Het belang van een goede rugzak als schooltas

21.06.19

De rugzak is de tas die het meest ingeburgerd is. Niet alleen als schooltas maar ook voor naar werk en op vakantie. We dragen soms, zonder het te beseffen, heel wat gewicht mee in onze tas en dus op onze rug en schouders. Waarom kies je dan eigenlijk voor een rugzak, wat is een goede rugzak en waar moet je op letten bij het kopen van een goede rugzak.

Wij gingen voor jou op zoek naar alle ins en outs.

Oorzaken van rugpijn
Uit een recent onderzoek aan de universiteit van Harvard blijkt dat niet alleen volwassenen maar ook meer en meer kinderen te kampen krijgen met rugklachten. Bij kinderen tussen 6 en 12 jaar ligt het percentage rond de 20%, bij tieners en volwassenen stijgt dit naar 66%.

Het dragen van zware tassen, te veel zitten, een slechte houding en gebrek aan beweging, zijn de hoofdoorzaken van rugklachten bij zowel kinderen als volwassenen.

Verbeterde houding
Rugtassen verdelen het gewicht gelijkmatig over je schouders, rug en heupen, zodat je tijdens het lopen niet al het gewicht aan één kant hoeft te dragen. Wanneer je een rugzak draagt, kun je rechtop staan en recht vooruit kijken, waardoor je niet alleen een betere houding krijgt, maar ook nekpijn vermindert. Bovendien is je rug meestal het sterkst, dus merk je ook het minst van het gewicht dat je met je meedraagt in een rugzak.

Wanneer zit je rugzak goed?
Een ideale rugtas zit vlak op je rug, net boven je bekken en net onder je schouders. De schouderbanden moeten voor ongeveer 4 cm breed zijn, verstelbaar en goed opgevuld zijn om de druk op je schouders (het schoudergewricht en het sleutelbeen) te verminderen. De leren rugzakken van Cowboysbag hebben deze brede schouderbanden en ook nog een ritsvak aan de rugzijde. Hierdoor zijn je waardevolle spullen veilig opgeborgen waardoor niet steeds een andere houding aanneemt als er iemand achter je staat. De Bobby tassen van XD Design zijn gewicht verlichtend voor de schouders door balanssysteem.

Het gewicht
Een rugzak mag niet meer wegen dan 10% van je lichaamsgewicht. Vaak wegen schooltassen zelfs meer dan 33% van het gewicht van een kind. Dit is slecht voor de gezondheid van de rug en kan op lange termijn een verkeerde kromming en scheefstand van de wervelkolom veroorzaken. Schooltassen op wieltjes lijken een oplossing om de zware tas niet op de schouder of op de rug te moeten dragen. Toch is dit is ook niet goed omdat het kind zich moet draaien om de tas te trekken. Tijdens een pauze de pauze kan je een rugtas beter neerzetten. Om de tas weer op te pakken buig je het beste door je knieën. Draag je rugtas wel gewoon op je rug, Een recente studie in Griekenland met 1.252 studenten in de leeftijd van 12 tot 18 jaar die dagelijks gebruik maakten van rugzakken, heeft namelijk uitgewezen dat bij het asymmetrisch dragen van de rugzak het bovenlichaam en de schouder verschuiven met als gevolg meer rugpijn.

Georganiseerd inpakken
Het spreekt misschien voor zich maar het inpakken van je tas is belangrijk. Ook het gewicht moet goed verdeeld zijn. Iets duurdere rugzakken hebben meerdere vakken, die speciaal zijn aangebracht om je spullen overzichtelijk te houden en ervoor zorgen dat je spullen niet gaan schuiven. Kies daarom voor een rugzak met meerdere vakken. Maar pas op: hoe meer vakken in een tas zitten, hoe meer spullen je kunt meenemen. Bedenk in verband met het gewicht daarom ook goed of je alle spullen echt nodig hebt.

Ingezonden berichtDeel bericht
(advertentie)

Tweede Kamer mort over afschaffen ouderbijdrage

11.12.19
VVD en CDA in de Tweede Kamer willen dat de vrijwillige ouderbijdrage blijft bestaan. Ook D66 vraagt hier aandacht voor.
Deel bericht

Van kinderporno tot onthoofdingen: dit gebeurt er in de WhatsAppgroepen van scholieren

11.12.19
In WhatsAppgroepen van scholieren worden de schokkendste dingen gedeeld. Beelden van seksueel misbruik van peuters, naaktfoto's van jonge kinderen en video's waarin mensen worden onthoofd.
Deel bericht

Kinderen fietsen niet overal veilig naar school

11.12.19
In bijna twintig procent van de Nederlandse gemeenten voelt het voor kinderen niet veilig om naar school te fietsen. Die conclusie trekt de Fietsersbond na een eerste analyse van de publieksenquête voor de verkiezing van Fietsstad 2020.
Deel bericht

Tafel van 8 leren met bootcamp op Vrachelse Heide: ‘Dit is leuker dan thuis leren’

11.12.19
Veel kinderen in het basisonderwijs hebben moeite met het leren van de tafels. RT Moves heeft de oplossing: sportend leren in de vorm van een bootcamp.
Deel bericht

Essity: ‘Basisschooldocent belemmerd in werk door niet zindelijke leerlingen’

10.12.19
Gemiddeld zitten er in iedere kleuterklas (groep 1 en 2 van het basisonderwijs) ongeveer twee kinderen die niet zindelijk zijn. Het gevolg is dat leerkrachten gemiddeld bijna een half uur per week kwijt zijn aan het verschonen van leerlingen. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Kantar (voorheen TNS Nipo) in opdracht van het wereldwijde hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity.
Deel bericht

