Maak mediagebruik kind bespreekbaar

16.02.21
Veel ouders twijfelen aan de mediavaardigheden van hun kinderen. Toch geven ouders aan relatief weinig te doen aan actieve mediaopvoeding. Dat blijkt uit de Monitor Mediagebruik 7 – 12 jaar. Met Mediamatties nemen ouder & kind een kijkje in elkaars online wereld.
Deel bericht
(advertentie)

Fors meer coronabesmettingen, vooral onder kinderen

24.02.21
Het aantal coronabesmettingen is fors gestegen, vooral in de leeftijdsgroep 0-12 jaar. Dat komt volgens het RIVM mogelijk door de heropening van de basisscholen. Ook in de leeftijd van het voortgezet onderwijs nam het aantal besmettingen toe.
Deel bericht

Meer kinderen met zeldzame ontstekingsziekte na corona-infectie

23.02.21
Tussen de tachtig en honderd kinderen zijn tijdens de coronacrisis in een ziekenhuis opgenomen vanwege MIS-C, een zeer zeldzame ontstekingsziekte die kan ontstaan na een coronavirus-infectie. Tijdens de tweede golf moesten ziekenhuizen vaker een kind met dit ziektebeeld opnemen. Meer dan de helft kwam terecht op de kinder Intensive Care.
Deel bericht

Dit is wat we dinsdag van premier Rutte en minister De Jonge kunnen verwachten tijdens de persconferentie

22.02.21
Premier Mark Rutte en minister De Jonge geven dinsdagavond om 19.00 uur een persconferentie over de coronamaatregelen. Wat kunnen we verwachten?
Deel bericht

Opinie | Jongeren moeten leren leven met tegenslagen, ook na corona

22.02.21
De Nederlandse jeugd was tot voor kort de gelukkigste van de wereld, maar in coronatijd zouden jongeren er opeens alarmerend slecht aan toe zijn. Moeten jongeren niet vooral wat weerbaarder worden, vraagt pedagoog, filosoof en jurist Ron Ritzen zich af.
Deel bericht

Amsterdamse achtstegroepers met dubbeladvies mogen toch meeloten op hoogste niveau

17.02.21
Amsterdamse achtstegroepers met een dubbeladvies kunnen dit jaar tóch meeloten voor een plekje op hun hoogst geadviseerde niveau. Dat meldde onderwijswethouder Marjolein Moorman woensdag in de commissievergadering, naar aanleiding van een motie van het CDA.
Deel bericht

Consumentenbond wil actie tegen 'schending consumentenrechten' door TikTok

16.02.21
De Consumentenbond heeft samen met andere Europese consumentenorganisaties een klacht ingediend tegen de Chinese video-app TikTok. De app zou gebruikers misleiden en kinderen onvoldoende bescherming bieden tegen ongepaste inhoud en reclames. Daartegen moeten toezichthouders optreden, vinden de organisaties.
Deel bericht

Oxford University gaat AstraZeneca-vaccin testen op kinderen en tieners

13.02.21
De University of Oxford gaat het coronavaccin dat het ontwikkelde met farmaceut AstraZeneca testen op kinderen en jongeren. Er worden driehonderd vrijwilligers van tussen de zes en zeventien jaar oud gezocht, meldt de Britse universiteit zaterdag.
Deel bericht

Met je puber in één huis in coronatijd: zo houden ouders het hoofd koel

10.02.21
Jacqueline Kleijer van Bureau Jeugd en Media geeft 20 tips voor ouders en hun pubers hoe je met elkaar omgaat in één huis in coronatijd.
Deel bericht

Deel basisscholen weer open: 'Kinderen hebben hier lang naar uitgekeken'

08.02.21
Na bijna acht weken dicht te zijn geweest vanwege corona, zijn op verschillende plekken in het land basisscholen weer opengegaan. Een deel blijft vandaag vanwege het winterse weer nog dicht.
Deel bericht

Snottebellenbeleid aangepast: basisschoolkinderen met klachten blijven thuis

06.02.21
Kinderen tussen de 4 en 12 jaar die naar het primair onderwijs gaan, moeten vanaf komende maandag thuisblijven en getest worden als ze klachten hebben. Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het zogeheten snottebellenbeleid in een nieuw advies aangepast.
Deel bericht

