5 tips die je helpen om een middelbare school te kiezen

15.05.19
De cito toetsen zijn afgerond en de scores zijn binnen. Weet jij al welke middelbare school je zoon of dochter kiest? Wanneer er veel scholen in de omgeving zijn, wordt de keuze niet makkelijk. Om je goed op weg te helpen, geven we je graag 5 tips.

1. Wat biedt de school aan extra’s?
Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar met extra’s bedoelen we het extra aanbod. Hierbij kun je denken aan een tweetalige school, bèta-klassen, scholen met maatschappelijke projecten of talentontwikkeling. Organiseert de school schooluitjes en hebben deze reizen een sportieve of culturele achtergrond?

2. Het pedagogisch schoolklimaat
Wellicht één van de belangrijkste punten waar je als ouder op moet letten. Voelt je kind zich veilig en lekker in zijn vel op school? Dan leert het ook makkelijker. De kinderen bevinden zich in de puberteit tijdens de middelbare schoolperiode. Dit is een turbulente periode die niet onderschat mag worden. Misschien dat je het thuis al merkt: je kind zoekt de grens op en wordt wat uitdagender. Als de school een goed pedagogisch klimaat heeft, dan weten de leerkrachten precies hoe ze om moeten gaan met dit gedrag. Tegenwoordig zijn er mentors en vertrouwenspersonen waar leerlingen terecht kunnen. Maar hoe kom je erachter of de school een goed pedagogisch klimaat heeft? Bezoek eens een open dag en praat met verschillende leraren en leerlingen. Misschien wonen er in de straat kinderen die naar deze school gaan. Deze ervaringen zeggen meer dan een mooie visie of missie op de website.

3. Vrijheid of structuur, of allebei?
Orde en discipline waren vroeger belangrijke pijlers. Nu zie je in de visie en missie van een school andere normen en waarden voorbij komen. Respect voor elkaar, kijk naar de kracht van het kind, ieder volgt zijn eigen leerroute en ga zo maar door. Digitale technologieën worden steeds meer geïntegreerd in school door middel van computers, laptops en digiborden. Vroeger werd er nog traditioneel lesgegeven, maar nu krijgen de leerlingen steeds meer ruimte om hun eigen pad te volgen. Dit kan bijvoorbeeld tijdens ingerichte leerpleinen waarbij ze op eigen verantwoordelijkheid kunnen leren.

4. Soorten onderwijs
Naast de verschillende richtingen zoals VMBO, HAVO en VWO, heb je ook verschillende scholen. Hierbij kun je denken aan een openbare school of een school met een bepaalde levensovertuiging. Protestants-christelijk, rooms-katholiek of islamitische scholen zijn voorbeelden waar je godsdienstonderwijs kunt volgen. Woon je in Gelderland in de omgeving van Barneveld? Bezoek dan eens verschillende christelijke scholen in de omgeving. Zoek eens op Google naar 'scholen Nijkerk' , 'school Putten' of 'middelbare scholen in Barneveld'. Daar heb je onder andere scholen die uitgaan van een bepaalde levensovertuiging, zoals een christelijke middelbare school.

5. De afstand naar school
Orde en discipline waren vroeger belangrijke pijlers. Nu zie je in de visie en missie van een school andere normen en waarden voorbij komen. Respect voor elkaar, kijk naar de kracht van het kind, ieder volgt zijn eigen leerroute en ga zo maar door. Digitale technologieën worden steeds meer geïntegreerd in school door middel van computers, laptops en digiborden. Vroeger werd er nog traditioneel lesgegeven, maar nu krijgen de leerlingen steeds meer ruimte om hun eigen pad te volgen. Dit kan bijvoorbeeld tijdens ingerichte leerpleinen waarbij ze op eigen verantwoordelijkheid kunnen leren.
Deel bericht
(advertentie)

Ouders willen Heerdese basisschool overnemen zodat kinderen niet hoeven te verhuizen

18.07.19
Een groep ouders van leerlingen van basisschool De Horsthoek in Heerde wil het schoolgebouw overnemen. Daarmee willen ze zeker stellen dat de leerlingen in dat gebouw naar school kunnen en niet hoeven te verhuizen naar de multifunctionele locatie De Heerd. Maar er moet nog heel veel uitgezocht worden
Deel bericht

Kinderen Ugchelen kunnen niet in hun eigen dorp naar school

16.07.19
De basisscholen in Ugchelen zitten vol. De scholen staan goed aangeschreven en zijn ook populair bij ouders die niet in het dorp wonen. Met als gevolg dat voor zeker negentien Ugchelse kinderen geen plek is. Nathan Stukker, wethouder in Apeldoorn, legt uit dat ouders keuzevrijheid hebben. En dat voor alle kinderen een plek is op een school binnen een straal van twee kilometer van hun huis
Deel bericht

Schermverslaving binnen het gezin?

