leergeld Apeldoorn-Voorst in de portemonnee, in de vorm van een voucher van vierhonderd euro. Ongeveer 250 kinderen komen daarvoor in aanmerking.
Deel bericht

Leraren adviseren: blijf stampen tijdens de vakantie

04.08.18
Ouders moeten hun kinderen tijdens de zomervakantie bijspijkeren. Dat vinden basisschoolleraren. De leraren constateren dat ouders minder tijd steken in lezen, rekenen en schrijven met hun kinderen. Daardoor hebben meer leerlingen na de zomervakantie hulp nodig om weer op het niveau van daarvoor te komen.
Deel bericht

Onderzoek: Zwemmen kun je snel verleren

31.07.18
Je denkt misschien dat je goed kunt zwemmen als je een zwemdiploma hebt gehaald. Maar uit onderzoek blijkt dat kinderen dat al snel verleren. Al na een paar maanden kunnen ze veel minder goed zwemmen. Vooral in natuurwater vinden veel kinderen het lastig. Om het niet te verleren, moet je volgens de onderzoekers ook je C-diploma halen én regelmatig blijven zwemmen.
Deel bericht

Leergeld introduceert starterspakket middelbare scholen

30.07.18
Omdat niet iedere ouder een rugtas of schoolmateriaal voor zijn/haar kersverse brugpieper kan kopen, start Stichting Leergeld Lelystad met het ‘startpakket voor de middelbare school’, bedoeld voor kinderen die naar dr brugklas gaan. Het pakket bevat een zelf uit te kiezen rugzak en schoolmateriaal, zoals een rekenmachine, liniaal, geodriehoek en schriften.
Deel bericht

Oplichtingspraktijken met Bosatlas, rekenmachines en schoolboeken

27.07.18
De Bosatlas, grafische rekenmachines en studieboeken blijken gewilde objecten om mensen mee op te lichten. Bij het Landelijk Meldpunt Oplichting zijn tientallen meldingen binnengekomen van oplichting met schoolspullen.Mensen met schoolgaande kinderen zoeken zelf of ze worden benaderd door verkopers van schoolspullen. De slachtoffers betalen vooruit, maar er wordt nooit geleverd.
Deel bericht

Veel kinderen hebben een ibf (internet best friend)

25.07.18
In de Jeugdjournaal-app lieten veel kinderen weten dat ze ibf's hebben. Dat staat voor internet best friend en zijn vrienden die je online ontmoet. Veel kinderen blijven alleen online vrienden, maar soms zoeken ibf's elkaar in het echt op. Volgens deskundigen moet je dan wel voorzichtig zijn. Neem bijvoorbeeld een van je ouders mee of deel je locatie.
Deel bericht

Schermloze zomervakantie: resetten van relaties of los van realiteit?

24.07.18
De zomervakantie is in heel Nederland begonnen. Voor veel kinderen is het zonder school en sport zoeken naar een invulling van de dag, toch is daar gelukkig altijd nog... de telefoon. Maar hoe krijg je je kinderen los van dat scherm? Voor veel ouders is smartphone- en tabletgebruik in de vakantie een dilemma.
Deel bericht

'Laat je kind ook tijdens de vakantie veel lezen'

15.07.18
Kinderen die tijdens de zomervakantie geen boeken lezen kunnen wel twee leesniveaus terugzakken. Daarom roept de stichting Kinderzwerfboek op om vooral tijdens de zomervakantie boeken te lezen.
Deel bericht

School maakt gezichten leerlingen zwart op foto: 'Privacy staat voorop'

13.07.18
Jan Kruitbosch kan het nog steeds niet geloven toen één van zijn pleegkinderen thuiskwam met een doos vol werkjes en schoolfoto's van de basisschool. Om privacyredenen had de school de gezichten van alle medeleerlingen zwart gemaakt, zodat ze onherkenbaar waren.
Deel bericht

School in Mijdrecht opnieuw decor Luizenmoeder

12.07.18
Volgens producent Bing vormt de school in Mijdrecht het ideale decor voor de serie die vorige maand de Zilveren Nipkowschijf won. Na het succes van het eerste seizoen wil Bing in het voormalige schoolgebouw ook graag seizoen twee opnemen. Het gemeentebestuur heeft daarmee ingestemd.
Deel bericht

