Kinderopvang verwacht tekort aan personeel deze zomer

23.06.20
Een derde van ruim 330 ondervraagde kinderopvangorganisaties verwacht een tekort aan personeel in de zomermaanden. Bij grote kinderopvangorganisaties is dat zelfs meer dan de helft. Dat blijkt uit een onderzoek van Kinderopvang werkt!, uitgevoerd in opdracht van Platform Arbeidsmarkt Kinderopvang, een samenwerkingsverband van werkgevers en werknemers in de branche.
Deel bericht
(advertentie)

Schrappen eindtoets groep 8 kan ongelijkheid vergroten

06.07.20
Door het schrappen van de eindtoets vanwege de coronacrisis lopen zonder verder ingrijpen naar schatting 14 duizend leerlingen dit jaar een hoger schooladvies mis. Het gaat hierbij vaker om leerlingen met een migratieachtergrond, kinderen van laagopgeleide ouders en kinderen van ouders met een laag inkomen.
Deel bericht

'Hele generatie kinderen dreigt dupe te worden van lerarentekort'

02.07.20
Om het lerarentekort aan te pakken, moeten schoolbesturen en lerarenopleidingen veel beter gaan samenwerken en moeten leraren bij die aanpak worden betrokken. Dat zijn twee van de aanbevelingen in een advies van Merel van Vroonhoven aan de onderwijsministers Slob en Van Engelshoven. Zij werd vorig jaar door Slob aangesteld om onderzoek te doen naar de aanpak van het lerarentekort.
Deel bericht

Ouders die naar de rechter stapten om schoolkeuze van hun kind krijgen ongelijk

02.07.20
Ouders van 45 achtstegroepers die een kort geding aanspanden om af te dwingen dat hun kinderen naar hun favoriete middelbare school kunnen, hebben woensdagmiddag ongelijk gekregen van de rechter.
Deel bericht

Voor het eerst in vijf jaar zit vaccinatiegraad weer in de lift

30.06.20
Het inenten van kinderen tegen infectieziekten wint aan populariteit. De landelijke vaccinatiegraad in Nederland is voor het eerst in vijf jaar bij vrijwel alle leeftijdsgroepen gestegen.
Deel bericht

Minister Slob stuurt brief aan groep 8-leerlingen: ’Schooljaar was heel apart’

27.06.20
Leerlingen van groep 8 in het hele land keken zaterdag vreemd op: een brief van Onderwijs-minister Arie Slob. Daarin steekt hij de toekomstige middelbare scholieren een hart onder de riem en meldt hij dat het voortgezet onderwijs is verzocht rekening te houden met ’het rare schooljaar dat nu achter ons ligt’.
Deel bericht

Verhalen uit groep 8 van 2020

27.06.20
In de serie 'Groep 8 van 2020' van Het Jeugdjournaal vertellen achtstegroepers hoe de laatste schoolweken van het jaar. Door corona kon op sommige scholen de eindmusical of het kamp niet doorgaan. Toch werden er vaak leuke oplossingen bedacht om er een mooi afscheid van te maken.
Deel bericht

Amsterdamse ouders uitgelote kinderen naar de rechter om 'gedwongen schoolkeuze'

25.06.20
Ouders van 45 uitgelote kinderen slepen de gezamenlijke Amsterdamse schoolbesturen voor de rechter. Volgens hen zijn de kinderen op scholen geplaatst waar zij onderwijs krijgen dat niet past bij hun inzet en talenten. 'Kinderen met havo/vwo advies moeten naar scholen die geen havo/vwo afdeling hebben.'
Deel bericht

Middelbare scholen na de zomer weer helemaal open

22.06.20
Middelbare scholen kunnen na de zomervakantie weer helemaal open. Haagse bronnen melden dat het kabinet dat woensdag gaat bekendmaken na voorlopig het laatste coronacrisisberaad. Voorwaarde is wel dat scholen hygiënemaatregelen treffen en dat voor die tijd het coronavirus niet is opgelaaid.
Deel bericht

Geen geld voor sport, muziekles of een uitje? Dien een aanvraag in via Sam&

22.06.20
Schoolreisjes, sporten, muziekles, een verjaardag vieren of een uitje. Het lijkt normaal dat alle kinderen in Nederland dit kunnen doen, maar niet elke ouder kan het betalen. Door de coronacrisis wordt de groep voor wie dit niet vanzelfsprekend is steeds groter. Ben je een ouder met weinig geld of ken je een kind dat opgroeit in deze situatie, klik dan op onderstaande knoppen.
Deel bericht

