Een tablet of laptop eisen van leerlingen ? het mag niet, maar scholen komen ermee weg

09.09.20
Middelbare scholen stellen laptops steeds vaker verplicht, terwijl dat wettelijk verboden is. Veel ouders hikken aan tegen de hoge kosten. ‘De scholen komen er mee weg’, zegt Stichting Leergeld.
Deel bericht
(advertentie)

Amsterdamse kinderen krijgen geen voorrang bij loting middelbare scholen

26.09.20
De plannen om Amsterdamse scholieren voorrang te geven bij de keus voor een middelbare school zijn voorlopig opzij geschoven. Daarover ontstond grote onrust in diverse dorpen in onder meer Waterland, waar kinderen afhankelijk zijn van de scholen in Amsterdam. De vereniging van schoolbesturen in het Amsterdamse voortgezet onderwijs (OSVO) zegt in een persbericht de regiofunctie van de Amsterdamse scholen te onderkennen.
Deel bericht

Beschikbaar: Beslisboom 12+ thuisblijven of naar school/werk?

24.09.20
Op basis van de richtlijnen van het RIVM is een beslisboom ontwikkeld voor ouders van kinderen vanaf circa 12 jaar in het voortgezet onderwijs, studenten in het mbo en hoger onderwijs, werkende jongeren en volwassenen, die mogelijk coronaklachten hebben.
Deel bericht

‘Grote of kleine school, het maakt niet zoveel uit’

22.09.20
Grote scholen of schoolbesturen hebben nauwelijks negatieve effecten, dus daar hoeven we niet wakker van te liggen. Dat is de conclusie van een literatuurstudie naar schaalgrootte in het primair en voortgezet onderwijs.
Deel bericht

Kinderen slanker als school voor het eten zorgt

22.09.20
Basisscholen die hun leerlingen geen broodtrommels meer laten meenemen, maar zélf gezonde tussendoortjes en lunches regelen, én extra laten bewegen, hebben beduidend slankere kinderen. De scholieren hebben fors minder buikvet. ‘Dit kan op de lange termijn mogelijk veel zorgkosten schelen.’
Deel bericht

Tien procent van de middelbare scholieren zit door coronamaatregelen noodgedwongen thuis

21.09.20
Gemiddeld 10 procent van alle middelbare scholieren zat de afgelopen weken snotterend thuis. Ze missen lessen, omdat ze vanwege de coronamaatregelen niet naar school mogen. Schoolleiders vrezen dat de achterstanden ‘rampzalig’ kunnen worden.
Deel bericht

Meer dan de helft van kinderen 9-13 jaar gepest, vaak buiten zicht van docent

20.09.20
Bijna zes op de tien kinderen van 9 tot 13 jaar in Nederland zijn of worden gepest. Het overgrote deel van de schoolkinderen wil in de klas meer aandacht voor het aanpakken van pesten. Ze vragen om hulp om een eind te maken aan pesten in hun omgeving of om zelf te stoppen met pesten.
Deel bericht

Onderwijsveld reageert verdeeld op 'snotneusbesluit

19.09.20
De PO-Raad is blij met het besluit van het kabinet dat kinderen jonger dan 13 jaar met milde klachten zich niet meer hoeven te laten testen. Dat zegt de belangenbehartiger van het basisonderwijs in een eerste reactie. Volgens de raad kwam door het eerdere testbeleid de continuïteit van het basisonderwijs in de knel.
Deel bericht

Sinterklaasintocht gaat door, maar zonder publiek

16.09.20
Ook in 2020 gaat de landelijke intocht van Sinterklaas door. Maar vanwege het coronavirus mag er bij de aankomst van Sinterklaas geen publiek aanwezig zijn. Het blijft dan ook geheim waar Sinterklaas het land binnenkomt, ...
Deel bericht

Duizenden handtekeningen ingediend tegen plan 'Amsterdamse schoolkinderen eerst'

15.09.20
Er zijn bijna 4.200 handtekeningen verzameld tegen het plan van de vereniging van Amsterdamse middelbare schoolbesturen (OSVO) om kinderen uit de randgemeenten pas op scholen in de stad te plaatsen als alle Amsterdamse kinderen al een plek hebben. "Het is van de zotte", stelt een vader uit Broek in Waterland die al een kind in Amsterdam op school heeft zitten.
Deel bericht

