‘Onze dochter had vanaf groep 5 veel buikpijn en was erg teruggetrokken’

02.04.21
Het is vandaag Wereld Autisme Dag. Van alle kinderen die niet naar school gaan, heeft een derde autisme. Ze vallen uit doordat de vorm van onderwijs niet bij hen past. Gelukkig zijn er ook succesverhalen van scholen waar kinderen met autisme helemaal opbloeien.
Deel bericht
(advertentie)

Problemen taalontwikkeling al vroeg zichtbaar

10.04.21
Vijf tot zeven procent van de kinderen in Nederland heeft een taalontwikkelingsstoornis, afgekort: TOS. Toch is TOS nog een relatief onbekend begrip. En dat terwijl een vroege diagnose deze kinderen enorm helpt om goed met hun taalproblemen om te gaan.
Deel bericht

Minder kinderen en jongeren besmet met corona

07.04.21
Het aantal bevestigde coronabesmettingen onder kinderen en jongeren is in de week van 31 maart tot en met 6 april afgenomen, blijkt uit cijfers van het RIVM.
Deel bericht

Interview | Onderwijsongelijkheid ligt niet aan de ouders, maar aan het systeem

31.03.21
Toen de scholen tijdens de lockdowns werden gesloten en de populaire NPO-serie Klassen de ongelijkheid in het onderwijs onder de aandacht van het grote publiek bracht, barstte de maatschappelijke discussie over onderwijsongelijkheid los. Kim Stienstra, die aan de Universiteit Utrecht promotieonderzoek doet naar onderwijsongelijkheid, zou er vanuit haar specialisatie zinvol over kunnen meepraten.
Deel bericht

400 actieve coronaclusters op basisscholen: ‘In korte tijd neemt het aantal fors toe’

30.03.21
Op een kleine zes procent van de basisscholen zijn momenteel clusters van coronabesmettingen. Het aantal loopt zo hard op dat er in het OMT onrust ontstaat. ‘We zien met name in de hogere groepen besmettingen. Dat is een punt van zorg.’
Deel bericht

Waarom de een doodziek wordt van corona en de ander er met een snotneus vanaf komt

29.03.21
Waarom wordt de een doodziek van corona en krijgt de ander niet veel meer dan een snotneus? Wetenschappers breken het hoofd over dit soort vragen. "Ik denk dat we op 20 procent van het plaatje zijn", zegt hoogleraar immunologie Debbie van Baarle.
Deel bericht

Dit jaar geen klassenfoto, maar een 'koppenkaart'

28.03.21
Het is een van de vele vragen voor schoolbesturen dit jaar. Hoe ga je om met de komst van de schoolfotograaf? Op sommige scholen komt er geen fotograaf op bezoek, op andere wordt alleen de klassenfoto overgeslagen omdat anderhalve meter dan geen optie is.
Deel bericht

Ouders in coronatijd positiever over effect media op kinderen

26.03.21
Ouders zijn het afgelopen jaar positiever gaan denken over het effect van media op hun jonge kinderen. Daarnaast vinden ouders media in coronatijd vaker geschikt als bezigheid voor hun kinderen. Vooral als ze zelf druk zijn met (thuis)werk, kan een beeldscherm uitkomst bieden.
Deel bericht

Kabinet gaat kijken hoe buitenschoolse opvang veilig open kan

24.03.21
Het aantal besmettingen laten versoepelingen momenteel niet toe, zei minister-president Mark Rutte op 23 maart tijdens de persconferentie. Ook onder kinderen en jongeren zien we hogere besmettingscijfers, dit komt echter ook doordat er in die groep steeds meer coronatests worden afgenomen. De buiten...
Deel bericht

Voorlichtingsfilmpje over testen van kinderen op corona

23.03.21
Om ouders een goed beeld en tips te geven over hoe een test bij de GGD te doen, is een voorlichtingsfilmpje gemaakt door Brancheorganisatie Kinderopvang en GGD/GHOR. Het filmpje is bedoeld voor kinderen tot 12 jaar die eerst niet getest hoefden te worden en kan ook op de basisschool gebruikt worden.
Deel bericht

