Ongevaccineerde Canadese vader mag kind niet zien

13.01.22
In Canada heeft een gescheiden ongevaccineerde vader het recht verloren om zijn 12-jarige kind te ontmoeten. Een rechter in de provincie Quebec heeft geoordeeld dat het in het belang van het kind is dat hij zijn vader voorlopig niet ziet.
Deel bericht
(advertentie)

Zorgen om quarantaineregels basisscholen

21.01.22
Al drie Amsterdamse basisscholen zijn volledig overgestapt naar online onderwijs en het aantal klassen dat in quarantaine zit, blijft toenemen. Maar dat komt volgens sommige betrokkenen vooral door de huidige quarantaineregels. Jojanneke Holtrust pleit voor versoepeling: "Dit raakt een generatie die hier helemaal niet ziek van wordt."
Deel bericht

Steeds meer klassen in quarantaine, regels weer op agenda OMT

18.01.22
Het Outbreak Management Team gaat komende vrijdag de huidige quarantaineregels voor scholen onder de loep nemen. Op dit moment moet een hele klas naar huis wanneer er minstens drie leerlingen positief zijn getest op het coronavirus.
Deel bericht

Meeste ouders niet van plan kind onder 12 te laten vaccineren

18.01.22
De meeste ouders van kinderen van 5 tot en met 11 jaar zijn niet van plan hun kinderen van die leeftijd te laten vaccineren. 16 procent zegt 'het zeker wel' te doen, 19 procent 'waarschijnlijk wel', samen 35 procent. Bijna vier op de tien ouders (38 procent) doen het zeker niet, 13 procent doet het waarschijnlijk niet en 14 procent twijfelt.
Deel bericht

Kinderen uitgenodigd voor vaccinatie, dit zijn de voor- en nadelen

18.01.22
Vanaf vandaag krijgen kinderen tussen 5 en 11 jaar een uitnodiging voor een coronaprik. Veel ouders weten nog niet of ze dit moeten laten doen. Ruwweg de helft zegt dat ze hun kind waarschijnlijk laten vaccineren, blijkt uit onderzoek van het RIVM. In de andere helft zitten veel twijfelaars.
Deel bericht

Quarantaineregels basisscholen steeds lastiger vol te houden: 'Dit is onhoudbaar'

18.01.22
'Ja hoor, het is weer zover', klinkt het bij ouders met jonge kinderen, als ze horen dat een derde kind in de klas een positieve testuitslag heeft gekregen. Bij drie besmettingen betekent het: iedereen naar huis. Is die regel nou echt nodig? "Dit is onhoudbaar", zeggen ouders.
Deel bericht

Het grote TOS mysterie - Taalontwikkelingsstoornis uitgelegd in een strip

16.01.22
Persbericht - Het grote TOS mysterie is geschreven voor kinderen met en zonder TOS vanaf ongeveer 10 jaar. Het doel is om meer bekendheid te creëren voor TOS en kinderen te enthousiasmeren voor taalwetenschap. Het stripverhaal is geschreven en getekend door Wouter Goudswaard en gebaseerd op het promotieonderzoek van Imme Lammertink. Zij onderzocht waarom het leren van taal niet voor ieder kind vanzelfsprekend is.
Deel bericht

Filosofisch verhaal voor kinderen vanaf 3 jaar: Hier wacht ik

14.01.22
Persbericht - Hier wacht ik vertelt een vrolijk filosofisch verhaal op rijm voor kinderen vanaf drie jaar van Martine Lejeune (auteur) en Eduard Plancke (illustrator).
Deel bericht

Defence for Children: uit huis geplaatste kinderen krijgen niet juiste hulp

14.01.22
Kinderen die uit huis worden geplaatst en hun ouders krijgen lang niet altijd de ondersteuning die ze nodig hebben, concludeert Defence for Children na onderzoek. De kinderrechtenorganisatie sprak met bijna honderd betrokken zorgmedewerkers, die denken dat betere zorg een groot deel van de uithuisplaatsingen kan voorkomen.
Deel bericht

Hoe kansrijk ben je in een kleurrijke wijk?

