Het belang van een goede rugzak als schooltas

21.06.19

De rugzak is de tas die het meest ingeburgerd is. Niet alleen als schooltas maar ook voor naar werk en op vakantie. We dragen soms, zonder het te beseffen, heel wat gewicht mee in onze tas en dus op onze rug en schouders. Waarom kies je dan eigenlijk voor een rugzak, wat is een goede rugzak en waar moet je op letten bij het kopen van een goede rugzak.

Wij gingen voor jou op zoek naar alle ins en outs.

Oorzaken van rugpijn
Uit een recent onderzoek aan de universiteit van Harvard blijkt dat niet alleen volwassenen maar ook meer en meer kinderen te kampen krijgen met rugklachten. Bij kinderen tussen 6 en 12 jaar ligt het percentage rond de 20%, bij tieners en volwassenen stijgt dit naar 66%.

Het dragen van zware tassen, te veel zitten, een slechte houding en gebrek aan beweging, zijn de hoofdoorzaken van rugklachten bij zowel kinderen als volwassenen.

Verbeterde houding
Rugtassen verdelen het gewicht gelijkmatig over je schouders, rug en heupen, zodat je tijdens het lopen niet al het gewicht aan één kant hoeft te dragen. Wanneer je een rugzak draagt, kun je rechtop staan en recht vooruit kijken, waardoor je niet alleen een betere houding krijgt, maar ook nekpijn vermindert. Bovendien is je rug meestal het sterkst, dus merk je ook het minst van het gewicht dat je met je meedraagt in een rugzak.

Wanneer zit je rugzak goed?
Een ideale rugtas zit vlak op je rug, net boven je bekken en net onder je schouders. De schouderbanden moeten voor ongeveer 4 cm breed zijn, verstelbaar en goed opgevuld zijn om de druk op je schouders (het schoudergewricht en het sleutelbeen) te verminderen. De leren rugzakken van Cowboysbag hebben deze brede schouderbanden en ook nog een ritsvak aan de rugzijde. Hierdoor zijn je waardevolle spullen veilig opgeborgen waardoor niet steeds een andere houding aanneemt als er iemand achter je staat. De Bobby tassen van XD Design zijn gewicht verlichtend voor de schouders door balanssysteem.

Het gewicht
Een rugzak mag niet meer wegen dan 10% van je lichaamsgewicht. Vaak wegen schooltassen zelfs meer dan 33% van het gewicht van een kind. Dit is slecht voor de gezondheid van de rug en kan op lange termijn een verkeerde kromming en scheefstand van de wervelkolom veroorzaken. Schooltassen op wieltjes lijken een oplossing om de zware tas niet op de schouder of op de rug te moeten dragen. Toch is dit is ook niet goed omdat het kind zich moet draaien om de tas te trekken. Tijdens een pauze de pauze kan je een rugtas beter neerzetten. Om de tas weer op te pakken buig je het beste door je knieën. Draag je rugtas wel gewoon op je rug, Een recente studie in Griekenland met 1.252 studenten in de leeftijd van 12 tot 18 jaar die dagelijks gebruik maakten van rugzakken, heeft namelijk uitgewezen dat bij het asymmetrisch dragen van de rugzak het bovenlichaam en de schouder verschuiven met als gevolg meer rugpijn.

Georganiseerd inpakken
Het spreekt misschien voor zich maar het inpakken van je tas is belangrijk. Ook het gewicht moet goed verdeeld zijn. Iets duurdere rugzakken hebben meerdere vakken, die speciaal zijn aangebracht om je spullen overzichtelijk te houden en ervoor zorgen dat je spullen niet gaan schuiven. Kies daarom voor een rugzak met meerdere vakken. Maar pas op: hoe meer vakken in een tas zitten, hoe meer spullen je kunt meenemen. Bedenk in verband met het gewicht daarom ook goed of je alle spullen echt nodig hebt.

