Volgens onderwijsbronnen ligt een scholensluiting van twee weken op tafel

24.11.21
De kans dat de scholen weer op slot gaan, is levensgroot. Dat hebben onderwijsbronnen aan De Telegraaf gemeld. Het is volgens insiders een absolute noodgreep om de coronabesmettingen naar beneden te brengen.
Deel bericht
(advertentie)

Vijf vragen over corona bij kinderen

27.11.21
De coronabesmettingen nemen weer flink toe, dit keer met name onder kinderen. NEMO Kennislink sprak met kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning over corona bij kinderen.
Deel bericht

'Wie dit heeft bedacht, is lang niet meer op een basisschool geweest'

27.11.21
De basisscholen, middelbare scholen en scholen voor speciaal onderwijs blijven ook onder de nieuwe strengere maatregelen open. "Het is heel belangrijk dat leerlingen zoveel mogelijk les op school blijven krijgen. Niet alleen omdat ze daar beter leren, maar ook voor hun sociaal-emotionele ontwikkeling", zegt minister Arie Slob van onderwijs.
Deel bericht

Mondkapjes worden verplicht vanaf groep 6

26.11.21
Vanavond is er weer een corona-persconferentie. Maar zoals altijd is al veel uitgelekt van wat er waarschijnlijk gezegd gaat worden. Voor kinderen gaan er ook wat dingen veranderen. De scholen blijven wel open, maar mondkapjes worden verplicht vanaf groep 6. Die mogen in de klas af, maar in de gangen moeten ze op.
Deel bericht

Opinie | Geef nu de ontwikkeling van kinderen voorrang en laat de scholen open

26.11.21
Nu het coronavirus toch weer om zich heen grijpt, dreigt de situatie waarin onderwijs online moet en kinderopvang wordt beperkt. Dat dit opnieuw op tafel ligt, is het gevolg van beleidskeuzen, die afwijken van de ons omringende landen. Zo werden in Nederland schoolsluitingen ingezet als middel om ouders thuis te houden.
Deel bericht

Onderwijs hoopt dat kabinet OMT-advies volgt en scholen openhoudt

25.11.21
De onderwijssector hoopt dat het kabinet zal beslissen de scholen open te houden, zoals het Outbreak Management Team (OMT) volgens ingewijden adviseert. De PO-Raad, die namens het basisonderwijs spreekt, roept het kabinet op het advies te volgen.
Deel bericht

Sociale media niet geschikt voor kinderen, concludeert Consumentenbond

25.11.21
Sociale media zijn niet geschikt voor kinderen. Tot die conclusie is de Consumentenbond gekomen nadat de bond acht socialemedia-apps heeft onderzocht. De bond nam Facebook, Instagram, Signal, Snapchat, Telegram, TikTok, WhatsApp en YouTube onder de loep.
Deel bericht

Kinderombudsman tegen 2G-coronapas voor jongeren

25.11.21
De Kinderombudsman roept het kabinet op om jongeren te ontzien bij het wetsvoorstel voor de invoering van een zogeheten 2G-coronatoegangsbewijs. Met zo'n bewijs mogen alleen genezen of gevaccineerde mensen naar binnen bij bijvoorbeeld evenementen en restaurants.
Deel bericht

OMT adviseert: onderwijs open, horeca en niet-essentiële winkels 17.00 uur dicht

25.11.21
Het Outbreak Management Team heeft het kabinet geadviseerd het hele onderwijs open te houden. Dat zeggen bronnen tegen de NOS. Het OMT vindt verder dat restaurants en cafés, niet-essentiële winkels en 'doorstroomlocaties' om 17.00 uur dicht moeten.
Deel bericht

Wat kunnen scholen nog doen om besmettingen in te dammen?