Fors meer besmettingen onder jeugd, RIVM ziet situatie verslechteren

23.03.21
Het RIVM zag over de afgelopen week alle cijfers stijgen: niet alleen het aantal besmettingen en de opnames in de ziekenhuizen, maar ook het percentage positieve testen. Lange tijd gingen weliswaar de besmettingscijfers omhoog, maar dat leek voor een deel te verklaren door het feit dat ook steeds meer mensen zich lieten testen. De voorbije week echter liep ook het percentage mensen dat positief getest werd licht op: van 7,7 naar 8,1 procent.
Deel bericht

Opinie | Kinderopvang van 0 tot en met 12 jaar is cruciaal

19.03.21
Het stelsel van kinderopvang moet rigoureus op de schop. Financieel zit het ingewikkeld in elkaar. Kinderen van laagopgeleide ouders vallen vaak uit de boot, stellen zeven organisaties.
Deel bericht

Coronaproof trakteren: geen cupcake, maar zakje chips

19.03.21
Door corona zijn de regels voor trakteren op veel scholen strenger geworden. Bij veel scholen mogen kinderen alleen nog voorverpakte traktaties uitdelen. Bijvoorbeeld een zakje chips, een ijsje of fruit dat je moet pellen, zoals een banaan. Alleen op die manier is het coronaproof.
Deel bericht

Meer besmettingen bij de jeugd: komt dat door het openen van de scholen?

17.03.21
Het aantal vastgestelde coronabesmettingen stijgt het hardst onder kinderen, deze week met maar liefst 35 procent. In hoeverre is dat te wijten aan het openstellen van de scholen?
Deel bericht

Toename coronabesmettingen grootst onder kinderen

16.03.21
Het RIVM meldt afgelopen week 39.500 nieuwe bevestigde coronabesmettingen. Dat is een toename van 24 procent vergeleken met een week eerder, toen er bijna 32.000 coronabesmettingen werden gemeld. Vorige week bleef het aantal besmettingen nog nagenoeg gelijk.
Deel bericht

Zwemscholen mogen weer open, kinderen soms al om 06.15 uur in het water

16.03.21
De zwemlessen kunnen vanaf vandaag weer beginnen. Premier Rutte kondigde de kleine versoepeling vorige week aan in de persconferentie rondom het coronavirus. Veel zwemscholen hebben extra lessen ingelast om de achterstanden in te halen, want de zwemscholen waren sinds 15 december gesloten.
Deel bericht

Kinderartsen willen korter stokje bij coronatest

13.03.21
Heb jij al wel eens een coronatest gehad? Veel kinderen vinden het wattenstaafje dat in de neus gaat erg vervelend. Voor hen is er misschien goed nieuws. Volgens kinderartsen kan het ook met een korter stokje.
Deel bericht

Meer dan de helft van de ouders wil gratis opvang

11.03.21
55 procent van de ouders is voorstander van gratis kinderopvang voor vier dagen in de week. Dat blijkt uit een onderzoek van Voor Werkende Ouders. Ook wil 90 procent van de ouders een maximum aan het aantal leerlingen in de klas.
Deel bericht

Jeugd-ggz door coronacrisis overvol, crisisgevallen zouden worden afgewezen

10.03.21
Steeds meer kinderen en jongeren komen psychisch in de knel door de coronacrisis. Volgens brancheorganisatie de Nederlandse ggz is het systeem van de geestelijke gezondheidszorg, dat voor de corona-uitbraak al overbelast was, "volledig overgelopen". Inmiddels worden ook crisisgevallen afgewezen vanwege een gebrek aan capaciteit.
Deel bericht

Corona-uitbraak onder kleuters: 'Sneltesten en vaccineren nu echt snel nodig'

28.02.21
Een corona-uitbraak onder de jongste kinderen op een Amsterdamse basisschool, vorige week, leidt tot zorgen onder schoolleiders en leraren. "Het sneltesten en vaccineren mag allemaal wel wat vlotter", vindt de Algemene Onderwijsbond (AOb). "Gas erop, zodat we les kunnen blijven geven."
Deel bericht

Fors meer coronabesmettingen, vooral onder kinderen

24.02.21
Het aantal coronabesmettingen is fors gestegen, vooral in de leeftijdsgroep 0-12 jaar. Dat komt volgens het RIVM mogelijk door de heropening van de basisscholen. Ook in de leeftijd van het voortgezet onderwijs nam het aantal besmettingen toe.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)