Onderwijsinspectie en ministerie fluiten bestuur terug: West-Brabantse scholen vanaf woensdag open

05.02.21
De 31 scholen in Bergen op Zoom en omgeving die eerder deze week besloten pas na de carnavalsvakantie weer open te zullen gaan, zijn teruggekomen op hun besluit. De scholen gaan toch open, nadat zowel het ministerie van Onderwijs en de Onderwijsinspectie daar op hebben aangedrongen.
Deel bericht

Mogelijk toch niet hele klas in quarantaine bij besmetting

05.02.21
Door het opdelen van een klas in groepjes, hoeven mogelijk niet alle kinderen in quarantaine bij een besmetting. Dat staat in het protocol van de PO-Raad, bedoeld voor de heropeningen van de basisscholen aankomende maandag.
Deel bericht

Voortdurende coronacrisis heeft lange termijn invloed op leefstijl kinderen

05.02.21
De kloof tussen kinderen die gezond en ongezond leven wordt als gevolg van de coronacrisis en de lockdowns alleen maar groter. Dat blijkt uit de nieuwste resultaten uit onderzoek door kinderartsen van het Maastricht UMC+ in samenwerking met andere ziekenhuizen. Kinderarts Anita Vreugdenhil pleit dan ook voor een landelijke aanpak om de leefstijl van kinderen te verbeteren.
Deel bericht

Van Dissel denkt dat scholen veilig open kunnen: kinderen kleine rol, leraren geen extra gevaar

04.02.21
Kinderen tot twaalf jaar verspreiden nog altijd minder vaak het coronavirus dan jongeren en volwassenen. En leraren raken ook besmet, maar ze lopen niet meer kans om corona te krijgen dan handhavers, kappers, brandweermensen of personeel in de zorg.
Deel bericht

Met VR-bril op ontdekking door je nieuwe school: Zwols experiment als vervanger van open dag

04.02.21
Met een VR-bril op je neus, vanaf de bank thuis, door je nieuwe school banjeren. Stichting Agnieten College, een cluster van zeven scholen voor voorgezet- en beroepsonderwijs in de regio Zwolle, maakt het mogelijk. De school heeft via het Zwolse Pink Unicorn 3000 virtual reality brillen aangeschaft, om basisschoolleerlingen een levensechte virtuele tour door de school te bieden.
Deel bericht

Nog veel vragen over basisschoolprotocol

04.02.21
Vanaf maandag gaan de basisscholen weer open, werd gisteren officieel bekendgemaakt door het kabinet. Maar veel mensen die in het basisonderwijs werken, twijfelen of dat wel zo'n goed idee is.
Deel bericht

Onderzoek Lansingerland wijst uit: kinderen verspreiden Britse variant iets meer

03.02.21
De Britse variant van het coronavirus lijkt zich iets makkelijker te verspreiden dan de 'gewone' variant. Kinderen ontwikkelden ook vaker milde klachten bij de Britse variant. Dat concluderen de GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC na het grootschalige onderzoek in de gemeente Lansingerland, waarbij alle inwoners ouder dan twee jaar werden opgeroepen voor een test.
Deel bericht

Vijf dagen extra quarantaine voor kind dat niet getest wordt na coronageval in klas

03.02.21
Het testen van kinderen na een besmetting in de klas wordt niet verplicht, meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Wel moeten schoolkinderen die niet worden getest vijf dagen extra in quarantaine.
Deel bericht

Basisschool Klundert was geen seconde dicht, en toch niemand ziek: ‘Wij zijn ’t bewijs dat het kán’

03.02.21
Twijfels over het opengaan van de basisscholen? Zou helemaal niet hoeven, vindt leerkracht Roland Bierkens. ,,Geen dag, geen seconde zijn wij dicht geweest en er is niemand ziek geworden. Sterker nog: er zijn minder snotneuzen dan anders.”
Deel bericht

Basisscholen open, maar middelbare scholen nog dicht: 'Onwenselijk en onverantwoord'

01.02.21
Gisteren was de kogel door de kerk: basisscholen mogen vanaf 8 februari weer open. Minister Slob van Onderwijs noemde dat "goed nieuws voor kinderen". Maar voor middelbare scholieren is er nog geen perspectief. Voor die groep is nog onduidelijk wanneer zij weer in de fysieke klaslokalen mogen plaatsnemen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)