Iets minder positieve tests en opnames, scholen grote besmettingsbron

14.09.21
Het aantal positieve tests is de afgelopen week iets gedaald. Dat meldt het RIVM, dat op dinsdag altijd een uitgebreide update geeft. Scholen en kinderopvanglocaties zijn inmiddels een grote bron van besmettingen. Afgelopen week ging het om een vijfde van de herleidbare besmettingen.
Deel bericht
(advertentie)

Bijna 50% meer gesprekken Kindertelefoon over pesten ten opzichte van normaal

24.09.21
Vanaf het moment dat de scholen weer opengingen na de tweede lockdown is het aantal gesprekken dat De Kindertelefoon voerde over pesten explosief gestegen. Het aantal steeg van gemiddeld 65 naar 98 gesprekken per dag afgelopen april. Dat is een stijging van bijna 50%.
Deel bericht

Aantal kindondernemers blijft stijgen: 'Hoef ik geen krantenwijk te lopen'

23.09.21
Het aantal kinderen tussen de 10 en 14 jaar met een eigen bedrijf is het afgelopen jaar bijna verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel die het Jeugdjournaal heeft opgevraagd.
Deel bericht

Gratis kinderopvang? 'Zeeuws-Vlaanderen doet het gewoon en wacht niet op Den Haag’

20.09.21
De landelijke politiek denkt er nog over na, maar in Zeeuws-Vlaanderen wordt het vanaf 1 januari al gewoon gedaan: gratis kinderopvang. Op drie locaties worden kinderen tot en met twaalf jaar straks kosteloos twee dagen per week opgevangen.
Deel bericht

VR-bril moet leerlingen weerbaar maken tegen shame-sexting

17.09.21
Een nieuw programma moet kinderen weerbaar maken tegen shame-sexting. Tien procent van alle leerlingen van groep 7 of 8 in het basisonderwijs heeft namelijk weleens een sexy foto van zichzelf naar iemand anders gestuurd, met alle gevolgen van dien.
Deel bericht

Tijdens de zomervakantie 50 kinderen door ouder ontvoerd

17.09.21
Tijdens de afgelopen zomervakantie werden 50 kinderen door een ouder ontvoerd, zegt het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO). 37 kinderen werden vanuit Nederland naar het buitenland meegenomen en 13 vanuit het buitenland naar Nederland.
Deel bericht

Kind besmet? Klasgenoot zonder nauw contact mag straks op school blijven

16.09.21
De complete schoolklas hoeft niet meer naar huis als één leerling positief test op corona. Bij meer besmettingen geeft de GGD advies op maat.
Deel bericht

Viroloog Osterhaus: basisschoolkinderen veel vaker testen

15.09.21
Kinderen op de basisschool zouden veel vaker getest moeten worden, om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, stelt viroloog Ab Osterhaus dinsdag. Hij reageert op het nieuws dat het kabinet de regels op basisscholen wil versoepelen. Binnenkort hoeft niet meer de hele klas naar huis als er een kind besmet is, terwijl het aantal coronagevallen onder jonge kinderen afgelopen weken juist is toegenomen.
Deel bericht

Verplicht naar de klas, of mag digitaal lesgeven ook? Daar ruziën Interteach en Onderwijsinspectie over

14.09.21
Moeten leerlingen in het basisonderwijs verplicht hun lessen in een klaslokaal volgen of kunnen ze die (grotendeels) digitaal voorgeschoteld krijgen? Dat is de kern van een principiële zaak die particuliere onderwijsinstelling Interteach uit Oisterwijk en de Onderwijsinspectie voor de rechter uitvechten.
Deel bericht

Klankcontrast lastig voor baby’s met kans op dyslexie

11.09.21
Lang voordat ze leren lezen, hebben kinderen met dyslexie vaak moeite met het onderscheiden van spraakklanken. Maartje de Klerk van de Universiteit Utrecht onderzocht wat er gebeurt in het vroegste stadium van de taalontwikkeling.
Deel bericht

Platina voor Luizenmoeder-film na 400.000 bezoekers

09.09.21
De Nederlandse speelfilm Luizenmoeder- De Film is door 400.000 mensen in de bioscoop gezien. Hoofdrolspeler Ilse Warringa heeft daarom in de talkshow HLF8 de Platina Film Award gekregen uit handen van presentator Johnny de Mol.
Deel bericht

Veel besmettingen bij kinderen, wat betekent dat voor advies over klassenquarantaine?

