Minder spijbelaars voor de rechter: boete of taakstraf is zinloos

06.11.18
Het aantal ouders en leerlingen dat wegens schoolverzuim voor de rechter moet komen, daalt hard. Oorzaak: justitie en leerplicht kijken meer naar de problemen die aan de basis van het spijbelgedrag liggen. Ze leggen alleen nog straffen op als leerlingen op geen enkele andere manier terug naar school zijn te krijgen en vrijwillig niet willen meewerken.
Deel bericht
(advertentie)

Kinderombudsman: 'Steeds groter verschil in geluksgevoel kinderen'

20.11.18
De kloof tussen kinderen die gelukkig zijn en kinderen die ongelukkig zijn in Nederland wordt groter. Een op de tien kinderen is ontevreden over het eigen leven en geeft dat een onvoldoende (gemiddeld een 3,8). Het verschil tussen de twee groepen wordt steeds groter, concludeert Kinderombudsman Margrite Kalverboer dinsdag op basis van onderzoek en gesprekken.
Deel bericht

Huiselijk geweld schadelijker dan gedacht voor kinderen

20.11.18
Door het geweld hebben kinderen uit probleemgezinnen vaker dan andere last van traumatische klachten, zoals depressiviteit, angst of PTSS. Ook ervaren kinderen emotionele onveiligheid en verloopt de hechting met ouders moeizaam. Door de psychische schade kunnen kinderen heftig reageren, bijvoorbeeld met vluchtgedrag of juist opstandigheid.
Deel bericht

‘Overwaarderende ouders wakkeren narcisme aan bij hun kind’

18.11.18
Hoe kunnen we kinderen zelfwaardering aanleren zonder narcisten te kweken? Ontwikkelingspsycholoog Eddie Brummelman onderzoekt hoe ouders het zelfbeeld van hun kinderen vorm geven. “Complimenten zijn niet nodig om kinderen tevreden te laten zijn met zichzelf.”
Deel bericht

Tiny Pheninckx van De Rooi Pannen Eindhoven: 'Scholen krijgen wél genoeg geld’

17.11.18
De overheidsbijdrage aan scholen in het VO is wél toereikend, ook bij de huidige digitalisering. Scholen moeten kritischer kijken naar hun eigen financiën en bestedingspatroon. Wij vragen geen ouderbijdrage. Wij zorgen voor de apparaten, laptops, computers. Wij betalen de licentie, wij betalen de boeken. Alles wat de leerlingen nodig hebben voor onderwijs betalen wij en zorgen wij voor.
Deel bericht

Wel gelijke prestaties, geen gelijke kansen

17.11.18
De kansenongelijkheid in het onderwijs is in vijf à tien jaar verdubbeld. Een paar gemeenten geven leerlingen gratis bijlessen zodat ze wél naar havo of vwo kunnen.Salma wil graag havo of vwo doen, en daarna hbo-bedrijfskunde gaan studeren. Vandaar dat ze op maandag, dinsdag en donderdag na een hele dag op school tot zes uur ’s avonds extra lessen volgt,
Deel bericht

Naila en Dennis begeleiden Sinterklaas bij de intocht

17.11.18
Naila en Dennis wonen in de buurt en mogen de hele route met de Sinterklaas meelopen. Ze laten aan Youssef zien hoe de route eruit ziet. Dat kan je zien in de video hierboven. Een huis langs de route is helemaal versierd met snoep! Op het huisje zitten schuimpjes, taai-taai-poppen en heel veel pepernoten.
Deel bericht

Rijk of arm, voor schooladvies maakt het weinig uit

17.11.18
Het is niet zo simpel dat de schooladviezen voor leerlingen van ouders met veel geld vaker worden bijgesteld dan de adviezen voor leerlingen van wie de ouders weinig geld hebben. Dat stelt onderwijsminister Slob in reactie op Kamervragen van de PvdA. Het is volgens hem wel zo dat de adviezen van leerlingen van ouders met een universitaire opleiding vaker worden bijgesteld.
Deel bericht

De kleuter en zijn tablet: weer een stapje wijzer!

15.11.18
Studenten van de Universiteit Leiden onderzochten het mediagebruik van kleuters. Hoeveel uur per dag gebruiken kleuters digitale media? En wat is de invloed op schoolse vaardigheden? In dit artikel lees je de eerste resultaten.
Deel bericht

Intocht Sinterklaas hoeft niet te worden aangepast

14.11.18
De landelijke intocht van Sinterklaas zaterdag op de Zaanse Schans hoeft niet te worden aangepast. Dat volgt op een uitspraak van de rechter in Haarlem in een kort geding. Volgens de rechter is de stichting die het kort geding aanspande niet ontvankelijk.
Deel bericht

