Nu ook online sommen genereren met de webtool Sommenmaker.nl

26.11.19

De populaire webtool Sommenmaker.nl, waarmee leerkrachten rekenwerkbladen samenstellen, is uitgebreid met de mogelijkheid om sommen te genereren die online gemaakt kunnen worden.

Sommenmaker.nl is in eerste instantie gericht op leerkrachten en remedial teachers die extra oefenstof zoeken voor hun leerlingen, maar ook ouders gebruiken de tool om hun kinderen te ondersteunen. Naast de mogelijkheid om werkbladen te printen, kunnen er nu dus ook online sommen worden gegenereerd.

Na het samenstellen kan de gebruiker de URL die naar de sommen verwijst opslaan voor later gebruik of eenvoudig toevoegen aan de bekende tool Yurls . Ook is het mogelijk een QR-code te genereren. Handig als je met tablets werkt in de klas. De leerling scant de QR-code en gaat meteen naar de oefening die specifiek voor hem/haar of de klas werd samengesteld. Thuis oefenen met tablet of mobiel kan natuurlijk ook.

Naast de basissommen kunnen er ook sommen met tafels en deeltafels worden gegenereerd, maar ook diverse type stipsommen en sommen met negatieve getallen. Ook het cijferend rekenen kan geoefend worden, inclusief de staartdeling.

Eerder dit jaar werd ook Klokrekenen.nl voorzien van de mogelijkheid om online te kunnen oefenen. Leerkrachten uit België, waar het klokkijken op een andere manier wordt aangeleerd, kunnen terecht op Klokrekenen.be.

Onlangs verscheen in NRC een artikel met de titel ‘Oefenen, oefenen, oefenen. Waarom voorzien rekenmethodes daar niet in?‘ Zowel Sommenmaker.nl als ook Klokrekenen.nl voorzien dus in die behoefte.
Deel bericht
(advertentie)

Social media in Nederland 2020: Tiktok het domein van kinderen, uittocht jongeren op Facebook

25.01.20
Social media worden onveranderd veel gebruikt door Nederlanders. Liefst 96 procent is actief op social media. WhatsApp blijft het meest belangrijke sociale medium. Instagram en YouTube zijn de grootste stijgers. De uittocht van jongeren op Facebook zet verder door, slechts de helft van de jongeren is er nog actief.
Deel bericht

Ouders en kinderen werven zelf juf of meester met filmpje

24.01.20
Ouders van leerlingen van basisschool De Wereldboom in Amsterdam zijn een actie begonnen om leerkrachten voor de school te werven. Vanaf maart komt de Wereldboom twee leraren tekort en ouders maken zich zorgen.
Deel bericht

Kinderopvang zet eigen problemen even opzij, als het kan

24.01.20
30 procent van de kinderopvangorganisaties kan tijdens de lerarenstaking volgende week donderdag geen extra opvang bieden. 70 procent kan dat dus wel, ondanks het feit dat de kinderopvang een groter personeelstekort heeft dan het basisonderwijs.
Deel bericht

Een derde kinderopvang kan ouders niet helpen bij onderwijsstaking

24.01.20
Een derde van de kinderopvangorganisaties kan tijdens de lerarenstaking geen extra opvang bieden aan ouders. Ze hebben daarvoor niet genoeg personeel, blijkt uit een peiling van de Brancheorganisatie Kinderopvang.
Deel bericht

Ook Amsterdam wil later schooladvies om 'schrijnend ongelijke adviezen'

23.01.20
In Amsterdam krijgen leerlingen met laagopgeleide ouders twee keer zo vaak als leerlingen met hoogopgeleide ouders een schooladvies onder de score van de eindtoets. Dit blijkt uit een analyse uitgevoerd door Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS), een instituut van de gemeente Amsterdam.
Deel bericht

Nog veel verschillen in schooladviezen Rotterdam

23.01.20
Er is nog steeds een groot verschil in schooladviezen aan Rotterdamse kinderen van hoog- en laagopgeleide ouders. Dat schrijft de gemeente Rotterdam in een rapport over het onderwijs in de stad.
Deel bericht

Blog | Is ons lerarentekort daadwerkelijk het probleem?