15.07.19
Schermverslaving is binnen veel gezinnen een herkenbaar probleem. Astrid Poot ontwikkelt daarom bij de Familie van Fonk het spel Schermen!. Werk samen aan een nieuwe sociale scherm-norm.
Deel bericht

Acht redenen waarom je pubers serieus moet nemen

14.07.19
Pubers kunnen zooooo dom zijn en zichzelf en anderen met hun acties in moeilijkheden brengen. Maar…… pubers kunnen ook zoooo creatief zijn en voor zichzelf en anderen met hun acties verrassende oplossingen bedenken en uitvoeren. Het is soms ook maar … Lees verder ? Het berich...
Deel bericht

De vrije school bestaat honderd jaar en trekt steeds meer leerlingen

12.07.19
De inspectie heeft zo haar bedenkingen bij de groei.Ze ziet graag dat scholen kinderen klaarstomen voor de arbeidsmarkt en hun de mores van het burgerschap bijbrengen. Onderwijs moet bovendien de talenten van alle leerlingen tot bloei laten komen. Vrije scholen zouden hun succes op deze gebieden beter moeten meten. Probleem: ze hanteren een andere definitie van onderwijssucces.
Deel bericht

Jongen (12) die werd uitgesloten van musical mag nu tóch meedoen

12.07.19
De 12-jarige jongen doet maandag toch mee. Dat heeft de advocaat van de familie laten weten. Dat is de uitkomst van ‘intensief overleg’ tussen de school en zijn ouders. Het kort geding dat morgen plaats zou vinden, gaat daardoor ook niet door.
Deel bericht

Minister: Stint mag komend schooljaar definitief weer de weg op

11.07.19
De stint mag aan het begin van het nieuwe schooljaar definitief weer de weg op. Wel moet de elektrische bolderkar, die vooral door kinderdagverblijven wordt gebruikt, aan bepaalde voorwaarden voldoen, schrijft minister Van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer.Van Nieuwenhuizen heeft met de kinderopvangsector afspraken gemaakt rond de herintroductie van de stint.
Deel bericht

Ook bijdrage voor TTO of technasium vrijwillig

09.07.19
Scholen moeten leerlingen toelaten tot tweetalig of technasium-onderwijs, ook als hun ouders de bijdrage daarvoor niet betalen. Dat benadrukt onderwijsminister Arie Slob. De VO-raad had gepleit voor een uitzondering voor tweetalig onderwijs en technasia. De gedachte daarachter is, dat deze vormen van onderwijs zonder een financiële bijdrage van de ouders onmogelijk is.
Deel bericht

Jongen (12) mag niet meedoen met groep 8-musical, ouders stappen naar rechter

09.07.19
Ouders van een 12-jarige jongen uit Den Haag hebben de basisschool van hun zoon voor de rechter gedaagd. De jongen mag niet meedoen aan de afscheidsmusical. Via de rechter willen ze een rol afdwingen. De afgelopen jaren wisten leerkrachten, zegt de vader, wel om te gaan met het gedrag van zijn zoon, Hij wil alleen antwoorden weten, waarom en hoe.
Deel bericht

Kinderen maken krant over gescheiden ouders

09.07.19
Als je ouders gaan scheiden of misschien al gescheiden zijn, is het soms lastig om daarover te praten. Leerlingen van basisschool Laterna Magica in IJburg bedachten iets om dat een beetje makkelijker te maken. Ze maakten er een krant over.De Scheidkrant is gemaakt 23 leerlingen van wie de ouders gescheiden zijn.
Deel bericht

Scholen in België populair bij ouders in West-Brabant: ‘Op de gang moet je stil zijn’

08.07.19
( +video) Het onderwijs over de grens is al jaren populair bij ouders in West-Brabant. Juf Kelly weet wel waarom: ,,Hier op school in België hebben we meer structuur en discipline.'' BN DeStem liep een dagje mee op twee basisscholen in Essen, vlak voor de zomervakantie.
Deel bericht

Gebruiken ouders hun mobieltjes te veel?

