Na de tijgermoeder, fitmom en helikoptermama is er nu de curlingmoeder

11.02.19
Trendwatchers, moederblogs en sociologen kenden het begrip al, maar sinds de uitzending van De Luizenmoeder gisteravond is het begrip 'curlingmoeder' nu ook bij het grote publiek bekend. 'Curlingmoeder' verwijst naar het type moeder dat alle obstakels voor haar kind uit de weg veegt,
Deel bericht
(advertentie)

Opinie: Begin het schooljaar met een individueel startgesprek

20.08.19
Opinie: Klachten over ouderbetrokkenheid bij de school zijn al minstens een eeuw oud. Een individueel gesprek aan het begin van het nieuwe schooljaar helpt. Eerder bepleitte Titia Wittenberg dat ouders een halt moet worden toegeroepen, en dat we de deskundigheid van leraren beter moeten beschermen.
Deel bericht

De scholen beginnen weer: zo vul je de broodtrommel gezond én origineel

20.08.19
Voor kinderen in Zuid-Nederland is de zomervakantie weer voorbij. De meeste kinderen die naar het VO gaan, komen tussen de middag niet meer naar huis. Dat geldt ook voor steeds meer leerlingen van basisscholen, zeker door de opkomst van het continurooster. De broodtrommels worden weer in de rugzakken gestopt. Het Voedingscentrum geeft tips voor pauzehappen en de lunch.
Deel bericht

SP wil ‘natte’ gymlessen: ‘Alleen zwemles is onvoldoende’

20.08.19
Er moeten ‘natte’ gymlessen komen waarin kinderen leren wat de gevaren zijn van zwemmen in open water. Dat stelt de SP vandaag voor in een nieuw actieplan. Reddingsbrigade Nederland en de Nationale Raad Zwemveiligheid steunen het initiatief. "Er is echt een verschil in kwaliteit. Dus is het essentieel dat het Zwem-ABC overal de standaard is.”
Deel bericht

Duizend laptops ASML naar scholieren uit arme gezinnen

17.08.19
Gratis: duizend laptops, drie jaar oud, technisch perfect in orde, met Windows 10. Stichting Leergeld Veldhoven-De Kempen krijgt deze duizend laptops. Dat loopt via ASML Foundations, dat onderwijsprojecten steunt. De laptops gaan naar scholieren uit het werkgebied van de stichting op middelbare scholen en van wie de ouders onvoldoende middelen hebben om zelf een laptop te betalen.
Deel bericht

Ouders, fiets met je kinderen naar school

17.08.19
De scholen gaan weer beginnen, dus Veilig Verkeer Nederland vraagt om aandacht voor fietsende scholieren. Ouders worden opgeroepen samen met hun kinderen naar school te fietsen of te lopen, en de auto te laten staan. Dit om lastige verkeerssituaties te oefenen.In de eerste weken van het nieuwe schooljaar vallen er op weg naar school veel meer slachtoffers dan in de rest van het jaar.
Deel bericht

Radio 1: Waarom nog steeds zes weken zomervakantie?

16.08.19
Inspecteur-generaal Monique Vogelzang zit aan tafel en legt nog eens uit wat er zo ingewikkeld is aan het loslaten van de huidige vakanties. Je hebt een stabiele basis nodig en voldoende draagvlak onder ouders en medewerkers. Het vraagt, naast goede systemen, om leerkrachten die in staat zijn het onderwijs anders te organiseren. Risico is dat leertrajecten te individueel worden.
Deel bericht

Basisschool de Ontdekkers, voor ander Onderwijs

16.08.19
Vorig jaar is in Oosterbeek particuliere basisschool de Ontdekkers neergestreken. De Ontdekkers is een school voor natuurlijk leren. Kinderen leren op eigen wijze die dingen waar zij interesse in hebben, op de manier die bij hun past. Dit gebeurt uitdrukkelijk in een kleine setting in huiselijke sfeer op basis van gelijkwaardigheid.
Deel bericht

Zomerkampen voor hoogbegaafde kinderen zijn populair

15.08.19
Er komen steeds meer zomerkampen voor kinderen die hoogbegaafd zijn. Veel kampen zitten dit jaar zelfs helemaal vol. Kinderen die hoogbegaafd zijn zeggen dat dit komt doordat het fijn is om met andere hoogbegaafde kinderen om te gaan.Hoogbegaafde kinderen kunnen makkelijker leren, maar voelen zich vaak niet begrepen op school door klasgenoten.
Deel bericht

Aandacht voor scheiding op school?

13.08.19
13 september is de Dag van de Scheiding. Iedere dag horen 200 kinderen dat hun ouders scheiden. Omgaan met scheiding op de basisschool? Dappere Dino's is één van de Gezonde School-activiteiten voor het thema Welbevinden. Deze groepstraining helpt kinderen in groep 3 en 4 van de basisschool om te gaan met de veranderingen tijdens en na scheiding.
Deel bericht

Willekeur bij steun schoollaptop

13.08.19
Arme gezinnen die een schoollaptop voor hun kinderen nodig hebben, zijn in de ene gemeente veel slechter af dan in de andere. Het verschil in de gemeentelijke toelage kan oplopen tot 900 euro, blijkt uit onderzoek van elektronicaketen BCC. Bijna alle gemeenten beschikken over potjes waar ouders met een laag inkomen een beroep op kunnen doen.
Deel bericht

Hoe worden leerlingen met dyscalculie begeleid op school?