Kinderboek De Gorgels in DWDD

13.11.18
Niet alleen de shows van Jochem Myjer zijn een groot succes, ook zijn kinderboeken over 'De Gorgels', geïllustreerd door Rick de Haas, vliegen de winkel uit. De nieuwste in de reeks, 'De Gorgels en het geheim van de Gletsjer', kwam afgelopen week nieuw binnen op nummer 1 in de boeken top 60.
Deel bericht

Project Versterking medezeggenschap gaat door

10.11.18
De rol van de medezeggenschap in het onderwijs wordt steeds belangrijker. Meer transparantie van besturen over het beleid en vooral over de besteding van de middelen is hard nodig. Instemmingsrecht voor de MR op het meerjarig financieel beleid komt er dan ook aan. Daar kunnen veel raden ondersteuning bij gebruiken. Het project ‘Versterking MZ gaat zeker nog een jaar door.
Deel bericht

Ouders vinden gezonde snack ‘zielig voor kind’

08.11.18
Ruim een op de vier ouders vindt het zielig om hun kind alleen maar gezonde tussendoortjes mee te geven naar school. Dat geldt vooral voor jonge ouders. Ze vinden dat er best mag worden getrakteerd op chips of cake. Het onderzoek wijst ook uit dat bijna de helft van de ouders andere ouders erop aankijkt als die een te dik kind hebben.
Deel bericht

Schoolmelkprogramma beoordeeld met een 7,2

08.11.18
Scholen zijn enthousiast over het schoolmelkprogramma, zij geven het gemiddeld een 7,2. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Scholen vinden het wel jammer dat er weinig keuzes zijn in het programma. Zij willen graag een uitbreiding van het assortiment melkproducten.Met subsidie van de Europese Unie betalen ouders minder voor een abonnement op schoolmelk.
Deel bericht

Bordspellen als krachtig leermiddel

07.11.18
Bordspellen als leermiddel inzetten? Heidi van der Westerlaken doet dat in haar klas en ziet de kinderen groeien. Heidi is leerkracht van groep 5 en de Minervagroep, een klas voor meer- en hoogbegaafden met een zorgvraag, en coördinator meer- en hoogbegaafdheid op basisschool Helder Camara in Teteringen.
Deel bericht

Postcode bepaalt nog steeds schoolsucces

07.11.18
We weten het allang en toch blijft het maar voortbestaan: kinderen van laagopgeleide ouders hebben minder kansen dan kinderen van welgestelde, hoogopgeleide ouders. En ja, ook in Nederland, zo blijkt uit het eind oktober 2018 gepresenteerde OESO-rapport Equity in Education.
Deel bericht

Nationaal Schoolontbijt en Gezonde School op de bres voor gezonde leefstijl

06.11.18
Aan het Nationaal Schoolontbijt doen in de week van vijf tot en met negen november een half miljoen kinderen op 2.500 basisscholen mee. Scholen die meedoen krijgen lesmateriaal en een ontbijtpakket. Het ontbijtevenement is officieel ambassadeur van Gezonde School dat deze week haar eerste landelijke congres beleefde.
Deel bericht

Wat als je kind diabetes type 1 heeft en op school zit?

05.11.18
Een week na de diagnose is Elsa als vrijwilliger bij Stichting ‘Zorgeloos met Diabetes naar School’ gaan werken. Ik was niet de enige ouder die zat met de vraag: wat mag en wat moet een school doen? Een kind met diabetes type 1 heeft toezicht nodig. Scholen willen en kunnen de hulp voor leerlingen met diabetes vaak wel bieden. Het loopt echter vast bij directies en protocollen.
Deel bericht

Hoe kunnen ouders jonge kinderen met moeilijk gedrag helpen?

04.11.18
Voor jonge kinderen kan de wereld een overweldigende ervaring zijn. Jonge kinderen hebben nog te weinig woorden tot hun beschikking en ervaren de wereld vooral via hun emoties en dat wat ze aanvoelen bij anderen.
Deel bericht

Lengte van de lunchpauze is zaak van basisschool en ouders

03.11.18
Scholen kunnen prima zelf regelen dat de lunch en de middagpauze gezond en gezellig is en blijft, volgens minister Slob van Onderwijs. Hij reageert hiermee op Kamervragen over een nieuwsitem van het Jeugdjournaal dat leerlingen met een continurooster maar een kwartier de tijd zouden hebben voor hun lunch. Slob vindt dit een zaak van de school en de ouders.
Deel bericht

Scholen VO in Achterhoek presenteren zich aan groep 8

01.11.18
Wat wordt de volgende school? Een belangrijke vraag voor de ruim 2100 groep 8-leerlingen in West-Achterhoek die volgend jaar naar het VO gaan. De VO-scholen in deze regio presenteren zich tijdens de What's Next scholenmanifestatie.De groep 8-leerlingen en hun ouders kunnen maximaal drie verschillende presentaties van 25 minuten bijwonen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)