07.07.19
Appen, bellen, spelletjes spelen, werkmail checken of zelfs Netflix kijken. Niet alleen kinderen zijn veel met hun mobieltjes bezig, ook volwassen kunnen er wat van. De helft van de kinderen vindt zelfs dat hun ouders te veel met hun telefoon bezig zijn. 1 op de 3 kinderen zegt dat hun ouders verslaafd zijn aan hun telefoon.
Deel bericht

Amsterdam: Ouders die om schoolloting naar rechtbank stapten krijgen ongelijk

06.07.19
De Rechtbank Amsterdam vindt niet dat het lotingssysteem voor een plek op de middelbare scholen, faalt. De rechter begrijpt hun teleurstelling, maar vindt het ook terecht dat de zeven leerlingen handmatig zijn geplaatst, omdat OSVO een plaatsingsgarantie had gegeven. De regels zijn gewoon gevolgd.
Deel bericht

Verlenging van de kleuterperiode verkleint ontwikkelingsachterstand niet

04.07.19
Verlenging van de kleuterperiode lijkt geen goede remedie tegen ontwikkelingsachterstanden. Kleuterbouwverlenging kost de leerling een extra jaar, terwijl het in groep 8 geen voordeel meer oplevert. Bovendien is het een dure maatregel. Ook is geen bewijs gevonden voor de aanname dat doorkleuteren juist voor leerlingen met laagopgeleide ouders of een migratieachtergrond positief uitpakt.
Deel bericht

Meester Max genomineerd voor internationale award

03.07.19
Meester Max, een onderwijsinitiatief van Rob Surminski uit Melderslo, is genomineerd voor de NBCC Stronger Together Award 2019. Deze wordt uitgereikt op 11 juli in het Conservatorium Hotel in Amsterdam tijdens het North Sea Neighbours Dinner. Op de nominatielijst staan naast Meester Max ook Heineken, Philips, Schiphol, Unilever en Tony’s Chocolonely.
Deel bericht

Gescheiden ouders worstelen met diploma-uitreiking kind: 'Ga vooral samen'

01.07.19
Toch zijn veel jongeren van gescheiden ouders alsnog zenuwachtig. Een brief waarin ze aan hun ouders vragen alsjeblieft één dag geen ruzie te maken, is bijna 1000 keer gedownload. In de brief vragen de jongeren aan hun ouders een warme herinnering aan hun diploma-uitreiking. Ze vragen om voor één dag de strijdbijl te begraven en samen trots te zijn.
Deel bericht

Van dalton tot jenaplan: de verschillende basisscholen uitgelegd

01.07.19
Wie staat voor de basisschoolkeuze van zijn kind moet eerst een studie maken van alle schoolconcepten. Want wat is het verschil tussen dalton en jenaplan? En heb je al gehoord van jeelo en freinet?
Deel bericht

Ouders leggen te veel druk op schoolkind: 'Cadeau bij vwo-advies'

28.06.19
Ook Louise Elffers, onderwijsonderzoeker aan de UvA en de HvA, herkent dat ouders een succesvolle schoolloopbaan belangrijk vinden. Het opleidingsniveau is heel bepalend in onze samenleving. Veel ouders willen er alles aan doen om dat te realiseren. Wat ook meespeelt, is dat in Nederland al tijdens de basisschool een niveau wordt bepaald.
Deel bericht

Massaal online filmpjes kijken: willen we onze tijd wel écht zo doorbrengen?

27.06.19
We besteden met zijn allen een miljard uur per dag op YouTube. Maar is dat wel wenselijk? Hans de Zwart van Bits of Freedom geeft uitleg en een aantal tips om zélf te bepalen wat je kijkt.
Deel bericht

Steeds meer kinderen krijgen thuis les: 'We geven lessen die alleen passen bij Sofia (8)'

27.06.19
Roy van Veen en zijn vrouw Ksenia houden hun 8-jarige dochter Sofia ook thuis. Daar krijgt ze thuis, maar soms ook buiten met andere thuisles-kinderen, vakken als Russisch, geschiedenis, archeologie maar ook paardrijden. De huidige scholen passen niet bij het karakter van Sofia. Die scholen zijn gericht op collectivisme: met z’n allen uit een boek leren. Maar Sofia is een individu.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)