Taaltraject Samenleren van start: voor ouders van peuters en kleuters in Groningen

12.09.18

Taaltraject Samenleren van start: voor ouders van peuters en kleuters in Groningen.

Samen laaggeletterdheid in de stad Groningen tegengaan: voor dit doel zetten verschillende Groningse welzijnsinstellingen zich sinds maandagmiddag gezamenlijk in. Zij doen dat met het project ‘Samenleren’: een cursus voor Groningse ouders van jonge kinderen om hun taalvaardigheid te vergroten. Het officiële startschot klonk op maandag 10 september om 15.00 uur bij Molendrift.

Wethouder Van der Schaaf was ook aanwezig en zei het volgende: “De gemeente Groningen streeft naar een samenleving waarin iedereen gelijke kansen heeft en iedereen mee kan doen. Problemen met lezen en schrijven vormen voor veel mensen een belemmering om volop deel te nemen aan het dagelijkse leven. Daarom steunen we dit project van harte”.

www.samenleren050.nl
Tijdens de openingshandeling legden de samenwerkingspartners een levensgrote Samenleren-puzzel. Ook kregen de aanwezigen meer informatie over hoe Samenleren tot stand is gekomen en hoe ze zich hier de komende tijd voor kunnen inzetten. Zo kunnen ze helpen door campagnemateriaal te verspreiden en zo ouders te wijzen op Samenleren of door ouders te helpen bij het aanmelden. Aanmelden kan via het formulier op www.samenleren050.nl.

Samenleren
Samenleren wil de taalvaardigheid van laagtaalvaardige ouders in Groningen vergroten. Daarnaast moet het de communicatie over taal tussen ouder en kind over taal stimuleren. Dat is belangrijk, omdat helaas blijkt dat er in Nederland steeds meer mensen laaggeletterd zijn. Het stimuleren van taalinteractie tussen ouder en kind is van positieve invloed op de taalontwikkeling van kinderen. Samenleren wordt gesubsidieerd vanuit het landelijke project ‘Tel Mee Met Taal’. Het doel van Tel Mee Met Taal is om laaggeletterdheid in Nederland te bestrijden en te voorkomen.
Deel bericht
(advertentie)

‘Lastig om bij pesten naar leraar te stappen’

17.09.18
De aandacht voor pesten op school is groot, maar leidt er nog niet toe dat kinderen er makkelijk mee naar de leerkracht stappen. De Week Tegen Pesten richt zich dit jaar daarom specifiek op de leraren, om hen daar meer bewust van te maken.
Deel bericht

Zijn kleuters zich bewust van de taal die ze leren?

16.09.18
Zijn kinderen zich bewust van de talige regels die zij leren? Een aantal eerdere blogs eindigde ik met die cliffhanger. Op die vraag kan ik nu enigszins een antwoord geven, maar daar komt wel weer een nieuwe cliffhanger voor in de plaats.
Deel bericht

Opinie | Pesten is probleem van ons allemaal

15.09.18
Het is de Week van het Pesten. Pesten is een complex probleem waar we te weinig van weten. Leerkrachten worden onvoldoende getraind om het aan te pakken.
Deel bericht

Week Tegen Pesten 2018 van 17 t/m 21 september

15.09.18
Dit jaar is de Week Tegen Pesten georganiseerd rond het thema Laat je zien! En daarmee bedoelen we jou als leraar. Leerlingen moeten weten dat ze hun leraren kunnen vertrouwen. Zodat ze je weten te vinden en om hulp durven te vragen bij pesten.
Deel bericht

Ouders Amsterdam halen massaal peuters van voorschool vanwege kosten

13.09.18
Ouders halen massaal hun kinderen van de voorschool nu die geld kost. In buurten waar het peuteronderwijs belangrijk is, is de terugloop het grootst.
Deel bericht

Schoollaptop voor veel ouders te duur

09.09.18
De ouderorganisatie Ouders&Onderwijs slaat alarm over het feit dat sommige ouders van middelbare scholieren grote moeite hebben om dure digitale leermiddelen, zoals laptop of tablet voor hun kroost te bekostigen. 20 procent heeft er grote moeite mee, 9 procent van de ouders lukt het helemaal niet om die te betalen.
Deel bericht

Oproep Rode Kruis aan ouders: Leer kind al jong 112 bellen

09.09.18
Leer kinderen al vanaf hun zesde in welke situaties zij 112 moeten bellen. Die oproep doet het Rode Kruis aan ouders. Uit een peiling van de hulporganisatie blijkt dat veel jonge kinderen niet weten hoe en wanneer zij alarm moeten slaan.
Deel bericht

Negatief gedrag positief benaderen doe je zo

08.09.18
Om iets te kunnen leren moet een kind fouten maken, ondeugend zijn, grenzen overtreden, liegen, bedriegen en misschien wel eens iets stelen. Wat wij als ouders en opvoeders meestal doen als een kind een regel overtreedt of iets fout doet,...
Deel bericht

Herziene 'handreiking medisch handelen in het basisonderwijs'

08.09.18
Met de herziene en aangescherpte 'handreiking medisch handelen in het basisonderwijs' voert de PO-Raad de motie van Van Meenen14 uit. Het verlenen van medische zorg of jeugdhulp valt niet onder de zorgplicht van scholen: scholen zijn niet verplicht om medische handelingen te verzorgen en ook individueel personeel kan niet worden verplicht de handelingen te verrichten.
Deel bericht

Instagram komt met een speciale handleiding voor ouders van tieners

08.09.18
Instagram heeft een speciale handleiding gelanceerd voor ouders van tieners. Volgens de makers begrijpen ouders de app vaak niet, terwijl tieners er veel tijd op doorbrengen. De handleiding legt uit hoe de app werkt en leert ouders meer over de privacy-instellingen.
Deel bericht

Onderzoek naar sharenting: hoe zien ouders de privacy van hun kind?

