Ouders Amsterdam halen massaal peuters van voorschool vanwege kosten

13.09.18
Ouders halen massaal hun kinderen van de voorschool nu die geld kost. In buurten waar het peuteronderwijs belangrijk is, is de terugloop het grootst.
Deel bericht
(advertentie)

Brochure ‘Omgaan met armoede op scholen’

13.06.19
De ministeries van OCW en Sociale Zaken hebben de brochure Omgaan met armoede op scholen gepubliceerd. In deze brochure staan voorbeelden van hoe scholen omgaan met armoede in gezinnen. Een van de scholen die wordt belicht, is openbare scholengemeenschap Winkler Prins in Veendam. Deze school staat ouders met geldzorgen bij met drie financiële coaches.
Deel bericht

Waarom worden er geen back-ups gemaakt van examens?

07.06.19
Onderwijsinstellingen kunnen zelf kiezen of ze dat wel of niet doen. Het is bijv. niet duidelijk of een kopie dezelfde rechtsgeldigheid heeft als het originele exemplaar. Die kopieën moeten dan ook nog eens onder begeleiding worden gemaakt. Zowel het Ministerie als de Onderwijsinspectie zeggen bovendien dat het risico op dat het mis gaat eigenlijk vrij klein is.
Deel bericht

Aanbod vormingsonderwijs móet in schoolgids staan!

07.06.19
In de schoolgids van elke openbare basisschool moet met ingang van het schooljaar 2019-2020 staan vermeld dat ouders voor hun kinderen kunnen kiezen voor een uur per week levensbeschouwelijk of godsdienstig vormingsonderwijs. Op verzoek van de ouders kan het bevoegd gezag een aanvraag doen bij het Centrum voor Vormingsonderwijs dat deze lessen verzorgt.
Deel bericht

Goese school overtuigt de meeste ouders om niet met mobieltje te rijden

07.06.19
Leerlingen van de Bisschop Ernst School in Goes hebben de meeste ouders overtuigd om geen mobieltje te gebruiken in het verkeer. Daarvoor kreeg de school een prijs. Er deden 26 basisscholen mee met de actie.De wedstrijd was een verlengstuk van de landelijke actie om verkeersdeelnemers op te roepen om altijd 'MONO' te rijden, dus niet bellend of append achter het stuur.
Deel bericht

Aantal thuiszitters omlaag? Zij kregen het voor elkaar

04.06.19
Het is een hardnekkig probleem: hoe krijgen we alle kinderen en jongeren in Nederland met succes naar school? Die vraag staat ook dit jaar weer centraal in de Landelijke Actieweek Thuiszitters. In dit filmpje vertellen bestuurders uit de regio’s Breda, Utrecht en IJssel-Vecht over hun succesvolle aanpak. Een cruciaal ingrediënt bij alle drie: je moet van elkaar weten wat je doet.
Deel bericht

Wat hebben we aan het advies van de WHO over schermtijd?

04.06.19
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceerde onlangs een advies over de mediaopvoeding van kinderen onder de 5 jaar. Justine Pardoen (Bureau Jeugd en Media) reageert. "Mediaopvoeding is meer dan zorgen over schermtijd."
Deel bericht

Hoe kan onrecht een geschenk zijn voor kinderen?

02.06.19
Of je het nu leuk vindt of niet: Ieder kind krijgt ermee te maken. En er zijn iedere dag talloze voorbeelden waar kinderen zich doorheen moeten worstelen.Denk maar eens aan een onterechte boze opmerking van ouders of de leraar.
Deel bericht

Blind door je beeldscherm?

02.06.19
Steeds meer kinderen en jongeren zijn bijziend. Een deel van hen loopt risico om op latere leeftijd slechtziend of zelfs blind te worden. In tegenstelling tot wat velen denken, zijn beeldschermen niet de grootste boosdoener. Maar wat dan wel? NEMO Kennislink zocht het uit.
Deel bericht

Amsterdam gunt ieder kind een schoolreisje

01.06.19
Amsterdam treft een regeling zodat kinderen uit minimagezinnen toch kunnen meedoen aan een schoolreisje, een viering of een sportdag. De regeling loopt via de Stadspas. Ouders met zo'n Stadspas kunnen die laten scannen bij de basisschool van hun kind. Per gescande pas maakt de gemeente 50 euro over aan de school, die daarmee buitenschoolse activiteiten kan betalen.
Deel bericht

Nationale Overblijfdag 6 juni 2019

27.05.19
Voor het vijfde jaar op rij initieert het Overblijf Magazine de Nationale Overblijfdag. De eerste donderdag in juni is de dag waarop de ruim 60.000 veelal vrijwillige medewerkers in de TussenSchoolse Opvang (TSO), ofwel overblijven op de basisschool, erkenning krijgen voor het belangrijke werk dat zij doen ten behoeve van zo'n 600.000 overblijvertjes dagelijks.
Deel bericht

Gameverslaving?

