Geen mobieltjes maar frisbees, leerlingen hebben orde en regelmaat nodig

15.07.21
Het onderwijs moet terug naar de basis, zeggen experts: kennis, orde en regelmaat. Het Alfrinkcollege in Deurne deed dat. „Het lijkt hier heel streng, maar het valt best mee.”
Deel bericht
(advertentie)

Lossen zomerscholen de leerachterstanden op die zijn veroorzaakt door de pandemie?

03.08.21
Demissionair minister Slob van Onderwijs trekt dit jaar miljarden uit om de leerachterstanden van de coronapandemie in te halen. Zomerscholen moeten daarbij helpen en daar zien ze de aanmeldingen van kinderen flink oplopen. Maar helpt het?
Deel bericht

Ouders richten ‘staatsvrije’ school op, keren zich tegen doorgeschoten coronabeleid en belabberde onderwijs

03.08.21
Een school waar de ontwikkeling van het kind weer centraal staat, de Nederlandse normen en waarden weer belangrijk worden gevonden, de doorgeschoten coronamaatregelen binnen de perken blijven en er ruimte is voor iedereen. Dát is waar een aantal Friese ouders zich sterk voor maken en hun droom wordt nu realiteit.
Deel bericht

Extra geld voor aanpak vertragingen voorschoolse educatie

03.08.21
Gemeenten krijgen de komende twee schooljaren 300 miljoen euro uit het Nationaal Programma Onderwijs. Dit geld is onder meer bestemd voor het inhalen van vertragingen in de voorschoolse educatie, die zijn opgelopen in de coronaperiode.
Deel bericht

Zomerschool populair: ‘Stevig programma met taal, rekenen en woordenschat’

02.08.21
Even bijscholen in de zomervakantie om corona-achterstanden in te halen? Daar is veel animo voor. In Arnhem waren er zelfs nooit eerder zoveel aanmeldingen voor de Zomerschool als dit jaar. Over twee weken beginnen maar liefst 150 kinderen aan drie weken extra onderwijs. Met veel les in rekenen en taal.
Deel bericht

De moeder wil een hoger schooladvies voor haar dochter, de rechter zegt ‘nee’

29.07.21
Een basisschool in Arnhem hoeft een leerling uit groep acht geen hoger schooladvies te geven. Dit heeft de rechtbank in Arnhem woensdagmiddag bepaald. De moeder van het meisje spande een kort geding aan tegen basisschool ’t Panorama, zij wil dat haar dochter naar de havo gaat in plaats van het vmbo, zoals de school wil.
Deel bericht

Tieners krijgen tweede prik eerder: 'Zo hebben we een veilige schoolomgeving'

27.07.21
Jongeren van 12 tot 17 jaar die in de tweede helft van augustus een afspraak hebben voor hun tweede prik, kunnen die afspraak twee weken naar voren halen. Die volledige bescherming is belangrijk met het oog op het nieuwe schooljaar. In de regio Noord-Nederland gaan de scholen op 23 augustus weer open.
Deel bericht

Elsa is geen schoothond, maar een schoolhond: ‘hulpjuf’ springt bij voor troost

26.07.21
In de rubriek Dierenmens schrijft Annemarie Haverkamp over dieren met een verhaal. Elsa brengt rust in de klas, vergroot de onderlinge solidariteit en laat kinderen zich op hun gemak voelen. En dat voor een hond. Hoe doet ze dat?
Deel bericht

Ouders kunnen nu zelf leraren werven voor de school van hun kinderen

26.07.21
Ouders die zich er zorgen over maken dat er na de zomer geen leraar voor de klas staat, kunnen nu gratis vacatures plaatsen op Onderwijsopties.nl.
Deel bericht

Strijd tegen lerarentekort gaat op laatste schooldag onverminderd door: ‘De wanhoop is groot’

23.07.21
‘Uw kind mag over naar groep vijf, maar wie de juf wordt is nog niet bekend’. Basisscholen in heel Brabant zijn ook op deze laatste schooldag nog altijd druk met het zoeken naar personeel. Zelfs ouders worden benaderd in de strijd tegen het lerarentekort.
Deel bericht

Kinder-IC's liggen vol met jonge RS-patiënten

21.07.21
De kinderintensivecareafdelingen in de Nederlandse ziekenhuizen liggen vol met jonge kinderen die ernstige luchtwegproblemen hebben door het RS-virus. Verschillende ziekenhuizen hebben planbare operaties uitgesteld omdat er geen of te weinig IC-bedden zijn.
Deel bericht

Corona zegen en vloek voor zomerkampen

20.07.21
Veel zomerkampen voor kinderen zitten helemaal vol. De kampen zijn in coronatijd populairder geworden en ook nu het aantal coronabesmettingen is gestegen, zijn er amper annuleringen. Tegelijkertijd groeien de zorgen bij de kamporganisaties hoe ze corona buiten kunnen houden.
Deel bericht

Column | Uitdeelcadeautjes op school? Verbieden die onzin!