Ingezonden berichtDeel bericht
(advertentie)

Vader eist IQ-test voor dochter na schooladvies: ‘Vmbo of gymnasium maakt mij niet uit’

23.07.19
Een vader van een 12-jarig meisje uit Hazerswoude-Rijndijk heeft via een kort geding bij de rechtbank geprobeerd een IQ-test voor zijn dochter af te dwingen. De man wil dat de oude basisschool van het meisje, dat na de zomer naar het VO gaat, de test nog deze zomervakantie afneemt.De vader stelt dat de test nodig is om te bepalen op welk niveau het meisje na de zomer onderwijs moet krijgen.
Deel bericht

Ouders willen Heerdese basisschool overnemen zodat kinderen niet hoeven te verhuizen

18.07.19
Een groep ouders van leerlingen van basisschool De Horsthoek in Heerde wil het schoolgebouw overnemen. Daarmee willen ze zeker stellen dat de leerlingen in dat gebouw naar school kunnen en niet hoeven te verhuizen naar de multifunctionele locatie De Heerd. Maar er moet nog heel veel uitgezocht worden
Deel bericht

Kinderen Ugchelen kunnen niet in hun eigen dorp naar school

16.07.19
De basisscholen in Ugchelen zitten vol. De scholen staan goed aangeschreven en zijn ook populair bij ouders die niet in het dorp wonen. Met als gevolg dat voor zeker negentien Ugchelse kinderen geen plek is. Nathan Stukker, wethouder in Apeldoorn, legt uit dat ouders keuzevrijheid hebben. En dat voor alle kinderen een plek is op een school binnen een straal van twee kilometer van hun huis
Deel bericht

Schermverslaving binnen het gezin?

15.07.19
Schermverslaving is binnen veel gezinnen een herkenbaar probleem. Astrid Poot ontwikkelt daarom bij de Familie van Fonk het spel Schermen!. Werk samen aan een nieuwe sociale scherm-norm.
Deel bericht

Acht redenen waarom je pubers serieus moet nemen

14.07.19
Pubers kunnen zooooo dom zijn en zichzelf en anderen met hun acties in moeilijkheden brengen. Maar…… pubers kunnen ook zoooo creatief zijn en voor zichzelf en anderen met hun acties verrassende oplossingen bedenken en uitvoeren. Het is soms ook maar … Lees verder ? Het berich...
Deel bericht

De vrije school bestaat honderd jaar en trekt steeds meer leerlingen

12.07.19
De inspectie heeft zo haar bedenkingen bij de groei.Ze ziet graag dat scholen kinderen klaarstomen voor de arbeidsmarkt en hun de mores van het burgerschap bijbrengen. Onderwijs moet bovendien de talenten van alle leerlingen tot bloei laten komen. Vrije scholen zouden hun succes op deze gebieden beter moeten meten. Probleem: ze hanteren een andere definitie van onderwijssucces.
Deel bericht

Jongen (12) die werd uitgesloten van musical mag nu tóch meedoen

12.07.19
De 12-jarige jongen doet maandag toch mee. Dat heeft de advocaat van de familie laten weten. Dat is de uitkomst van ‘intensief overleg’ tussen de school en zijn ouders. Het kort geding dat morgen plaats zou vinden, gaat daardoor ook niet door.
Deel bericht

Minister: Stint mag komend schooljaar definitief weer de weg op

11.07.19
De stint mag aan het begin van het nieuwe schooljaar definitief weer de weg op. Wel moet de elektrische bolderkar, die vooral door kinderdagverblijven wordt gebruikt, aan bepaalde voorwaarden voldoen, schrijft minister Van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer.Van Nieuwenhuizen heeft met de kinderopvangsector afspraken gemaakt rond de herintroductie van de stint.
Deel bericht

Ook bijdrage voor TTO of technasium vrijwillig

09.07.19
Scholen moeten leerlingen toelaten tot tweetalig of technasium-onderwijs, ook als hun ouders de bijdrage daarvoor niet betalen. Dat benadrukt onderwijsminister Arie Slob. De VO-raad had gepleit voor een uitzondering voor tweetalig onderwijs en technasia. De gedachte daarachter is, dat deze vormen van onderwijs zonder een financiële bijdrage van de ouders onmogelijk is.
Deel bericht

Jongen (12) mag niet meedoen met groep 8-musical, ouders stappen naar rechter

09.07.19
Ouders van een 12-jarige jongen uit Den Haag hebben de basisschool van hun zoon voor de rechter gedaagd. De jongen mag niet meedoen aan de afscheidsmusical. Via de rechter willen ze een rol afdwingen. De afgelopen jaren wisten leerkrachten, zegt de vader, wel om te gaan met het gedrag van zijn zoon, Hij wil alleen antwoorden weten, waarom en hoe.
Deel bericht