07.09.21
De afgelopen week zijn voor het eerst in maanden de meeste besmettingen gemeld bij kinderen in de leeftijd van 10 tot 14 jaar. Ook in de leeftijd van 5 tot 9 jaar zijn er relatief veel coronagevallen; volgens de laatste RIVM-cijfers zijn de twee groepen goed voor ruim 20 procent van alle besmettingen. Onder die leeftijdsgroepen wordt overigens ook veel getest.
Deel bericht

Coronacijfers stabiel, maar onderwijs wordt weer besmettingshaard

07.09.21
De afgelopen week is het aantal vastgestelde coronabesmettingen heel licht gestegen: met 1,8 procent, tot 17.890 positieve tests. De week ervoor was ook al sprake van een heel lichte stijging, blijkt uit RIVM-cijfers.
Deel bericht

Met tegenzin naar school: ‘Geef je kind de ruimte om te vertellen wat er speelt’

07.09.21
Klasgenootjes terugzien, verjaardagen inhalen en in de kring vertellen over de vakantie: tegen het einde van de zomer kijken veel kinderen ernaar uit om weer naar school te gaan. Maar wat als je kind niet naar school wil? Neem je kind serieus, adviseert kindercoach Linda Moonen. ,,Erken het gevoel. Soms is het al voldoende als een kind zich gehoord voelt.”
Deel bericht

Tijdens lockdowns veel minder kinderen met alcoholvergiftiging

07.09.21
De lockdowns in de coronacrisis hebben ertoe geleid dat er fors minder kinderen in het ziekenhuis werden opgenomen met een alcoholvergiftiging. Tijdens de eerste lockdown, van 16 maart tot 31 mei 2020, was de daling 70 procent. Dat blijkt uit onderzoekscijfers van kinderarts Nico van der Lely en promovenda Louise Pigeaud, gepubliceerd in The Journal of Adolescent Health.
Deel bericht

Veel besmettingen bij kinderen, wat betekent dat voor advies over klassenquarantaine?

07.09.21
De afgelopen week zijn voor het eerst in maanden de meeste besmettingen gemeld bij kinderen in de leeftijd van 10 tot 14 jaar. Ook in de leeftijd van 5 tot 9 jaar zijn er relatief veel coronagevallen; volgens de laatste RIVM-cijfers zijn de twee groepen goed voor ruim 20 procent van alle besmettingen. Onder die leeftijdsgroepen wordt overigens ook veel getest.
Deel bericht

Column | Inlogvensters, usernames, wachtwoorden, track- en tracecodes en foutmeldingen

06.09.21
Of ik even de schoolboeken wilde bestellen voor onze zoon. Het wordt zijn eerste jaar op het voortgezet onderwijs, dus alles is nieuw én spannend. Voor ons allemaal. Het bestellen was heel eenvoudig, volgens de instructie-app. Ik mocht op de site van de boekenboer inloggen via het kopje ‘inloggen leerling’. De inlognaam die ik daarvoor nodig had kon ik terugvinden in de Magister-app. Ik moest die app eerst downloaden in de appstore ...
Deel bericht

OMT: Stuur bij coronabesmetting niet meer hele klassen weg

06.09.21
Het OMT adviseert het ministerie van volksgezondheid om per 20 september de corona-maatregelen voor het primair onderwijs te versoepelen. Dat zegt kinderarts en OMT-lid Károly Illy.
Deel bericht

De verborgen schoolkosten in het voortgezet onderwijs: ‘Waar betaal ik eigenlijk voor?’

06.09.21
Wat zijn ouders kwijt voor een jaar voortgezet onderwijs van hun kind? Arjen van Gijssel, vader van vier in Ruurlo, zette het op verzoek van de krant op een rijtje. En hij schrok behoorlijk. Daarin is hij niet de enige. ,,Het kan wel een tandje minder met de schoolkosten. Sommige scholen lijken wel reisbureaus”, stelt belangenorganisatie Ouders en Onderwijs, die een onderzoek begint.
Deel bericht

Bijna één op vijf coronabesmettingen in Friesland is basisscholier

04.09.21
Bijna één op de vijf vastgestelde besmettingen in Friesland is van een basisscholier. Dit is volgens GGD Fryslân één van de redenen waarom het besmettingscijfer in deze provincie blijft stijgen. Het aantal gevonden positieve gevallen liep vorige week licht op tot 753. Dat is 2 procent meer dan een week eerder.
Deel bericht

In de klas naar genderidentiteit vragen of niet? 'Goed dat het besproken wordt, maar een groep ouders kan hierdoor afhaken'

03.09.21
In het nieuwe schooljaar leerlingen niet alleen naar naam en leeftijd, maar ook naar hun genderidentiteit vragen. Is dat bevrijdend of zorgt het voor spanningen? Op het Roland Holstcollege in Hilversum zijn ze er deze week mee begonnen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)