Squid Game nagespeeld op de basisschool: ‘Ouders realiseren zich niet wat de impact is’

11.10.21
De Zuid-Koreaanse Netflixserie Squid Game staat al weken op nummer één in de lijst met best bekeken series. Ook onder basisschoolleerlingen is de serie - eigenlijk voor 16 jaar en ouder - razend populair, vaak tot groot ongenoegen van ouders en leerkrachten. ,,Ik vraag me af ouders zich realiseren wat de impact kan zijn.”
Deel bericht
(advertentie)

Zo ga je als opvoeder in gesprek over Squid Game

16.10.21
De Netflix-serie Squid Game is een wereldwijde hit. Ook in Nederland. De harde, maatschappijkritische Zuid-Koreaanse serie is veelbesproken en vindt op allerhande manieren zijn weg naar social media en het echte leven. Ook (te) jonge kijkers worden op deze manier geconfronteerd met de gewelddadige s...
Deel bericht

Dit zijn de filmpremières van Cinekid Festival 2021

13.10.21
Het programma van Cinekid Festival staat weer boordevol (wereld)premières die je niet mag missen! We zetten de films die jij hier voor het eerst kan zien op een rij.
Deel bericht

‘Mama, ik wil leren programmeren’

11.10.21
‘Mama of papa, ik wil leren programmeren’: als je kind dit vraagt, weet je misschien niet wat te doen. Zelf ben je geen grote computerkenner en op school kun je ook niet altijd terecht. Toch is programmeren helemaal niet eng en je kunt je kind er prima mee helpen.
Deel bericht

Lippen over Sint-intocht en Sinterklaas-journaal stijf op elkaar gehouden

09.10.21
aar na jaar is Nederland benieuwd: komt Piet met de Goedheiligman mee in het Sinterklaasjournaal en de intocht? Hoe ziet hij of zij eruit? En is ie überhaupt wel mee met Sinterklaas?
Deel bericht

Broertjes, zusjes en postcodebeleid hinderen gelijkere toegang tot scholen

08.10.21
Wat kan de overheid doen om kinderen meer kans te geven op een plek op hun voorkeurschool? Uit een analyse van het CPB blijkt dat slimme lotingen juist averechts kunnen werken.
Deel bericht

Broertjes, zusjes en postcodebeleid hinderen gelijkere toegang tot scholen

07.10.21
Uit een analyse van het CPB blijkt dat slimme lotingen om kinderen eerlijk over scholen van hun voorkeur te verdelen, niet werken als scholen voorkeursbeleid blijven voeren.
Deel bericht

Plan voor meer Islamitische scholen in Eindhoven; tot nu toe te weinig steunverklaringen moslimouders

06.10.21
Moslimkinderen uit de hele regio moeten naar een Islamitische middelbare school kunnen gaan, vindt de Stichting Islamitische Educatie Zuid-Oost Nederland. Maar haar plan voor een Medinacollege in Eindhoven krijgt tot nu toe te weinig steunbetuigingen van ouders.
Deel bericht

Leraren zijn zo schaars, dat basisscholen ouders vragen in te vallen bij ziekte: ‘Wie heeft er pabo gedaan?’

06.10.21
Basisscholen roepen steeds vaker de hulp in van ouders die de pabo hebben gedaan. Dit omdat invallers nauwelijks beschikbaar zijn. Door vaders en moeders in te zetten kan worden voorkomen dat complete klassen naar huis gestuurd worden als de docent ziek is.
Deel bericht

Nieuwe lotingregels voortgezet onderwijs Haarlem: zeven voorkeursscholen en binnen één regio

05.10.21
Toekomstige brugklassers in Haarlem moeten vanaf dit schooljaar een top zeven van voorkeursscholen aangeven in plaats van de huidige top vijf. Ook mogen zij zich niet meer inschrijven in meerdere regio's tegelijkertijd. Dat hebben de Haarlemse schoolbesturen besloten.
Deel bericht

'Het is geen probleemkind, je hebt een kind met een probleem'

05.10.21
Schrijver en ‘NOS Jeugdjournaal’-presentator Milouska Meulens geeft in ‘Dream School’ een les over schaamte. Patrick van der Jagt, bekend van ‘Project Rotterdam’, praat over zijn verleden als verslaafde en dakloze.
Deel bericht