Kinderen maken krant over gescheiden ouders

09.07.19
Als je ouders gaan scheiden of misschien al gescheiden zijn, is het soms lastig om daarover te praten. Leerlingen van basisschool Laterna Magica in IJburg bedachten iets om dat een beetje makkelijker te maken. Ze maakten er een krant over.De Scheidkrant is gemaakt 23 leerlingen van wie de ouders gescheiden zijn.
Deel bericht

Scholen in België populair bij ouders in West-Brabant: ‘Op de gang moet je stil zijn’

08.07.19
( +video) Het onderwijs over de grens is al jaren populair bij ouders in West-Brabant. Juf Kelly weet wel waarom: ,,Hier op school in België hebben we meer structuur en discipline.'' BN DeStem liep een dagje mee op twee basisscholen in Essen, vlak voor de zomervakantie.
Deel bericht

Gebruiken ouders hun mobieltjes te veel?

07.07.19
Appen, bellen, spelletjes spelen, werkmail checken of zelfs Netflix kijken. Niet alleen kinderen zijn veel met hun mobieltjes bezig, ook volwassen kunnen er wat van. De helft van de kinderen vindt zelfs dat hun ouders te veel met hun telefoon bezig zijn. 1 op de 3 kinderen zegt dat hun ouders verslaafd zijn aan hun telefoon.
Deel bericht

Amsterdam: Ouders die om schoolloting naar rechtbank stapten krijgen ongelijk

06.07.19
De Rechtbank Amsterdam vindt niet dat het lotingssysteem voor een plek op de middelbare scholen, faalt. De rechter begrijpt hun teleurstelling, maar vindt het ook terecht dat de zeven leerlingen handmatig zijn geplaatst, omdat OSVO een plaatsingsgarantie had gegeven. De regels zijn gewoon gevolgd.
Deel bericht

Verlenging van de kleuterperiode verkleint ontwikkelingsachterstand niet

04.07.19
Verlenging van de kleuterperiode lijkt geen goede remedie tegen ontwikkelingsachterstanden. Kleuterbouwverlenging kost de leerling een extra jaar, terwijl het in groep 8 geen voordeel meer oplevert. Bovendien is het een dure maatregel. Ook is geen bewijs gevonden voor de aanname dat doorkleuteren juist voor leerlingen met laagopgeleide ouders of een migratieachtergrond positief uitpakt.
Deel bericht

Meester Max genomineerd voor internationale award

03.07.19
Meester Max, een onderwijsinitiatief van Rob Surminski uit Melderslo, is genomineerd voor de NBCC Stronger Together Award 2019. Deze wordt uitgereikt op 11 juli in het Conservatorium Hotel in Amsterdam tijdens het North Sea Neighbours Dinner. Op de nominatielijst staan naast Meester Max ook Heineken, Philips, Schiphol, Unilever en Tony’s Chocolonely.
Deel bericht

Gescheiden ouders worstelen met diploma-uitreiking kind: 'Ga vooral samen'

01.07.19
Toch zijn veel jongeren van gescheiden ouders alsnog zenuwachtig. Een brief waarin ze aan hun ouders vragen alsjeblieft één dag geen ruzie te maken, is bijna 1000 keer gedownload. In de brief vragen de jongeren aan hun ouders een warme herinnering aan hun diploma-uitreiking. Ze vragen om voor één dag de strijdbijl te begraven en samen trots te zijn.
Deel bericht

Van dalton tot jenaplan: de verschillende basisscholen uitgelegd

01.07.19
Wie staat voor de basisschoolkeuze van zijn kind moet eerst een studie maken van alle schoolconcepten. Want wat is het verschil tussen dalton en jenaplan? En heb je al gehoord van jeelo en freinet?
Deel bericht

Ouders leggen te veel druk op schoolkind: 'Cadeau bij vwo-advies'

28.06.19
Ook Louise Elffers, onderwijsonderzoeker aan de UvA en de HvA, herkent dat ouders een succesvolle schoolloopbaan belangrijk vinden. Het opleidingsniveau is heel bepalend in onze samenleving. Veel ouders willen er alles aan doen om dat te realiseren. Wat ook meespeelt, is dat in Nederland al tijdens de basisschool een niveau wordt bepaald.
Deel bericht

Massaal online filmpjes kijken: willen we onze tijd wel écht zo doorbrengen?

27.06.19
We besteden met zijn allen een miljard uur per dag op YouTube. Maar is dat wel wenselijk? Hans de Zwart van Bits of Freedom geeft uitleg en een aantal tips om zélf te bepalen wat je kijkt.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)