Sociale mediaverslaving nog steeds te weinig herkend: diagnose stellen is moeilijk

08.01.20
Jongeren die hoog scoren op problematisch sociale mediagebruik hebben meer last van concentratieverlies en impulsiviteit. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Er is zelfs een verband gelegd tussen obsessief gebruik van sociale media en ADHD-kenmerken.
Deel bericht
(advertentie)

Ouders in actie om haperend onderwijs voor hun zorgkind

20.01.20
De actiegroep Boze Ouders eist dat de Inspectie van het Onderwijs gaat controleren of scholen genoeg hulp bieden aan leerlingen met psychische en lichamelijke problemen. De groepering heeft bij de inspectie in Utrecht zo'n 500 klachten aangeboden van ouders van zorgkinderen.
Deel bericht

De invloed van cerebrale parese (CP) op het gedrag en de emoties van je kind

20.01.20
Het opvoeden van een kind met cerebrale parese (CP) is niet altijd makkelijk en vanzelfsprekend. Kinderen kunnen heftig reageren, zijn soms snel overprikkeld of reageren langzamer. Ouders zitten vaak met veel vragen hoe ze omgaan met het gedrag en de emoties van hun kind.
Deel bericht

Klein Rotterdam wordt een school met 'flexibele start- en eindtijden'

20.01.20
Augustus 2020 gaan de deuren open en valt er voor ouders en basisschoolleerlingen meer te kiezen op schoolgebied. Klein Rotterdam pakt het anders aan dan de meeste scholen. Kinderen zitten in basisgroepen met verschillende leeftijden en werken met thema’s en projecten, binnen en buiten de school.
Deel bericht

Bijles, het is niet voor iedereen weggelegd

18.01.20
Deze week begint op basisscholen de middentoets, een belangrijk toetsmoment voor groep 8. Om goed beslagen ten ijs te komen, hebben veel leerlingen bijles. Want de kaarten worden al vroeg geschud. ‘Je moet al heel jong laten zien dat je bij de top hoort, als je later hoger onderwijs wilt volgen.’ Maar het werkt ongelijkheid in de hand.
Deel bericht

Lars (12) spreekt provincie toe over klimaat en clasht met PVV'er Faber (video)

16.01.20
Hij is de jongste die ooit het Gelders provinciebestuur toesprak. De 12-jarige Lars Westra uit Nijmegen staat deze woensdag voor de Gelderse Statendag en laat weten wat hij verwacht van de provinciale bestuurders.
Deel bericht

'Tommie' geeft prachtig eerbetoon aan 'Meneer Aart'

14.01.20
De wereld staat op zondag 12 januari heel even stil als bekend wordt dat Sesamstraat-legende Aart Staartjes op 81-jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van een ernstig auto-ongeluk. De acteur was bekend van zijn rol als 'Meneer Aart' in de kinderserie Sesamstraat. Zijn collega's gaven hem een bijzonder mooi eerbetoon bij De Wereld Draait Door.
Deel bericht

Opinie | Wat leren mijn dochters straks op school?

13.01.20
De tweeling Puk en Keesje, geboren in 2017, zijn kinderen van de 21ste eeuw. Wat houdt dat in en hoe ziet hun leven straks eruit? Vader Art Rooijakkers gaat op onderzoek uit. Vandaag: wat leren mijn dochters straks op school?
Deel bericht

Staartjes wilde tv maken vanuit het perspectief van het kind

12.01.20
Generaties zijn opgegroeid met Aart Staartjes, die nu is overleden aan de gevolgen van een verkeersongeluk. De meesten kennen Staartjes als de knorrige 'meneer Aart' uit Sesamstraat.
Deel bericht

Meer tieners met eigen bedrijf: 'voor de havo had ik helaas geen tijd meer'

07.01.20
3.586 tieners hebben zich vorig jaar als ondernemer ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Dat waren er bijna duizend meer dan een jaar eerder. "Ze hebben meer lef én zijn nieuwsgieriger", verklaart de KVK. Maar, zo waarschuwt de Kinderombudsvrouw, ze zijn ?ook minder onbezorgd.
Deel bericht

Met kinderen napraten over liftbrand: 'Wees eerlijk, ook als je iets niet weet'