Hugo verkoopt 1000 kinderpostzegels in één keer

04.10.21
Hugo van 9 heeft in één keer megaveel kinderpostzegels verkocht. En dat lukte doordat zijn moeder ze niet wilde kopen. Zij gebruikt ze namelijk niet. Hugo's moeder stuurt dus alleen maar kaartjes via online kaartjeswinkels. Dat bracht Hugo op een idee. Misschien wilde die kaartjeswinkel wel kinderpostzegels van hem kopen?
Deel bericht

De ras-Amsterdamse ‘tijgermoeder’ schreeuwde: ‘Zit mijn kind naast dat kind!?’

02.10.21
Als de juf iets uit de corona­periode mee wil nemen, is het de start van de dag ­zonder ouders. “Het is heerlijk om meteen om half negen te beginnen en geen vaders en moeders het lokaal uit te moeten vegen of onrustige kinderen tot bedaren te hoeven brengen.”
Deel bericht

DigiD blijkt obstakel voor het stichten van nieuwe school

02.10.21
De nieuwe wet om scholen te stichten maakt met 102 plannen veel onderwijsenthousiasme los, maar de handtekeningenronde dreigt veel initiatieven in de kiem te smoren.
Deel bericht

Opinie | Denk aan de kinderen voordat je de crèche nog toegankelijker maakt

01.10.21
Geschrokken door de toeslagenaffaire steunen politieke partijen het plan voor veel goedkopere kinderopvang. Maar daarbij ontbreekt een noodzakelijke visie op de ontwikkeling van kinderen, schrijft Peter van Zijl.
Deel bericht

Opinie | ‘Een vmbo-advies kan ook kansrijk zijn’

01.10.21
Aan het begin van een nieuw schooljaar worden alle nieuwe brugklasleerlingen besproken met de desbetreffende vakdocenten. De zogenaamde ‘warme overdracht’ vanuit de basisschool is voor de zomervakantie afgerond en omdat iedereen recht heeft op goed onderwijs en gelijke kansen, is dit een waardevol moment.
Deel bericht

Kinderen in speciaal onderwijs hebben extreem lange reistijd: 'Hij is iedere dag kapot'

30.09.21
Iedere dag weer heeft het 8-jarige zoontje van Inouschka Rouskavich ermee te maken: een ellenlange busreis naar de instelling waar hij speciaal onderwijs geniet. Tussen de pubers die elkaar telkens weer 'afslachten'. Dat móet anders, vindt zijn moeder. En daarin staat ze niet alleen.
Deel bericht

Ontdek hoe je schrijver wordt in het Kinderboekenmuseum

29.09.21
Persbericht - Van 6 t/m 30 oktober staat 'Worden wat je wil' centraal in het Kinderboekenmuseum. Het is dit jaar het thema van de Kinderboekenweek en waar je kun je nu beter ontdekken wat het inhoudt om schrijver te worden?
Deel bericht

Mensen die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren willen vrijstelling van coronapas

29.09.21
Wat als je om medische redenen geen coronavaccin kunt nemen, bijvoorbeeld als je hartpatiënt bent of autisme hebt? "De QR-code beperkt het leven van mijn zoon."
Deel bericht

Aantal pesterijen op school niet verder gedaald: evenveel als in 2018

29.09.21
Het percentage kinderen dat gepest wordt, is niet verder gedaald. De aantallen in zowel het basisonderwijs als in het voortgezet onderwijs zijn vrijwel hetzelfde als drie jaar geleden, schrijft demissionair minister van Onderwijs Arie Slob aan de Tweede Kamer. En dat terwijl het percentage kinderen dat gepest werd sinds 2014 juist steeds daalde.
Deel bericht

Kinderpostzegelactie is begonnen

28.09.21
De Kinderpostzegelactie is van start gegaan. Kinderen uit groep 7 en 8 gaan de komende tijd langs de deuren om de kinderpostzegels te verkopen. Het geld dat daarmee wordt opgehaald gaat naar het goede doel. Dit jaar gaat het geld naar kinderen die het moeilijk hebben gehad door corona.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)