13.01.22
In de ideale wereld is onderwijs ‘de grote gelijkmaker’: uitgroeien tot een gelukkige, economisch succesvolle volwassene. Toch lukt dat steeds minder goed in Nederland. Waarom? En ook: hoe moet het dan wel?
Deel bericht

Kabinet gaat versoepelen: onderwijs open, sporten mag weer, naar winkel en kapper op afspraak

13.01.22
Het kabinet haalt het land zaterdag wat meer van het lockdownslot. Het hoger onderwijs en mbo gaan weer open, sporten mag weer, winkelen op afspraak en naar de kapper kan ook. Haagse bronnen bevestigen de gedeeltelijke heropening.
Deel bericht

Van topsport tot techniek: deze scholen zijn er ook: 'Ik wil niet alleen maar theorie, maar ook de praktijk’

13.01.22
Van technasium tot ecoschool: niet alle scholen zijn hetzelfde. Vier scholieren vertellen over hun school: ‘Ik heb samen met drie anderen een elektrische auto gemaakt van aluminium’
Deel bericht

Bijlessen aan huis steeds populairder, maar wat als je dat als ouder niet kunt betalen?

12.01.22
Bijlessen aan huis worden, mede door de gevolgen van de coronapandemie, steeds populairder. Ongeveer vier leerlingen per klas op het voortgezet onderwijs maken er gebruik van. Jamie Schuller biedt met zijn bedrijf bijlessen aan, onder meer in Enschede, en heeft een plan bedacht om dit óók toegankelijk te maken voor ouders met minder geld.
Deel bericht

Vaccineren van kinderen start eind januari

07.01.22
Vanaf eind januari kunnen kinderen van 5 tot en met 11 jaar een coronavaccinatie krijgen, meldt het RIVM. Ouders krijgen tussen 18 en 22 januari een brief met een telefoonnummer dat ze kunnen bellen voor het maken van een afspraak.
Deel bericht

Kinderen kunnen zelf opdrachten doen via digitale Droomboom uit Epe

07.01.22
Het nieuwe talentenplatform Droomboom staat sinds enkele weken online. Dit is een concept van Sabrina Zwarts-Bol uit Epe, voormalig lerares en directeur van een Jenaplan-basisschool. De Droomboom biedt om de week nieuwe activiteiten waarmee kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar zelf aan de slag kunnen. Dat doen ze met materialen die in en rond het huis te vinden zijn.
Deel bericht

Onderzoek: kwart basisscholen heeft te maken met verspreiden naaktfoto’s

07.01.22
Een op de vier basisscholen heeft te maken met het ongewenst verspreiden van digitale naaktfoto’s van leerlingen, blijkt uit onderzoek van het journalistieke platform Pointer (KRO-NCRV) en DUO Onderwijsonderzoek & Advies.
Deel bericht

Op het schoolplein is de coronahel uitgebroken, maar in New York zijn ouders coronamoe

06.01.22
Zondag besloot de directeur van een basisschool in Brooklyn haar deuren te sluiten vanwege een personeelscrisis door corona. Onder druk van ouders en stadsbestuur ging de school dinsdag weer open.
Deel bericht

Opinie | Vergeet de cijfers, geef leerlingen de ruimte om op school kennis te maken met het leven

06.01.22
De nadruk op goede cijfers in het onderwijs doet vergeten dat school vooral een proeftuin voor het leven is, betoogt docent Nederlands Gerda Harleman.
Deel bericht

Opinie | Houd de scholen open, maak een deltaplan

06.01.22
Zodra de coronabesmettingen oplopen en ziekenhuizen in de knel komen, rijst de vraag: sluiten we de scholen? Het is een terugkerend ritueel, ondanks beloften van politici om het onderwijs open te houden. We moeten af van dat ad-hocbeleid, vindt een groeiende groep experts.
Deel bericht

Amerikaanse leerkracht gearresteerd voor vaccineren van leerling zonder toestemming ouders

05.01.22
Een leerkracht uit een school in New York is gearresteerd voor het vaccineren van een leerling tegen het coronavirus, zonder toestemming van de ouders van de 17-jarige. Dat meldt de BBC.
Deel bericht

Niet ziek van corona, wél doodongelukkig door lockdown: blij dat de school weer opengaat

05.01.22
Een zegen dat de school weer open mag! Voor de gemiddelde 8-jarige leek zo’n extra lange kerstvakantie leuk, maar voor sommige kinderen was het angstig, eenzaam en veroorzaakt het neerslachtigheid.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)