Kind wordt te veel beschermd door volwassenen; hoe, wat en de gevolgen

11.07.18
Kinderen van nu durven niet meer te klauteren en klimmen. Zet een aantal uitdagende situaties voor ze klaar in de gymzaal en leerlingen weten niet wat ze moeten doen. Tot die ontdekking kwam groepsleerkracht Judith Stolwijk. De oorzaak? Die ligt bij de ouders en docenten. Uit angst voor risico's laten volwassen te weinig toe waardoor kinderen hun grenzen niet leren kennen, zegt Stolwijk.
Deel bericht

Sprookjes worden al eeuwen aangepast, 'maar de essentie blijft'

10.07.18
Het magische getal zeven staat centraal bij veel sprookjes: van de zevenmijlslaarzen tot Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Niet voor niets riep de Efteling de zevende dag van de zevende maand (7 juli) uit tot de Dag van het Sprookje. Hoe staat het er tegenwoordig eigenlijk met deze vaak oude verhalen voor? NU.nl vroeg het twee deskundigen.
Deel bericht

RIVM: Kinderen in gevaar door te veel energiedrank

07.07.18
De risicogroep consumeert regelmatig drie blikjes energiedrank per dag of meer. Deze veeldrinkers hebben volgens het RIVM ook andere problemen: ze hebben vaker dan leeftijdsgenoten te maken met scheidende ouders of mishandeling, roken meer en gebruiken regelmatig alcohol en harddrugs.
Deel bericht

Drie kleine scholen in Noord-Groningen zijn gered

07.07.18
De basisscholen in Pieterburen, Garnwerd en Adorp blijven open. Dat hebben de leraren en ouders te horen gekregen van schoolbestuur Lauwers en Eems. De scholen werden de afgelopen jaren bedreigd, omdat ze te weinig leerlingen hadden. De ouders hebben zich verzet tegen de sluiting.
Deel bericht

School is discussie over gezonde traktaties beu: alleen nog een taart van karton

07.07.18
Vanaf volgend schooljaar zijn traktaties niet meer welkom bij basisschool Het Talent in Lent. In plaats van de ouderwetse cupcakes of zakjes snoep viert de school kinderverjaardagen voortaan met zelfgekozen slingers en een kartonnen taart. Als alternatieve traktatie mag het kind kiezen uit een paar activiteiten, zoals langer buitenspelen, een spelletje of de hele dag naast een vriendinnetje zitten
Deel bericht

Definitieve streep door kleutertoets

06.07.18
Kleuters hoeven niet langer op de basisschool onderworpen te worden aan toetsen die hun voortgang testen. Het kabinet zet daar nu definitief een streep doorheen, melden bronnen aan De Telegraaf.
Deel bericht

Reddingsbrigade aan ouders: 'Kijk niet op je telefoon, maar naar je kind'

04.07.18
Strandwachten in heel Nederland zien ouders aan het water naar hun telefoon turen. Nu waarschuwt de Reddingsbrigade Nederland de ouders: let niet op de smartphone, maar op de kinderen.Maar ouders zijn echt de eerst verantwoordelijken voor hun kind. Er zijn zo veel mensen op het strand, het is onmogelijk om iedereen in de gaten te houden.''
Deel bericht

Belang ouderbijdragen steeds groter

03.07.18
Met een ouderbijdrage krijgt een kleine groep scholen er bovenop de rijksbijdrage gemiddeld 10 procent aan inkomsten bij. Ouders die kleinere klassen willen, moeten betalen. ‘De afgelopen jaren is er enorm door de overheid op het onderwijs bezuinigd’, en daarom vraagt een algemeen bijzondere school voor de vakleerkrachten en kleine klassen een vrijwillige ouderbijdrage van meer dan 1000 euro.
Deel bericht

Deze moeder gaat met een podcast op de bres voor beter onderwijs

02.07.18
Pettersson was het Zweedse onderwijs gewend, waar kinderen veel ruimte hebben, mogen spelen en waar meer en hoger opgeleide leerkrachten voor de klas staan. En daar gaat het over in haar podcast Opgejaagd; de kwaliteit van het onderwijs. Pettersson interviewt andere ouders, leerkrachten, experts en draait ze dagen mee in klaslokalen.
Deel bericht

Eerste Hulp bij Thuiszitten: 4000 kinderen met autisme zitten gedwongen thuis

29.06.18
Naar schatting vierduizend kinderen met autisme tussen de 4 en 18 jaar zitten gedwongen thuis, omdat ze geen passend onderwijs krijgen. Dat moet veranderen, zegt Monique Post van de stichting Vanuit autisme bekeken (VAB).
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)