Doe mee met De Nationale Schooltoets

20.06.20
Wie is er beter in taal, rekenen en wereldoriëntatie? Kinderen of volwassenen? De Nationale Schooltoets is de ultieme kans om jouw vader, moeder, oom of tante uit te dagen!
Deel bericht

Europees Parlement wil einde aan Zwarte Piet

20.06.20
De Europese lidstaten moeten ophouden met tradities als Zwarte Piet. Dat zegt een meerderheid in het Europees Parlement. Van de Nederlandse Europarlementariërs stemden VVD, PVV en SGP tegen de resolutie. Ook CDA-lid Annie Schreijer-Pierik drukte op de nee-knop.
Deel bericht

Minister Slob en Tweede Kamer willen na zomer weer handhaving leerplicht

19.06.20
Minister Arie Slob (onderwijs) en de Tweede Kamer willen dat na de zomervakantie de leerplicht weer wordt gehandhaafd. Dat lieten zij weten in het debat over de impact van corona op het primair en voortgezet onderwijs. Daarnaast wil de Kamer dat het Outbreak Management Team (OMT) bekijkt of de anderhalve meter tussen leerlingen in het voortgezet (speciaal) onderwijs nog langer nodig is.
Deel bericht

Jesse Jackson roept Rutte op om Zwarte Piet af te schaffen

18.06.20
Jesse Jackson, de Amerikaanse predikant en burgerrechtenactivist, vraagt premier Rutte in een open brief om Zwarte Piet te verbieden. De brief is te lezen op de nieuws- en opiniewebsite de Kanttekening.
Deel bericht

Verschillen middelbare scholen groeien in coronatijd, ouders vrezen achterstand

18.06.20
Middelbare scholen hebben sinds de uitbraak van het coronavirus veel moeten improviseren. De manier waarop leerlingen les krijgen verschilt van school tot school. En daar maken ouders zich zorgen over. Die conclusie trekt de Stichting Ouders en Onderwijs op basis van een verkennend onderzoek naar het onderwijs in coronatijd.
Deel bericht

Slob maant middelbare scholen tot fysieke lessen

18.06.20
Onderwijsminister Arie Slob is ontstemd dat sommige middelbare scholen al hebben aangegeven na de zomervakantie de lessen niet direct op te zullen starten. Ook moeten scholen tot de zomer alle leerlingen fysiek onderwijs bieden, zo benadrukte hij vanmiddag opnieuw tijdens een debat in de Tweede Kamer.
Deel bericht

Beleid aangepast: kind tot 6 jaar met snotneus mag naar opvang en school

17.06.20
Kinderen met snottebellen en neusverkoudheidsklachten kunnen niet langer geweigerd worden door een kinderopvang. Het RIVM heeft het advies voor kinderen tot 6 jaar aangepast, melden bronnen aan RTL Nieuws.
Deel bericht

Ouders in opstand tegen gebrek aan perspectief op middelbare school: ‘Onze kinderen vervlakken’

16.06.20
Ouders komen in opstand tegen het gebrek aan perspectief dat hun kinderen in het voortgezet onderwijs geboden wordt. ‘Ze lijken wel een vergeten groep.’
Deel bericht

Jeugdartsen: kinderen met snotneus gewoon naar opvang, alleen bij koorts thuis

15.06.20
Er moet nieuw beleid komen rondom het testen en weren van kinderen die naar de kinderopvang gaan. Dat vindt de Nederlandse Vereniging voor Infectieziektenbestrijding samen met AJN Jeugdartsen.
Deel bericht

Ongeoorloofd verzuim doorgeven

12.06.20
Nu de scholen in het basisonderwijs en speciaal (basis)onderwijs weer volledig zijn gestart en leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs weer zoveel als mogelijk naar school gaan, wil de PO-Raad benadrukken dat het belangrijk is om ongeoorloofd verzuim weer te melden bij DUO.
Deel bericht

Kind en jongere laten stem horen via #ikpraatmee

11.06.20
Een van de initiatieven die kinderen en jongeren sinds 28 mei helpen hun stem te laten horen is #ikpraatmee. 'Het is belangrijk dat jongeren opkomen voor hun stem', zegt Willeke van Sleeuwen van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Het is goed om te zien met welke ideeën en initiatieven jongeren zelf komen. Er blijven desondanks ook kinderen die niet gehoord worden.'
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)