‘Alle kinderen kunnen vanaf 1 jaar zindelijk worden’

10.06.21
Heerlijk om geen luiers meer te hoeven verschonen, maar toch zien veel ouders er tegenop: zindelijkheidstraining. Toch kunnen kinderen al vroeg zindelijk worden, vertelt psycholoog Debby Mendelsohn in een podcast van Ouders van Nu.
Deel bericht
(advertentie)

Uitbraak van 'winters' RS-virus in zuidwesten van het land, 'ongekende situatie'

18.06.21
Onder jonge kinderen is een epidemie uitgebroken van het RS-virus. Het is opmerkelijk dat er nu kinderen met het gevaarlijke verkoudheidsvirus in het ziekenhuis liggen, omdat RS normaal alleen in de winter voorkomt.
Deel bericht

Na een week geduld krijgen vandaag ook ruim 40.000 vmbo'ers hun examenuitslag

16.06.21
Ze gaan nog even een serie kijken, werken of naar de orthodontist: in ieder geval op zoek naar afleiding voordat ze vanmiddag een langverwacht telefoontje krijgen. Ruim 40.000 leerlingen van het vmbo-kader en vmbo-basis die digitaal eindexamen hebben gedaan, krijgen vandaag de uitslag.
Deel bericht

SER: kinderopvang minstens twee keer per week, ook toeslag voor ouders zonder werk

10.06.21
Niet alleen werkende, maar alle ouders moeten kinderopvangtoeslag kunnen krijgen. Dat is één van de voorstellen in een nieuw rapport van de Sociaal Economische Raad (SER) over de hervorming van de kinderopvang in Nederland.
Deel bericht

Schoolkamp wordt afgeraden, zomerkamp mag wel: 'Niet het afscheid dat hoort'

10.06.21
Waar het scholen wordt afgeraden om op schoolkamp te gaan, maken organisaties van zomerkampen zich klaar om juist snel weer van start te gaan. Het zorgt voor verwarring onder ouders, en voor veel teleurstelling bij groep 8'ers. "Ze hebben het gevoel dat ze niet het afscheid van school krijgen dat ze zouden willen."
Deel bericht

Gezondheidsraad: vaccineer kinderen uit risicogroepen met Pfizer

09.06.21
De Gezondheidsraad adviseert om kinderen van 12 tot en met 17 jaar uit medische risicogroepen te vaccineren met het BioNTech/Pfizer-vaccin. Naar alle waarschijnlijkheid neemt demissionair minister De Jonge het advies over.
Deel bericht

Coronacijfers verder gedaald, meer tests gedaan bij kinderen

08.06.21
De afname van het aantal positieve tests was het kleinst onder 0- tot 17-jarigen. Ook zijn er de afgelopen week meer tests afgenomen onder minderjarigen; die toename was het grootst onder 0- tot 12-jarigen (+14 procent) en onder 13 tot 17-jarigen (+6 procent).
Deel bericht

BK en BMK blijven pleiten voor versoepeling coronamaatregelen

04.06.21
Het kabinet heeft het advies van het OMT om nog geen versoepelingen in de kinderopvang toe te passen, overgenomen. Brancheorganisaties BK en BMK zijn hier niet gelukkig mee.
Deel bericht

Leerachterstand op basisschool: ‘Te makkelijk gedacht dat ze het wel inhalen’

04.06.21
Dat basisscholen tijdens de coronapandemie vier maanden dicht zijn geweest, heeft zijn sporen achtergelaten. Kinderen kregen nog wel les van de juf of meester. Maar thuis onderwijs volgen via een schermpje op een computer is verre van ideaal. Welke leervertraging liepen de leerlingen op? En is die schadelijk, of valt dat wel mee?
Deel bericht

Deze nieuwe school in Zwolle doet het anders: ‘Buiten slapen en leren rekenen in de zandbak’

03.06.21
Zwolle is een kindcentrum rijker. De Proeftuin is hét nieuwe basisonderwijs. ”Ik droomde van een plek waar kinderen echt kind kunnen zijn”, vertelt initiatiefnemer en kleuterleerkracht Marja.
Deel bericht

'Kind in nood wacht gemiddeld tien maanden op hulp'