26.05.19
Wat zijn de criteria om je zorgen te maken over gamegedrag van je puber?Wanneer moet je je zorgen maken en wanneer kun je ze rustig laten zitten?Veel ouders zijn bang dat hun puber teveel aan het gamen is.
Deel bericht

Oostenrijks parlement verbiedt hoofddoeken op basisscholen

17.05.19
In Oostenrijk heeft het parlement een wet goedgekeurd die het dragen van een hoofddoek in basisscholen verbiedt. Het gaat volgens de maatregel om ‘elk kledingstuk met ideologische of religieuze achtergrond dat het hoofd bedekt’. De regering maakte duidelijk dat de tulband van sikhs of joodse keppels wel nog toegelaten zijn.
Deel bericht

Vierdaagse schoolweek door lerarentekort: 'Alleen de Efteling is hierbij gebaat'

13.05.19
[+ video] Het lerarentekort brengt ouders in de problemen. De dochter van Jeroen kreeg van haar school te horen dat ze vanaf nu een vierdaagse schoolweek had. De oplossing was bedoeld om de druk op de leraren te verlichten, maar legde de taak van docent nu bij de ouders. Jeroen moest zelf les gaan geven.
Deel bericht

Hoe leer je kinderen omgaan met zakgeld

12.05.19
Het is bewezen dat kinderen die al jong leren omgaan met geld minder snel op latere leeftijd in de schulden komen.Dit betekent dat het nuttig is om kinderen al jong zakgeld te geven en op zeker moment ook kleedgeld te …
Deel bericht

School vraagt 1 euro per dag om boterhammen op te eten (B)

07.05.19
Basisschool De Vlek in Dendermonde vraagt 1 euro per dag om je kind ’s middags zijn boterhammen te laten opeten. “Nochtans moet een school het toezicht organiseren voor een hele schooldag”, zegt Jan De Groef die een boze mail stuurde naar het Informatiepunt voor Ouders en Leerlingen in het Basisonderwijs.
Deel bericht

School hoeft gescheiden ouder niet te helpen

07.05.19
Scholen zijn geen partij in een vechtscheiding tussen ouders. Ze hoeven de omgangsregeling van gescheiden ouders niet te faciliteren, oordeelt de Landelijke Klachtencommissie. Wanneer de omgangsregeling niet kan worden nageleefd en wanneer de ouders daarover onderling geen nieuwe afspraak kunnen maken, moeten zij zich weer richten tot de rechter, niet de school, oordeelde de commissie.
Deel bericht

Zonder pukkels op de schoolfoto

06.05.19
Nu heeft de schoolfoto steeds vaker de uitstraling van een professionele studioshoot. Kinderen worden standaard in verschillende poses gefotografeerd. In hippe decors, op trampolines of zittend op oude fruitkistjes, een schapenvacht of een ouderwetse lessenaar. Volgens schoolfotografen zijn het juist de ouders en de scholen die steeds hogere eisen zijn gaan stellen.
Deel bericht

Passend onderwijs gaat thuiszittersproblematiek niet oplossen

06.05.19
Je kunt wetten en regels maken wat je wilt, als ouders niet het gevoel hebben dat hun kind op school welkom is, gaan ze ‘shoppen’. Daarom, concludeert de NRO, daalt het aantal thuiszitters niet. Overigens: Ouders zijn gemiddeld tevreden over de leerlingenzorg binnen passend onderwijs
Deel bericht

Duitsland wil mazelenprik verplichten op crèches en scholen

06.05.19
Als het aan de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn ligt, wordt een inenting tegen mazelen vanaf 1 maart volgend jaar verplicht voor kinderen op crèches en scholen. Om verspreiding van mazelen te voorkomen, moet minstens 95 procent van de kinderen zijn ingeënt. Die vaccinatiegraad wordt in Duitsland niet gehaald.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)