08.08.19
Er zijn verschillende mogelijkheden om leerlingen met dyscalculie op school te begeleiden. Ze mogen bijvoorbeeld een rekenmachine gebruiken. De mogelijkheden hangen af van het type onderwijs dat een leerling volgt. In het zorgplan dat elke basisschool heeft, staat welke begeleiding leerlingen met dyscalculie krijgen. Het protocol dyscalculie helpt VO-scholen in de ondersteuning.
Deel bericht

Kamervragen over toegenomen aantal bijlessen in de zomervakantie

08.08.19
De PvdA heeft Kamervragen gesteld aan minister Slob over het bericht van de NOS dat een toenemend aantal basisschoolleerlingen bijlessen volgt in de zomervakantie. Dit zou het gevolg zijn van het lerarentekort. Ook de SP is bezorgd en wijst op de kansenongelijkheid. Dit meldt de Tweede Kamer.
Deel bericht

Opvoeden in de digitale wereld: meer een kwestie van vertrouwen dan controle

07.08.19
Veel ouders houden zicht op de online activiteiten van hun kinderen. Maar er is een verschil tussen betrokkenheid en controle, aldus hoogleraar Van der Hof. Het is belangrijk om balans te vinden tussen privacy en bescherming.
Deel bericht

Moeten ouders en kinderen evenveel vakantie krijgen?

06.08.19
Kinderen hebben langer vakantie dan werkende ouders en bij veel gezinnen zorgt dat voor gepuzzel met bso's, opa's en oma's en logeerpartijen. De vakbond voor werkende mensen vindt daarom dat het beter moet worden geregeld.Er blijven een heleboel weken over waar de kinderen wel vrij zijn, maar de ouders niet. Daarom moeten ouders en kinderen vaker tegelijk vakantie hebben
Deel bericht

Flexibele scholen draaien door in de zomervakantie

06.08.19
Leerlingen en leraren van de basisscholen die meedoen aan het experiment ‘Flexibele onderwijstijden’ gaan soms gewoon dóór in de grote vakantie. Zij nemen later dit jaar vakantie op, of deden dat juist eerder. VVD, CDA en D66 vroegen de minister om flexibilisering van de schooltijden mogelijk te blijven maken in elk geval voor scholen die hun onderwijskwaliteit op orde hebben.
Deel bericht

Rechtbank geeft vader die IQ-test voor dochter eiste geen gelijk

06.08.19
Een vader die bij de rechter eiste dat de basisschool van zijn dochter een IQ-test bij haar zou laten afnemen, heeft geen gelijk gekregen. De rechter vindt dat zo'n IQ-test niet kan plaatsvinden zonder goedkeuring van de moeder. Zij geeft geen toestemming. Volgens de voorzieningenrechter heeft de vader bovendien niet kunnen aantonen dat de school expliciet had toegezegd om de test af te nemen
Deel bericht

Deze kinderen wonen samen in een gezinshuis

03.08.19
Kinderen die niet thuis bij hun eigen ouders kunnen blijven wonen, komen steeds vaker terecht in een gezinshuis. Dat is een huis waar ze geholpen worden met de problemen die ze hebben. Het is een gewoon huis, waar ze ook een eigen kamer hebben. De meeste kinderen hebben ook gewoon contact met hun eigen ouders, maar kunnen door problemen niet bij hen wonen.
Deel bericht

Bijlesscholen zien zomerklandizie toenemen

02.08.19
Het aantal kinderen op de basisschool die in de zomervakantie bijles krijgen, neemt toe. Uit een belronde van het Jeugdjournaal blijkt dat vooral in de grote steden ouders hun kinderen in de zomer laten bijspijkeren. Bijlesscholen zeggen dat de toename mede komt door het lerarentekort op basisscholen. Door lesuitval en de vele wisselingen van leraren zouden kinderen daar minder leren.
Deel bericht

Schoolklas vaart in Amsterdamse Pride-grachten

02.08.19
Met lessenaars, schooluniformen en een groot schoolbord aan boord vaart het ministerie OCW aanstaande zaterdag mee met een eigen onderwijsboot bij de Canal Parade tijdens Pride Amsterdam. Minister Ingrid van Engelshoven vaart samen met tientallen leerlingen, studenten en docenten mee om te vieren dat iedereen zichzelf mag zijn op school.
Deel bericht

Taken van vertrouwensinspecteurs van de Inspectie van het Onderwijs

02.08.19
Een klein team van inspecteurs heeft een bijzondere taak: zij zijn vertrouwensinspecteur. Ouders, leerlingen, docenten, directies en besturen, kunnen de vertrouwensinspecteur raadplegen wanneer zich in of rond de school (ernstige) problemen voordoen op het gebied van: seksuele intimidatie en seksueel misbruik (zedenmisdrijven) psychisch en fysiek geweld discriminatie en radicalisering
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)