07.09.18
De Britse communicatiewetenschapper Sonia Livingstone leidt een groot onderzoeksproject over online privacy, waarbij het hele gezin betrokken wordt. Zo voerde haar team onder andere een studie uit naar de opvattingen van ouders over de privacy van hun kinderen. Linda Duits zet de uitkomsten op een...
Deel bericht

Ouders willen voortgezet vrijeschool onderwijs in Uden

06.09.18
Liefst volgend schooljaar al zou er in Uden een nieuwe school moeten zijn voor voortgezet vrijeschool onderwijs. Een groep ouders is al enige tijd met de voorbereidingen bezig en hoopt met zo'n zestig leerlingen van start te kunnen. Zij denken meer aan een vmbo-vrijeschool onder de vlag van een bestaande onderwijsinstelling.
Deel bericht

Kinderen delen meer met ouders: ‘Zelfs papa praat over emoties’

06.09.18
Jongeren vinden het niet meer erg om thuis over hun angsten of enge dromen te praten. Ze delen hun zorgen met hun vader en hun moeder, blijkt uit onderzoek. Vooral vaders zijn beter geworden om te praten over hun emotie. "Mijn dochter is een papa's kindje, ik begrijp haar beter dan haar moeder." Vaders van nu willen vaak anders zijn dan hun eigen vader die vroeger vaak weinig thuis was.
Deel bericht

Ook royals gaan terug naar school: welke buitenlandse (elite)scholen zijn onder hen geliefd?

03.09.18
Buitenlandse scholen zijn vaak geliefd bij royals omdat ze er hun talen kunnen bijschaven, zich kunnen onderdompelen in verschillende culturen en er een tijdje in de luwte leven zonder pers en pottenkijkers. Welke scholen zijn populair bij royals om hun middelbare studies af te ronden? We laten u een kijkje nemen in vier prestigieuze internationale instituten.
Deel bericht

Hoe vrijwillig is de vrijwillige ouderbijdrage?

03.09.18
De redactie van RADAR ontving meldingen van scholen die het niet zo nauw nemen met de regels. Ze laten leerlingen voor allerlei activiteiten betalen of dreigen de gratis schoolboeken pas te leveren als het geld voor de werkweek is overgemaakt. Als ouders de bijdrage niet kunnen betalen moet de school een alternatief bieden. Een leerling mag toch mee of krijgt een alternatief programma.
Deel bericht

Pubertijd: Drama of genieten?

02.09.18
En dan op een dag hoor je je kind een rare uitspraak doen of merk je dat je kind iets heeft gedaan wat je nooit had kunnen bedenken. Welkom: Je kind is puber geworden, de pubertijd is ingetreden en de … Lees verder ? Het bericht Pubertijd: Drama of genieten? verscheen eerst op blog kinde...
Deel bericht

[EduAd] Kom shoppen in Ochten op 29 september

31.08.18
Shop hartverwarmende koopjes voor de kinderopvang, basisonderwijs of thuis. Bouwmaterialen, puzzels, speelgoed, fietsjes, meubilair, creatief materiaal en veel meer voor leuke prijsjes. We zien je graag zaterdag 29 september in Hartje Ochten!
Deel bericht

Opinie - Een kneiterhoog IQ en toch blijven zitten

21.08.18
Hoeveel ellende onderwijs dat niet past kan betekenen, heeft mijn dochter van inmiddels 9 jaar ons wel duidelijk gemaakt. Huilend en krijsend zat ze op de fiets toen we haar naar de kleuterklas brachten. Op school gedroeg ze zich voorbeeldig. Juf wilde wel een klas vol van zulke meisjes. Thuis brak de pleuris uit. Altijd ruzie, altijd boos. Van hoogbegaafdheid wisten we toen nog niets.
Deel bericht

De scholen zijn weer begonnen .....

21.08.18
en (Twitterende) ouders zijn als een kind zo blij.... Het was weer vroeg maandagochtend, maar desondanks sprongen de meeste vaders en moeders hun bed uit. De scholen zijn namelijk in het zuiden van het land weer begonnen. Vreugde alom op Twitter. Van de ouders, althans.
Deel bericht

Brugklassers opgelet: fietsen naar nieuwe school is niet zonder gevaar

21.08.18
De oproep om met de fiets of lopend naar school te gaan, is vooral gericht aan ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd. Die pakken in toenemende mate de auto, zodat ze daarna meteen door kunnen naar hun werk. Niet alleen creëren ze daarmee een plaatselijke file voor de school, het leidt er ook toe dat ‘de achterbankgeneratie’ aan fietservaring inboet.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)