02.06.21
Kinderen in nood die hulp van de jeugdzorg nodig hebben, moeten daar gemiddeld tien maanden op wachten. Dat zegt Het Vergeten Kind, een stichting die zich inzet voor kinderen die zijn verwaarloosd of mishandeld.
Deel bericht

Cito: Achterstanden basisonderwijs deels ingehaald, onderlinge verschillen gegroeid

01.06.21
De achterstanden in het basisonderwijs op het gebied van begrijpend lezen en rekenen zijn na de tweede lockdown deels ingehaald, meldt examen- en toetsenmaker Cito na onderzoek. Cito keek naar de niveaus van kinderen uit groep 4 tot en met 7. Bij lezen zijn de verschillen tussen kinderen groter geworden.
Deel bericht

Luizenmoeder-film pas eind juli in de bioscopen

01.06.21
Het langverwachte filmvervolg op hitserie De Luizenmoeder is vanaf 28 juli in de Nederlandse bioscopen te zien. In eerste instantie was het de bedoeling dat de film al eind juni zou gaan draaien. Maar distributeur Dutch FilmWorks heeft toch besloten de release een maand te verplaatsen.
Deel bericht

Onderzoek: Basisschool kan nog toegankelijker voor leerling met rugzakje

27.05.21
Het leeuwendeel van de basisscholen laat leerlingen met een rugzakje tegenwoordig gewoon in de klas zitten bij ‘gewone’ kinderen, vaak met extra ondersteuning. Dit heet passend onderwijs. Toch moet er nog het nodige gebeuren om scholen toegankelijker te maken voor leerlingen die meer hulp nodig hebben, blijkt uit nieuw onderzoek.
Deel bericht

[EduAd] Blind leren typen met Pica Typen

27.05.21
Met Pica Typen leren kinderen in 12 weken zelfstandig blind typen. Op eigen niveau en tempo, op school en thuis. De cursus zit vol spectaculaire weetjes waardoor kinderen geboeid blijven. Voortgang en resultaten zijn zichtbaar in dashboard. Ontsluiting via Basispoort + diplomagarantie.
Deel bericht

Opinie | Alle sectoren willen dolgraag van het slot, maar het onderwijs staat niet te trappelen

25.05.21
Veel docenten vinden heropening nog niet veilig, maar doen daarmee wel de zwakke leerlingen tekort.
Deel bericht

Minder corona onder kinderen, onder jongeren nog geen daling

12.05.21
Het aantal positieve coronatestuitslagen onder kinderen tot en met 12 jaar is in de week van 3 tot en met 9 mei fors afgenomen. In de leeftijdscategorie 13 tot en 17 jaar bleef het vrijwel gelijk.
Deel bericht

Privéleraar en langer naar school om leerachterstand door corona aan te pakken

10.05.21
Scholen krijgen een waslijst aan middelen om de leerachterstanden door corona weg te werken. Minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) geeft ze de mogelijkheid om het schooljaar te verlengen, de lesdagen langer te maken of zelfs privéleraren in te zetten.
Deel bericht

Minder corona onder kinderen en jongeren

08.05.21
Het aantal bevestigde coronabesmettingen onder kinderen en jongeren is in de week van 26 april tot en met 2 mei afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.
Deel bericht

Onderzoek: IKC’s hebben meerwaarde voor kinderen die vastlopen

06.05.21
IKC’s hebben een meerwaarde voor leerlingen die vastlopen in de reguliere kinderopvang. Dit stelt het Kohnstamm Instituut in een onderzoek naar inclusiekenmerken van IKC’s. Voor reguliere kinderopvangorganisaties zijn de mogelijkheden op dit vlak beperkt, lijkt het onderzoek uit te wijzen.
Deel bericht

'Veel kinder- en jeugdpsychiaters denken aan stoppen'

29.04.21
Veel kinder- en jeugdpsychiaters overwegen helemaal te stoppen met het behandelen van kinderen. De reden: toegenomen regeldruk en omslachtige bureaucratie sinds de jeugdzorg werd verplaatst van het Rijk naar de gemeenten. En dat terwijl tijdens de pandemie de vraag naar psychische zorg fors toenam.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)