Actie om niet met de auto naar school te komen

14.09.20
Het verkeer rondom basisscholen is te vaak onveilig. Dat zegt de organisatie Veilig Verkeer Nederland. Daarom beginnen ze vandaag met een campagne.
Deel bericht

Zo gaat het bij de corona-teststraat voor kinderen

09.09.20
Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kunnen een corona-test doen. Op veel testplekken is extra aandacht voor kinderen en soms is er zelfs een speciale kinder-teststraat. Kinderen krijgen daar extra uitleg over de test en er is meer tijd om de test af te nemen.
Deel bericht

Vernieuwing scholenopdekaart.nl

08.09.20
Scholenopdekaart.nl is vernieuwd! De website heeft een overzichtelijk en fris design gekregen. Onderwijsjargon is vervangen door begrijpelijke taal en de informatie is nu ook goed leesbaar op een telefoon of tablet. De nieuwe structuur helpt bezoekers om snel de informatie te vinden die ze zoeken.
Deel bericht

Help, mijn kind is verkouden! Naar de opvang of thuishouden?

08.09.20
Op scholen en in de kinderopvang waart het snot al rond sinds de schoolvakanties zijn beëindigd. Het seizoen van de verkoudheid is weer aangebroken nu de ‘r’ in de maand zit. Wat doe je als je kind verkouden is? Thuishouden? Testen?
Deel bericht

Grote actie tegen haat-comments gestart

08.09.20
Gemene opmerkingen over uiterlijk, cultuur of over homo's. Veel jongeren zien het online voorbijkomen, maar weten niet wat ze er tegen kunnen doen. Daarom is vandaag een campagne van start gegaan. De actie heet #datmeenjeniet.
Deel bericht

Geen subsidie voor Amsterdamse scholen met een hoge ouderbijdrage

07.09.20
Een jaar geleden kondigde de Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman (PvdA) al aan dat ze het zou doen, maar nu is het definitief: basisscholen die van ouders een vrijwillige bijdrage vragen die hoger is dan 225 euro, krijgen geen subsidie meer van de gemeente.
Deel bericht

Scholieren hebben meer geld: ‘Maar we komen nog steeds tekort’

04.09.20
Maaaam, paaaap, mag ik geeeeeld?” Je hoort het tieners vragen of herinnert je zelf je vroegere vraag nog wel. Scholieren zijn de laatste jaren echter rijker geworden. Maar genoeg geld hebben ze nog niet, vinden ze.
Deel bericht

Nederlandse kinderen zijn het meest tevreden over hun leven

03.09.20
Kinderen en jongeren kunnen het beste opgroeien in Nederland. Die conclusie trekt Unicef in een onderzoek naar het welzijn van kinderen tot 18 jaar in de 41 meest welvarende landen. Nederland eindigt daarin op de eerste plaats, gevolgd door Denemarken en Noorwegen.
Deel bericht

Ook corona-compensatie voor ouders die zelf kinderopvang betalen

02.09.20
Ook ouders die de kosten voor kinderopvang helemaal zelf betalen, worden gecompenseerd omdat ze vanwege de corona-uitbraak geen gebruik hebben kunnen maken van de opvang. Staatssecretaris Van 't Wout (Sociale Zaken) trekt daar 8,5 miljoen euro voor uit.
Deel bericht

Een simpele verkoudheid van de leraar heeft grote gevolgen. De eerste groepen zijn alweer naar huis gestuurd

02.09.20
Veel leraren kunnen geen lesgeven omdat ze verkouden zijn en zich moeten laten testen op corona. Het kan twee, soms wel vier dagen duren voor die uitslag bekend is.
Deel bericht

Minister reageert op Uitgezocht-video over seksbots

01.09.20
Minister Arie Slob gaat met buitenlandse collega's praten over wat ze kunnen doen tegen seksbots op bijvoorbeeld Instagram en YouTube. Dat zegt de minister nadat een politicus in de Tweede Kamer hem vragen had gesteld over de nep-accounts op sociale media.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)