25.11.21
Scholen lijken nu besmettingshaard nummer één, zozeer dat een sluiting weer onderwerp van discussie is. Maar ook als de scholen open blijven zijn er nog mogelijkheden tot verbetering.
Deel bericht

‘Ouders willen geen schoolsluiting, maar strengere maatregelen’

25.11.21
De meeste ouders willen strenge maatregelen in het onderwijs om een schoolsluiting te voorkomen. Dit blijkt uit een peiling onder ruim 2000 ouders van Ouders & Onderwijs.
Deel bericht

In Israël mogen kinderen vanaf 5 jaar nu een corona-vaccin

24.11.21
Kinderen vanaf 5 jaar kunnen in Israël voor een corona-vaccinatie kiezen. De 9-jarige zoon van de premier was als een van de eerste aan de beurt.
Deel bericht

Steeds meer tienerscholen in Twente: ‘Kinderen hebben tijd nodig om te rijpen, hier kan dat'

24.11.21
We herkennen het allemaal, brugpiepers die naar de middelbare school fietsen. Soms te klein om de zware rugtas te dragen en de school is niet zelden te groot voor hen. De overgang naar het vervolgonderwijs is een reuzenstap. Niet ieder kind is daar aan toe. Juist om die reden zijn tienerscholen in opkomst, ook in Twente. „Hier krijg je tijd om te worden wie je bent.”
Deel bericht

Sinterklaas droeg kogelwerend vest tijdens intocht 2019

23.11.21
Tijdens de landelijke intocht in Apeldoorn in 2019 droeg Sinterklaas een kogelwerend vest. Dat meldt het Openbaar Ministerie na de veroordeling van een man die Sinterklaas bedreigd had op sociale media. De man heeft hiervoor vandaag een week gevangenisstraf gekregen van de politierechter.
Deel bericht

Steeds meer ouders richten zelf staatsvrije school op, D66 wil scherper toezicht

20.11.21
"Een experiment met kinderen", noemt D66 het stijgende aantal scholen dat door ouders zelf wordt opgezet. Het aantal zogenoemde 'staatsvrije scholen' is fors gestegen, zo blijkt uit cijfers die EenVandaag heeft opgevraagd. En dat is reden tot zorg.
Deel bericht

En toen zaten opeens acht klassen van de gemengde Gelderlandschool thuis

20.11.21
Op de Gelderlandschool in Den Haag moesten vorige week tien leerkrachten in quarantaine. Vervanging was er niet, dus acht klassen kwamen thuis te zitten. ‘Ouders spreken de taal niet, ze kunnen niet helpen met huiswerk.’
Deel bericht

Zorgen om besmettingen bassischolen: 'Hier liggen ouders wakker van'

19.11.21
Door het hoge aantal besmettingen onder basisschoolleerlingen sluiten steeds meer scholen tijdelijk hun deuren. De besmettingen kunnen voor de meeste kinderen geen kwaad, maar op scholen geeft een coronabrandhaard wel veel onrust, vertellen een basisschooldirecteur, een medewerker en ouders. Niet in de laatste plaats omdat kinderen ook volwassenen kunnen besmetten.
Deel bericht

Veel besmette kinderen, maar ‘zij zijn het probleem niet’

17.11.21
Het aantal coronabesmettingen is hoger dan ooit en opvallend genoeg grijpt het virus vooral bij kinderen om zich heen. Met meer dan 20.000 besmettingen onder 5- tot 15-jarigen in een week nemen ze een steeds groter deel van het totale aantal positieve testen in. Hoe kan dat en is het reden tot zorg?
Deel bericht

Column | Vervelende ouders? Wel nee. Leraren krijgen meer complimenten dan klachten

17.11.21
Onlangs meldde de NOS dat ambulancepersoneel buiten de eigen kring vaak vragen krijgt over geweld tegen de beroepsgroep. Maar de meeste broeders maken dit in hun carrière nooit mee. De branchevereniging klaagde dat er zo een negatief beeld ontstaat.
Deel bericht

Slob: ‘Scholen kunnen verantwoord openblijven, ondanks hoog oplopende besmettingsaantallen’

17.11.21
De scholen hoeven niet dicht, ondanks de sterk oplopende besmettingscijfers en het gegeven dat al geregeld klassen naar huis worden gestuurd en soms zelfs hele scholen dagenlang de deuren sluiten wegens corona-uitbraken. ,,Het is begrijpelijk dat sommige leraren en ouders zich zorgen maken, maar ik ben ervan overtuigd dat de scholen verantwoord open kunnen blijven’’, zegt onderwijsminister Arie Slob.
Deel bericht

Kinderen op basisschool nu groep met meeste positieve testen

16.11.21
Bij het RIVM zijn de afgelopen week 110.000 positieve testen gemeld, 44 procent meer dan in de zeven dagen daarvoor. Het gaat om een weekrecord sinds de start van de coronacrisis, waarbij moet worden opgemerkt dat er in de eerste maanden van de epidemie slechts mondjesmaat werd getest.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)