Arme kinderen presteren slechter op school, leraren stoppen met ‘pijnlijk’ kringgesprek

10.12.19
Bijna tweederde van de basisschoolleraren heeft leerlingen in de klas die in armoede leven. Ze zien dat deze kinderen slechter presteren. Ook is 1 op de 5 leraren gestopt met kringgesprekken, omdat het ‘te pijnlijk’ is dat deze leerlingen tijdens hun weekenden of vakanties niets doen.
Deel bericht

Opinie | Wees een rolmodel tegen de ontlezing

09.12.19
De leesvaardigheid van jongeren neemt schrikbarend af. Familie en docenten kunnen er wat tegen doen door jongere én oudere kinderen te blijven voorlezen.
Deel bericht

Pas op met wat je op TikTok plaatst

05.12.19
Veel hulporganisaties maken zich zorgen over de app TikTok. De app is heel populair bij jongeren. Je kan je favoriete artiest nadoen, dansen of meedoen aan challenges. De video's lijken onschuldig, maar je weet niet wie er allemaal mee kijkt.
Deel bericht

Wist u dat kinderen uit elke gemeente openbaar onderwijs moeten kunnen volgen?

01.12.19
Het uitgangspunt in de Grondwet is dat kinderen in het hele land openbaar basisonderwijs moeten kunnen volgen. Zo garandeert de overheid dat kinderen overal in Nederland naar school kunnen en dat niemand genoodzaakt is om onderwijs te volgen dat uitgaat van een specifieke godsdienst of levensbeschouwing, bijvoorbeeld een katholieke school of een vrije school.
Deel bericht

Pm’ers en leraren open over zindelijkheid

28.11.19
78 procent van de leerkrachten wordt belemmerd in het werk door onzindelijke leerlingen in groep 1 en 2, blijkt uit onderzoek. 89 procent van de kinderen verlaten de kinderopvang zindelijk voor ze naar de basisschool gaan, stellen pedagogisch medewerkers.
Deel bericht

Ouders klagen SvPO-school in Utrecht aan

28.11.19
Verschillende ouders klagen de School voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) in Utrecht aan voor het niet naleven van de wet op medezeggenschap. Dat zegt een aantal van hen donderdag in Trouw. Volgens de ouders die de SvPO nu aanklagen, is de medezeggenschapsraad (MR) van de school tegengewerkt.
Deel bericht

De Sint brengt… een pop voor Wout en een brandweerwagen voor Louise.

27.11.19
Vorige week werd mijn aandacht getrokken door een reclamespot op televisie. Jawel, ook daar is de link met jonge kinderen niet ver te zoeken. Zeker nu het hele Sint-gebeuren de reclamespots beheerst. De reclamespot brengt […]
Deel bericht

Nu ook online sommen genereren met de webtool Sommenmaker.nl

26.11.19
De populaire webtool Sommenmaker.nl, waarmee leerkrachten rekenwerkbladen samenstellen, is uitgebreid met de mogelijkheid om sommen te genereren die online gemaakt kunnen worden.
Deel bericht

‘Routeplanner mag automobilist niet meer langs school sturen’

25.11.19
Navigatiesystemen moeten automobilisten niet meer langs scholen laten rijden, ook al is dat de snelste route op dat moment. De ChristenUnie wil dat minister Van Nieuwenhuizen (Verkeer) daarover in gesprek gaat met de aanbieders van routeplanners.
Deel bericht

'Merendeel van de jongeren wereldwijd beweegt te weinig'

22.11.19
Het grootste deel van de jongeren wereldwijd beweegt zo weinig dat het schadelijk is voor hun gezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) meldt dat vier op de vijf jongeren tussen de 11 en 17 jaar te weinig bewegen. De organisatie luidt de noodklok en stelt dat er direct actie nodig is.
Deel bericht

‘Liegen over Sinterklaas schadelijk voor kinderen’

22.11.19
We kunnen ons allemaal wel heel druk maken om Zwarte Piet, maar dat ouders hun kroost voorliegen en bedriegen over Sinterklaas deugt ook niet, meent de Vlaamse filosoof Maarten Boudry, verbonden aan de Universiteit van Gent.
Deel bericht

'Extra vrije dag voor kinderen met ouders in het leger'

21.11.19
Zijn Amerikaanse militairen een maand of langer van huis? Dan mogen hun kinderen een dag van school thuis blijven bij thuiskomst. Een deel van de Tweede Kamer vindt dit een goed idee en wil deze regel ook in Nederland gaan invoeren.
Deel bericht

'Aanpak van misbruik bij kinderen moet beter'

21.11.19
De aanpak van seksueel geweld tegen kinderen moet beter, vindt Herman Bolhaar, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Volgens hem is de werkwijze nu te versnipperd, waardoor kinderen niet goed geholpen worden.
Deel bericht

Week tegen Kindermishandeling 2019: Leren van elkaar

18.11.19
Kindermishandeling is een complex en hardnekkig probleem, daarom staan in de Week tegen Kindermishandeling (18 t/m 24 november 2019) de verhalen centraal van professionals, ouders en kinderen die zich geconfronteerd zagen met kindermishandeling.
Deel bericht

Sinterklaas in Nederland, in veel steden demonstraties

16.11.19
Kinderen hebben er weken slapeloze nachten van gehad, maar eindelijk is het dan zover: Sinterklaas is weer in Nederland. Het centrum van Apeldoorn, waar de goedheiligman aankwam, staat vol met kinderen en hun ouders.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)