19.07.21
Ik heb in ieder geval nog nooit zoveel zooi voorbij zien komen als afgelopen schooljaar. Drie kinderen maal gemiddeld 25 klasgenootjes leverde een la vol potloden, waterpistooltjes, bellenblazen, klaparmbandjes, foamvliegtuigjes en andere grabbeltonmeuk op.
Deel bericht

Kinderartsen bezorgd: aantal kinderen dat verdrinkt daalt niet meer

19.07.21
Nederlandse kinderartsen maken zich zorgen over het aantal kinderen dat verdrinkt. Jarenlang daalde dat cijfer, onder meer door betere zwemlessen en maatregelen in zwemplassen. Maar sinds een paar jaar is er van een daling geen sprake meer. Met veel vakanties in eigen land, vrezen de artsen dit jaar zelfs voor een stijging, ook omdat veel kinderen achterlopen met de zwemlessen.
Deel bericht

Ilse Warringa over Luizenmoeder - De Film: ‘De afdeling Humor en de afdeling Woke leven op gespannen voet’

14.07.21
Voor Ilse Warringa was het verhaal van De Luizenmoeder-serie nog niet af. Vandaar Luizenmoeder - De Film. Ze schreef het script, regisseerde de film en speelt de hoofdrol. Een gesprek over hysterische ouders én de noodzaak van satire.
Deel bericht

Zes vragen over vaccinatie van kinderen van 12 tot en met 17 jaar

10.07.21
Sinds 2 juli kunnen kinderen van 12 tot en met 17 jaar ervoor kiezen om zich te laten vaccineren tegen corona. Waarom kan dat opeens? En werkt het vaccin net zo goed als bij volwassenen? NEMO Kennislink stelde 6 vragen aan Ingrid Schellens, een klinisch beoordelaar bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Deel bericht

FNV organiseert landelijke staking kinderopvang, weinig locaties doen mee

08.07.21
In de kinderopvang is vandaag opnieuw een staking, maar nu landelijk. De impact ervan is nog onduidelijk. Volgens organisator FNV staken werknemers op 538 locaties door het hele land, oftewel zo'n 3 procent van het totaal. Hoeveel locaties daadwerkelijk sluiten hangt af van het aantal mensen dat meedoet.
Deel bericht

Iets meer corona onder kinderen en jongeren t/m 17 jaar

08.07.21
Het aantal positieve coronatests onder kinderen en jongeren tot en met 17 jaar is licht gestegen. Veruit de grootste stijging - een verdriedubbeling - deed zich voor in de leeftijdscategorie 18 tot en met 24 jaar.
Deel bericht

Coronaregels voor leerlingen t/m 12 jaar worden versoepeld

07.07.21
De coronaregels voor kinderen met verkoudheidsklachten worden per 12 juli versoepeld: leerlingen tot en met 12 jaar met lichte klachten zoals een snotneus kunnen dan weer gewoon naar school en/of de opvang.
Deel bericht

Uitspraak: Hoogbegaafdheid is geen handicap op school, wél extra inzet kabinet nodig

02.07.21
Hoogbegaafdheid is geen handicap binnen het schoolsysteem, oordeelt het College voor de Rechten van de Mens vandaag. Toch moet minister Slob (Basis- en voortgezet onderwijs) wel de nodige maatregelen treffen om het recht op passend onderwijs voor hoogbegaafde kinderen vast te leggen.
Deel bericht

Thuisonderwijzers krijgen leerplichtambtenaren op hun dak

01.07.21
Thuisonderwijzers ervaren steeds vaker problemen bij aanvragen voor vrijstelling van leerplicht. Ambtenaren dreigen daarbij geregeld met de rechter. Soms komen ouders daadwerkelijk in het verdachtenbankje terecht.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)