23.01.20
Op 13 januari werd het nieuws naar buiten gebracht dat veel brugklassers kampen met een achterstand. Zo is de taalvaardigheid de laatste jaren achteruit gegaan, maar er zijn ook vaardigheden vooruit gegaan, zoals presentatievaardigheden. De huidige achterstand zou te wijten zijn aan het lerarentekort.
Deel bericht

Latere schoolkeuze: 'Zonde als je leerlingen meteen in een hokje duwt'

21.01.20
Er is al vaker om uitstel van het schooladvies gevraagd, maar het is voor het eerst dat zo'n grote groep onderwijsorganisaties dat in een gezamenlijk plan doet. Nederland is een van de weinige landen waar het moment van de keuze voor een schooltype zo vroeg ligt.
Deel bericht

Zo sla je je als ouder en achtstegroeper door het open dagen-circus

21.01.20
Een spannende tijd voor achtstegroepers en ouders: de keuze voor een middelbare school komt eraan. Hoe voorkom je dat je verstrikt raakt in alle informatie tijdens open dagen?
Deel bericht

Onderwijsorganisaties willen af van schoolkeuze in groep 8

21.01.20
Kinderen moeten niet in groep acht van de basisschool, maar pas in het derde jaar van de middelbare school een definitief schooladvies voor het vmbo, havo of vwo krijgen. Daarvoor pleiten onderwijsorganisaties in het onderwijspact, wat vandaag wordt gepresenteerd. Een brede brugklas lijkt hiervoor de oplossing.
Deel bericht

Ouders in actie om haperend onderwijs voor hun zorgkind

20.01.20
De actiegroep Boze Ouders eist dat de Inspectie van het Onderwijs gaat controleren of scholen genoeg hulp bieden aan leerlingen met psychische en lichamelijke problemen. De groepering heeft bij de inspectie in Utrecht zo'n 500 klachten aangeboden van ouders van zorgkinderen.
Deel bericht

De invloed van cerebrale parese (CP) op het gedrag en de emoties van je kind

20.01.20
Het opvoeden van een kind met cerebrale parese (CP) is niet altijd makkelijk en vanzelfsprekend. Kinderen kunnen heftig reageren, zijn soms snel overprikkeld of reageren langzamer. Ouders zitten vaak met veel vragen hoe ze omgaan met het gedrag en de emoties van hun kind.
Deel bericht

Klein Rotterdam wordt een school met 'flexibele start- en eindtijden'

20.01.20
Augustus 2020 gaan de deuren open en valt er voor ouders en basisschoolleerlingen meer te kiezen op schoolgebied. Klein Rotterdam pakt het anders aan dan de meeste scholen. Kinderen zitten in basisgroepen met verschillende leeftijden en werken met thema’s en projecten, binnen en buiten de school.
Deel bericht

Bijles, het is niet voor iedereen weggelegd

18.01.20
Deze week begint op basisscholen de middentoets, een belangrijk toetsmoment voor groep 8. Om goed beslagen ten ijs te komen, hebben veel leerlingen bijles. Want de kaarten worden al vroeg geschud. ‘Je moet al heel jong laten zien dat je bij de top hoort, als je later hoger onderwijs wilt volgen.’ Maar het werkt ongelijkheid in de hand.
Deel bericht

Lars (12) spreekt provincie toe over klimaat en clasht met PVV'er Faber (video)

16.01.20
Hij is de jongste die ooit het Gelders provinciebestuur toesprak. De 12-jarige Lars Westra uit Nijmegen staat deze woensdag voor de Gelderse Statendag en laat weten wat hij verwacht van de provinciale bestuurders.
Deel bericht

'Tommie' geeft prachtig eerbetoon aan 'Meneer Aart'

14.01.20
De wereld staat op zondag 12 januari heel even stil als bekend wordt dat Sesamstraat-legende Aart Staartjes op 81-jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van een ernstig auto-ongeluk. De acteur was bekend van zijn rol als 'Meneer Aart' in de kinderserie Sesamstraat. Zijn collega's gaven hem een bijzonder mooi eerbetoon bij De Wereld Draait Door.
Deel bericht

Opinie | Wat leren mijn dochters straks op school?

13.01.20
De tweeling Puk en Keesje, geboren in 2017, zijn kinderen van de 21ste eeuw. Wat houdt dat in en hoe ziet hun leven straks eruit? Vader Art Rooijakkers gaat op onderzoek uit. Vandaag: wat leren mijn dochters straks op school?
Deel bericht

Staartjes wilde tv maken vanuit het perspectief van het kind

12.01.20
Generaties zijn opgegroeid met Aart Staartjes, die nu is overleden aan de gevolgen van een verkeersongeluk. De meesten kennen Staartjes als de knorrige 'meneer Aart' uit Sesamstraat.
Deel bericht

Sociale mediaverslaving nog steeds te weinig herkend: diagnose stellen is moeilijk

08.01.20
Jongeren die hoog scoren op problematisch sociale mediagebruik hebben meer last van concentratieverlies en impulsiviteit. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Er is zelfs een verband gelegd tussen obsessief gebruik van sociale media en ADHD-kenmerken.
Deel bericht

Meer tieners met eigen bedrijf: 'voor de havo had ik helaas geen tijd meer'

07.01.20
3.586 tieners hebben zich vorig jaar als ondernemer ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Dat waren er bijna duizend meer dan een jaar eerder. "Ze hebben meer lef én zijn nieuwsgieriger", verklaart de KVK. Maar, zo waarschuwt de Kinderombudsvrouw, ze zijn ?ook minder onbezorgd.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)