06.01.20
Na de fatale liftbrand komt de rouw op De Parkschool in Arnhem. De school staat vandaag uitgebreid stil bij de dood van de 4-jarige leerling Jelle. Volgens de aanwezige hulpverleners moeten ouders van medeleerlingen hun kinderen nu goed in de gaten houden, maar ook op hun veerkracht vertrouwen.
Deel bericht

Emotionele oproep van agent na schokkende messenvondst bij kinderen: ‘Geen woorden voor’

06.01.20
De politie in de Amsterdamse wijk Buitenveldert heeft naar aanleiding van de vondst van een aantal grote kapmessen bij jonge tieners een ‘emotionele oproep’ gedaan. Ze roepen ouders en leraren op om in gesprek te gaan met hun kinderen. ,,Ik heb er geen woorden voor.’’
Deel bericht

Waarom jongeren zich laten verleiden tot ‘bijbaan’ in drugs

05.01.20
Snel geld en status. Het is waarom veel jongeren zich laten verleiden tot een ‘bijbaan’ in de drugsindustrie. De Brabantse Onderzoeksredactie, die zich een jaar lang bezighield met het thema ‘ondermijnende criminaliteit’, verkende de rafelranden van de jeugd van nu, de Generatie Z.
Deel bericht

5 en 8 jaar en al miljonair op YouTube

20.12.19
Een 8-jarige Amerikaanse jongen is de meestverdienende YouTuber ter wereld. Ryan Kaji, die zijn kanaal met zijn ouders begon op zijn derde, verdient volgens een schatting van het Amerikaanse tijdschrift Forbes meer dan 23 miljoen euro per jaar met zijn kanaal.
Deel bericht

Kinderen met problemen thuis: stem hulp af op mijn situatie

18.12.19
De gezellige decembermaand is voor kinderen met problemen thuis niet altijd de fijnste tijd van het jaar. Hoe zij het best geholpen kunnen worden, hangt af van het aantal problemen dat speelt in de thuissituatie. Dat blijkt uit onderzoek van de Kinderombudsman onder ruim tweehonderd kinderen.
Deel bericht

Meer uren werken als kinderopvang goedkoper wordt

17.12.19
Met fiscale en kinderopvangmaatregelen is het mogelijk meer mensen aan het werk te krijgen. Het Centraal Planbureau heeft berekend hoe groot het effect van verschillende maatregelen kan zijn.
Deel bericht

Tweede Kamer mort over afschaffen ouderbijdrage

11.12.19
VVD en CDA in de Tweede Kamer willen dat de vrijwillige ouderbijdrage blijft bestaan. Ook D66 vraagt hier aandacht voor.
Deel bericht

Van kinderporno tot onthoofdingen: dit gebeurt er in de WhatsAppgroepen van scholieren

11.12.19
In WhatsAppgroepen van scholieren worden de schokkendste dingen gedeeld. Beelden van seksueel misbruik van peuters, naaktfoto's van jonge kinderen en video's waarin mensen worden onthoofd.
Deel bericht

Kinderen fietsen niet overal veilig naar school

11.12.19
In bijna twintig procent van de Nederlandse gemeenten voelt het voor kinderen niet veilig om naar school te fietsen. Die conclusie trekt de Fietsersbond na een eerste analyse van de publieksenquête voor de verkiezing van Fietsstad 2020.
Deel bericht

Tafel van 8 leren met bootcamp op Vrachelse Heide: ‘Dit is leuker dan thuis leren’

11.12.19
Veel kinderen in het basisonderwijs hebben moeite met het leren van de tafels. RT Moves heeft de oplossing: sportend leren in de vorm van een bootcamp.
Deel bericht

Essity: ‘Basisschooldocent belemmerd in werk door niet zindelijke leerlingen’

10.12.19
Gemiddeld zitten er in iedere kleuterklas (groep 1 en 2 van het basisonderwijs) ongeveer twee kinderen die niet zindelijk zijn. Het gevolg is dat leerkrachten gemiddeld bijna een half uur per week kwijt zijn aan het verschonen van leerlingen. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Kantar (voorheen TNS Nipo) in opdracht van het wereldwijde hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)